Kies voor de beplanting soorten die van een stenige (droge) omgeving houden. Dat past bij de sfeer. Goede planten zijn bijv. valeriaan (Centranthus), Ophiopogon (het zwarte gras), rozemarijn, tijm, Santolina (heiligenbloem), Engels gras, toorts, blauw schapengras, prachtriet (Miscanthus) en andere grote siergrassen.
Er zijn veel planten die goed groeien in een grindbed, maar voor een onderhoudsarme tuin moet u planten kiezen die tegen droogte kunnen, zodat u nooit hoeft te gieten. Schuif het grind opzij en plant op de normale manier, maar niet te diep en houdt het grind uit de buurt van de stengels.
Daarnaast heeft het leggen van worteldoek nog een voordeel; het zorgt ervoor dat uw kiezelstenen niet mengen met de ondergrond. Dat is handig wanneer u na verloop van tijd bijvoorbeeld een ander soort siergrind/siersplit in uw tuin wilt. U kunt dan namelijk de oude steentjes eenvoudiger verwijderen.
Grind is makkelijk in onderhoud. Het laat water door, fijn voor 't groen in de tuin. Grind kan overal, ook op plekken waar tegels moeilijk te leggen zijn.
Laagdikte grind: niet te dik!
Over het algemeen adviseren wij: leg het grind nooit te dik! U zakt dan weg in het grind. De standaarddikte is 5cm, bij maten tussen ± 8 en 25mm. Hoe groter het grind verder wordt, hoe dikker u het legt (hoewel zelden dikker dan 10cm).
Grind in de tuin is relatief onderhoudsarm, maar om te voorkomen dat het minder mooi wordt is enig onderhoud wel aan te raden.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Een siertuin of tuinpad aanleggen met grind is zeer eenvoudig. Om te beginnen zorgt U voor een goede en vlakke ondergrond, dit kan zand of grond zijn. Daarop legt U anti-worteldoek om onkruidgroei tegen te gaan, daarnaast gaan de stenen zo niet mengen met de ondergrond waardoor ze later makkelijker te verwijderen zijn.
Onkruid in grind kunt u niet voorkomen maar u kunt er wel voor zorgen dat er geen wildgroei plaatsvindt. Plaats altijd een anti onkruiddoek of anti worteldoek onder grindpaden. Dit zijn matten waar onkruiden niet doorheen kunnen groeien.
In principe kan elke soort steen gebruikt worden voor een grindterras, maar over het algemeen lopen ronde kiezels (grind) wat comfortabeler dan gebroken kiezels (split). Veelgebruikte soorten voor de aanleg van terrassen zijn Castle grind 5-8 mm (lichte/beige kleur) en Beach pebbles 5-8 mm.
Zoals gezegd nemen hydrokorrels vocht op, om het daarna weer los te laten. Dit gebeurt wanneer de grond om de korrels heen droger wordt. Door hydrokorrels door de potgrond heen te mengen, zorg je ervoor dat je plant gelijkmatiger het vocht op kan nemen.
U kunt uitgaan van 75kg per m2, bij een fijn-middelgrof formaat (bij een grover formaat dan 32mm heeft u iets meer nodig door een dikkere laagdikte). U bedekt dus ±20m2 met 1m3 grind of split. Met 1 midibag a 1000kg bedekt u ±14m2. De benodigde laagdikte is 5-6cm (voor meer informatie: Benodigde laagdikte).
Of strooi tussen de planten een 10 cm dikke laag sierschors of mulch. En wil je de onkruidgroei écht grondig tegengaan, werk dan met een combinatie van antiworteldoek en sierschors. Sierschors tussen je planten zorgt niet alleen voor minder onkruid, het verhindert ook dat slakken bij je planten komen.
Cacaodoppen zorgen ervoor dat water in de grond minder snel verdampt. De laag cacaodoppen is bovenop droog, maar aan de onderkant juist vochtig. Hierdoor hoef je minder vaak je tuin te sproeien (de helft minder!).
Grind aanleggen voor een Grindpad / Siertuin
Dit betekent dat de ondergrond mooi vlak en stevig is. Ondergrond van zand of grond volstaat meestal voor een tuinpad of terras, gezien de druk belast op deze oppervlakten laag is. Om onkruidgroei tegen te gaan is het verstandig om daaroverheen worteldoek aan te leggen.
Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst. Dit zijn grote matten van geweven kunststof vezels waar planten niet doorheen kunnen groeien.
Anti-worteldoek is een gronddoek dat over de onderlaag wordt aangebracht ter voorkoming dat onkruid vanuit de onderlaag door bijvoorbeeld een laag grind of houtsnippers kan groeien. De onderlaag wordt door het gronddoek afgesloten, waardoor onkruid geen kans krijgt.
Houtsnippers gebruiken in de tuin
Houtsnippers in de tuin zien er niet alleen mooi uit, maar ze zorgen er ook voor dat de grond minder snel uitdroogt en dat is fijn voor de planten. Daarnaast werkt het de groei van onkruid tegen, waardoor je minder tijd kwijt bent aan onkruid wieden.
Aanleggen van het pad
Breng geen worteldoek aan onder de schors- of snipperlaag. Zeker boomschors kan dan namelijk 'papperig' worden als er flink wat regen naar beneden komt. Op den duur verslijten de snippers en schors en is het tijd om een nieuwe laag aan te brengen.
Soort grind/split: Kleurvaste en harde steensoorten zijn het minst gevoelig voor groene aanslag. Met name de lichtere steensoorten zijn het meest gevoelig voor groene verkleuring. Het meest kleurvast is Basalt split.
Carrara grind blijft ons meest prachtige witte grind. Het unieke marmer gesteente afkomstig uit de Massa Carrara groeve in Italië geeft een matte witte kleur aan het gesteente. De witte Carrara stenen laten zich mooi combineren in de moderne tuin.