De koelkast of de vriezer worden afgeraden, omdat beiden erg vochtige omgevingen zijn. Door vocht kan de suiker muf gaan ruiken, en dan kun je het beter weggooien.
Bewaar afgesloten, koel, donker en droog.
Volgens Geert Van Aelst van Tiense Suiker heeft suiker geen vervaldatum. "Suiker bevat geen water en daardoor kunnen er zich geen micro-organismen in ontwikkelen. Dus je kan suiker héél lang gebruiken, maar dan moet het pak wel op een droge plaats, zoals een kast, bewaard worden."
We blijven even in de zoete hoek met suiker, want ook suiker bederft niet. Daarbij maakt het niet uit of het om witte, kristal- of poedersuiker gaat. Suiker kan helaas wel gaan klonteren of beestjes aantrekken, maar dat is makkelijk te voorkomen met een luchtdichte pot.
Omdat kristalsuiker geen toevoegingen kent, is het onbeperkt houdbaar. Bruikbaar blijft het ook onbeperkt, zolang u het op een droge plaats bewaart.
Rijst. Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren.
Kristalsuiker. Kristalsuiker is de gewone suiker, dezelfde die je ook in je koffie of thee doet.
Suiker en zout blijven bederven nooit.
Er is geen bovengrens voor het gebruik van (toegevoegde) suikers. Dat komt omdat er ook suikers zitten in producten die een positief effect hebben op onze gezondheid, zoals fruit, groenten en zuivel. Deze producten zijn gezond omdat er nuttige voedingsstoffen in zitten zoals vitaminen, mineralen en vezels.
Volgens het advies van WHO mag je in vrije suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen. Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal (vrije suikers en natuurlijke suikers) ongeveer 90 gram suiker per dag.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Volledig suikervrij eten is niet mogelijk, want je hebt suiker (energie) nodig om te kunnen leven. Deze energie kun je het beste halen uit producten die van nature aanwezige suikers bevatten. Het zijn de toegevoegde suikers die je lichaam niet nodig heeft.
Je hoeft suiker niet te mijden en je lichaam maakt geen onderscheid tussen suikers die van nature aanwezig zijn en toegevoegde suikers. Wel is het goed om niet te veel producten met toegevoegd suiker te eten en te drinken.
Te veel suiker kan slecht zijn voor je darmen. De fructose in suiker kan ervoor zorgen dat je last krijgt van diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Fructose komt veel voor in koek, snoep, frisdranken en vruchtensappen.
In frisdrank zit gemiddeld ongeveer net zoveel als sinaasappelsap. Voor appelsap is het zelfs wat meer: zo'n 17 gram en 4 suikerklontjes. Water, thee en koffie zonder suiker zijn de perfecte dorstlessers. Zoals je ziet zit in zoete dranken zoals sap en frisdrank veel suiker.
In een blikje energiedrank van 250 ml zit ongeveer 27 gram suiker. Dat komt neer op zo'n zes suikerklontjes. Die hoeveelheid is vergelijkbaar met de hoeveelheid suiker in frisdrank, zoals een glas cola.
,,Producten waar geen micro-organismen zoals bacteriën in kunnen groeien, omdat er te weinig vocht in aanwezig is (bijvoorbeeld suiker) of omdat het product te zuur is (azijn), zijn levenslang houdbaar.
“Er zijn rijstsoorten, zoals basmatirijst waarvan de smaak zich beter ontwikkelt als het langer ligt, maar er zijn ook soorten waar het met de tijd afneemt. De smaak gaat achteruit”, legt Frank uit. “Je zal er niet ziek van worden, zoals bij een product als melk dat over de datum is.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Dit zijn bijvoorbeeld ahornsiroop, agavesiroop, rijstsiroop, kokosbloesemsuiker, honing, palmsuiker, kokossiroop en dadelstroop. Deze suikers bevatten vitamines, mineralen en spoorelementen maar bevatten veel fructose en sucrose.
Nee! Na het lezen van dit artikel is dat wel duidelijk geworden. Bruine suiker is niets maar dan ook niets meer dan kristalsuiker met toevoegingen zoals suikerstroop, karamel en soms kleurstoffen. Het heeft de voedingswaarde op geen enkele manier gezonder gemaakt; er is geen verschil tussen beide.