Hoe is donkere materie ontstaan?

Geboorte van donkere materie
“De studie onthult een nieuw verband tussen deeltjesfysica en astronomie,” zegt Tenkanen. “Als donkere materie bestaat uit nieuwe deeltjes die vóór de oerknal zijn geboren, dan beïnvloeden ze de manier waarop sterrenstelsels op een unieke manier in de ruimte worden verdeeld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Waarom donkere materie?

Donkere materie is een hypothetische soort materie in het heelal, die niet zichtbaar is met optische middelen en dus niet te detecteren is via de elektromagnetische straling die de aarde bereikt. Daarom wordt ze donkere materie genoemd, om haar te onderscheiden van de zichtbare materie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Hoe is materie ontstaan?

Het begint 13,8 miljard jaar geleden met een enorme explosie. Na deze oerknal bestaat het universum volledig uit heet plasma . Het heelal zet uit en koelt daardoor af. Zo'n 380 duizend jaar na de oerknal is het heelal zo ver afgekoeld dat elektronen en protonen samen waterstof atomen kunnen vormen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op npokennis.nl

Wat is het verschil tussen donkere materie en donkere energie?

De zwaartekracht die wordt veroorzaakt door donkere materie houdt melkwegstelsels en clusters van melkwegstelsels bij elkaar. Donkere energie daarentegen zorgt er juist voor dat het heelal als geheel steeds sneller uitdijt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vragen.wetenschapsagenda.nl

Wat is er voor de oerknal?

Vaak wordt aangenomen dat de oerknal niet alleen het ontstaan van materie en energie vertegenwoordigde, maar ook het ontstaan van tijd en ruimte. Toch zijn er ook theorieën waarin er vóór de oerknal al ruimte bestond. Sommige natuurkundigen speculeren zelfs over het bestaan van een compleet heelal vóór 'onze' oerknal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op astronomie.nl

Where Did Dark Matter And Dark Energy Come From?

42 gerelateerde vragen gevonden

Hoe hard was de oerknal?

Een geluid van 120 dB is vergelijkbaar met het geluid in een voetbalstadion, als het Nederlands elftal scoort. Zie de afbeelding hieronder. Credit: Neoseeker. Je ziet dat bij een rockconcert meer decibels worden geproduceerd dan tijdens de oerknal!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op astroblogs.nl

Wat is er groter dan het universum?

Het heelal dijt uit, waardoor de fotonen in de kosmische achtergrondstraling 45 miljard lichtjaar reisden om er te komen. Hierdoor heeft het zichtbare universum een doorsnee van circa 90 miljard lichtjaar. Toch is het heelal minimaal 250 keer groter, zo blijkt uit een nieuwe wiskundige berekening.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Hoe groot is het heelal?

Het waarneembare heelal

Echter omdat het heelal al die tijd bezig is met uitzetten, is de diameter veel groter en die wordt geschat op 93 miljard lichtjaar. Het aantal sterrenstelsels in het waarneembaar heelal bedraagt naar schatting 2.000 miljard.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mira.be

Waar is de oerknal ingeslagen?

Je kunt in het heelal geen punt aangeven waar de oerknal heeft plaatsgevonden. En een leeg gebied rond dat vermeende 'explosiecentrum' is er ook niet. De reden? De oerknal was geen explosie in de ruimte, maar eerder een explosie van de ruimte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesoversterrenkunde.nl

Wat doet donkere energie?

Donkere energie is een hypothetische vorm van energie in het heelal die verantwoordelijk zou zijn voor de versnelling van de uitdijing van het universum. Donkere energie is overal en gelijkmatig verdeeld in het heelal. Ze gedraagt zich alsof ze een negatieve zwaartekracht uitoefent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Hoeveel heelallen bestaan er?

Het heelal bevat (minstens) 2000 miljard melkwegstelsels. Dat is een 2 met twaalf nullen. Eén van die sterrenstelsels, onze eigen Melkweg, zou een diameter hebben van 200.000 lichtjaar. Tijd voor een diepe duik in het universum: van onze aarde tot het multiversum.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eoswetenschap.eu

Wat is er na de Melkweg?

Vooruitzicht. Astronomen hebben, met behulp van gegevens afkomstig van de ruimtetelescoop Hubble, berekend dat de Melkweg waarschijnlijk over 4 miljard jaar zich zal samenvoegen met het Andromeda-sterrenstelsel. De zon raakt wellicht uit haar koers, maar dat zal verder geen gevolgen hebben voor het zonnestelsel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Hoe is de oerknal gekomen?

De meeste sterrenkundigen geloven dat het heelal met een oerknal (Big Bang) is begonnen, zo'n 14 miljard jaar geleden. Het hele heelal zat toen in een belletje dat duizenden keren kleiner was dan een speldenknop. Het was heter en zwaarder dan alles wat we ons maar kunnen voorstellen. En ineens ontplofte het.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op esa.int

Hoe zit het universum in elkaar?

Volgens de hedendaagse kennis is het zichtbare heelal opgebouwd uit grote groepen superclusters en clusters die, samen met slierten sterrenstelsels (filamenten), een draderig netwerk vormen waartussen zich enorme superholtes bevinden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat is de massa van het universum?

Vervolgens hebben we de dichtheid van ons heelal nodig: 8,64 miljardste van een miljardste van een miljardste (ofwel 8,64 maal 10^-27) kilogram per kubieke meter. Vermenigvuldigen we deze dichtheid met het eerdergenoemde volume, dan blijkt dat het waarneembare heelal 3,5 maal 10^54 kilogram 'weegt'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kijkmagazine.nl

Hoe is het sterrenstelsel ontstaan?

Sterrenstelsels zijn in de prille jeugd van het heelal ontstaan uit verdichtingen in het waterstof- en heliumgas waarmee de pasgeboren kosmos was gevuld. Waarnemingen met de gevoelige Hubble Space Telescope hebben laten zien dat de allereerste sterrenstelsel kleine, onregelmatige verzamelingen van sterren waren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesoversterrenkunde.nl

Welke dieren hebben de oerknal overleefd?

Zo'n 70 procent van het leven op aarde verdween. Maar op de grond overleefde een bijzonder dier door. Onderzoekers zijn er achtergekomen dat een weerbarstige schildpad de allesverwoestende meteoriet-inslag als enige op het noordelijk halfrond heeft weten te overleven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Wat komt er na de ruimte?

Voor zover onderzoekers nu weten is er geen einde aan het heelal. Er is dus geen rand waar de ruimte stopt. Sterker nog: het heelal blijft groeien. Sterren en planeten bewegen steeds verder van elkaar af.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kidsweek.nl

Hoe groot was de meteoriet dinosaurus?

Dat iridium gaf bewijs dat een meteoriet met een doorsnede van zo'n 12 kilometer ergens op aarde was neergekomen, waardoor een grote stofwolk met onder andere iridium vrijkwam en later op aarde neerdaalde.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uu.nl

Wat is het verste in het heelal?

Er is een nieuwe recordhouder in de ruimte: een gammaflits die op 23 april werd waargenomen komt van een object dat 13,1 miljard lichtjaar ver staat. De leeftijd van het heelal is 13,7 miljard jaar, dus deze flits is slechts 600 miljoen jaar na de oerknal ontstaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nemokennislink.nl

Hoe lang duurt het om 1 lichtjaar te reizen?

Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar kan reizen - dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer! Licht heeft ongeveer 4,2 jaar nodig om de afstand naar de dichtstbijzijnde ster buiten ons zonnestelsel te overbruggen, daarom zeggen sterrenkundigen dat Proxima Centauri 4,2 lichtjaren van ons is verwijderd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op esa.int

Wat is het verste punt in het heelal?

Het sterrenstelsel HD1 lijkt op zo'n 33,4 miljard lichtjaar afstand van de aarde te staan. Daarmee zou dit het verste object zijn dat ooit is gezien. De extreme helderheid ervan stelt astronomen voor een raadsel. Het sterrenstelsel HD1 is mogelijk het verste object dat astronomen ooit hebben ontdekt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op newscientist.nl

Hoe ziet het einde van het heelal eruit?

Wanneer zo'n Big Freeze voor komt, zal na een tijdje alle energie in het heelal verdwijnen. Dat betekent dat sterren uitdoven, zwarte gaten al hun Hawking-straling verliezen en dus ook verdwijnen, en het universum vervolgens leeg is met enkel wat overgebleven quarks en neutronen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Hoe ver kan je kijken in het heelal?

Vrijwel tot aan de zogeheten waarnemingshorizon, op 13,8 miljard lichtjaar afstand. Langer antwoord: Hoe groter een telescoop is, hoe meer licht hij opvangt en hoe verder hij in het heelal kan kijken. Met het blote oog kun je niet verder kijken dan 2,5 miljoen lichtjaar - de afstand tot het Andromedastelsel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesoversterrenkunde.nl

Wat is de temperatuur in de ruimte?

Het absolute nulpunt of nul Kelvin, is min 273 graden Celsius, de temperatuur waarop atomen in theorie volledig zouden moeten stoppen met bewegen. Met een temperatuur van 100 nanoKelvin zijn de BEC's in het ISS kouder dan de gemiddelde temperatuur in de ruimte, waar het zo'n 3 Kelvin is of -270 graden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vrt.be

Populaire vragen

Volgende artikel  
Wat is een medior?