Soms zie je kleine vliegjes die uit potgrond komen. Dit is een bekend fenomeen, het zijn varenrouwmuggen. Ze zijn niet schadelijk. Vliegjes en andere beestjes vinden potgrond een goede plek om eitjes in te leggen omdat de larfjes in een vochtige omgeving met veel organische stof goed gedijen.
Kaneel schijnt rouwvliegjes te weren, maar de resultaten zijn wisselend. Giet wat kaneelpoeder op de potgrond of maak er een extract van. Kook hiervoor een liter water met 2 eetlepels kaneel en geef het water aan je plant.
Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes van enkele millimeters groot, die leven in potgrond. Vooral in warme en vochtige omgevingen kunnen deze rouwvliegjes tot een ware plaag uitgroeien. De rouwvliegjes doen geen kwaad behalve eitjes leggen en rond vliegen. Hun larven vreten echter de wortels van planten kapot.
Het tweede bestrijdingsmiddel dat hoogstwaarschijnlijk ergens in je keuken ligt is kaneel. Geen zorgen; kaneel is niet schadelijk voor de plant. Door twee eetlepels kaneel te mengen met één liter gekookt water creëer je een mengsel dat de larven in de grond aanpakt.
Hoe oud wordt een rouwvliegje? Een volwassen rouwvlieg leeft maar ongeveer twee dagen. De vrouwtjes leggen echter zo'n 200 larven per keer in de potgrond, waardoor het snel kan uitgroeien tot een plaag.
Wanneer u kaneel licht over grond verspreidt, gaat het schimmels en paddenstoelen in de bovenlaag tegen. Ook tegen schimmels op potgrond en planten zelf kan kaneelpoeder gebruikt worden. Gebruik er in de tuin echter niet teveel van, want als kaneel te diep in de bodem komt, kan het ook nuttige bodemschimmels doden.
Hoe ziet de rouwvlieg eruit? De rouwvlieg lijkt qua vorm en grootte onwijs op de fruitvlieg. Toch kun je ze uit elkaar halen, als je ze van wat dichterbij bekijkt. De fruitvlieg heeft namelijk een lichte kleur en rode ogen, waar de rouwvlieg een zwarte kleur heeft.
Rouwvliegjes komen op natte grond af. Wanneer planten minder water krijgen heeft de grond tijd om tussendoor op te drogen. Zo maakt u de plant minder aantrekkelijk voor de vlieg. De geur van verwelkende planten en bloemen werkt als honing voor de rouwvlieg.
Rouwvliegen zijn geen vechtersbazen, ze steken of bijten niet, ze zuigen geen bloed, ze eten niet. Ze verpoppen zich en zwermen soms met honderdduizenden rond, elkaar versierend en liefhebbend, waarna er eitjes gelegd worden. Het leven van een rouwvlieg bestaat uit paren en zich voortplanten.
Deze planten houden de vervelende gevleugelden op afstand: Citroenmelisse, citroenverbena, citroengras (citronella) en citroengeranium: kortom alles met een citroengeur. Dit mag voor ons dan wel fris ruiken, maar is voor de muggen en vliegen een echte afknapper.
Om vliegen weg te jagen, kan je ook gebruik maken van witte azijn. Je kan het gebruiken op verschillende manieren: verwarm het en zet een kommetje aan een raam, of gebruik het om je ruiten te wassen.
Vleesetende plant. Haal een vleesetende plant in huis, zoals bijvoorbeeld de Bekerplant of de Venus vliegenval. Vleesetende planten lokken hun prooien (insecten dus) met een heerlijke nectar-geur en eten ze vervolgens op.
Soms zie je kleine vliegjes die uit potgrond komen. Dit is een bekend fenomeen, het zijn varenrouwmuggen. Ze zijn niet schadelijk. Vliegjes en andere beestjes vinden potgrond een goede plek om eitjes in te leggen omdat de larfjes in een vochtige omgeving met veel organische stof goed gedijen.
Het bestrijden van varenrouwmuglarven doe je gemakkelijk én effectief met aaltjes. Stenema bevat namelijk werkzame Steinernema Feltiae aaltjes (nematoden) die de larven van varenrouwmuggen parasiteren. Hierdoor gaan de larven dood én kunnen er geen volwassen rouwvliegjes meer ontwikkelen.
Mieren houden niet van een kaneelgeur. Als je overlast van mieren hebt in bijvoorbeeld je keuken, zorg dan dat de geur van kaneel sterk aanwezig is. Door kaneelextract of kaneelolie op de paden waar de mieren lopen te smeren, weer je de mieren op een natuurlijk manier.
Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies. Zet ramen of deuren tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht.
1: Potgrond droog houden tegen rouwvliegjes
Een methode die vooral preventief goed werkt is een laag zand op de potgrond leggen. Het zand droogt eerder uit dan de grond eronder, waardoor de vliegjes geen eitjes meer gaan leggen.
Zakjes water
De schittering van het water houdt de vliegen bij je vandaan. Vul je zakjes voor driekwart met water, knoop ze dicht en hang ze met een touwtje op. Doe dit ook in de deuropening, dit weerhoudt ze ervan het huis in te vliegen.
Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost. Als het maar lekker glibbert! De eitjes komen binnen een week uit en als het materiaal warm en vochtig genoeg is, zelfs binnen een dag. Uit de eitjes komen maden.
Een van de beste planten tegen muggen en vliegen is munt. Jij kent deze plantensoort ongetwijfeld van zijn sterke geur. De meeste mensen vinden munt lekker ruiken, maar dit geldt niet voor ongedierte. Zo hebben spinnen, fruitvliegjes en andere insecten bijvoorbeeld een ontzettende hekel aan deze plant.
Je kan ook citronella kaarsen rond jouw terras plaatsen. Deze houden niet enkel de vliegen weg maar zijn echte sfeermakers wanneer het begint te schemeren. Ben jij graag creatief in de weer? Dan kan je zelf een citronella kaars maken met bijen- of sojawas en etherische olie.
Ze zoeken constant huizen op om door deuren en ramen naar binnen te gaan voor eten, schuil- en broedplaatsen. Vliegen houden van warmte en licht, dus dat maakt huizen dan ook een aantrekkelijke verblijfplaats. Daarnaast hebben afvalcontainers een hoge aantrekkingskracht op deze vervelende insecten.