Om hem toch even te kunnen bewaren wordt verse mozzarella in het natuurlijke vocht, de wie, verpakt en verkocht. Na openenvan de verpakking kun je de kaas het best in dat vocht bewaren, maximaal twee tot drie dagen. Heb je het vocht per ongeluk weggegooid, dan kun je de kaas ook onder water zetten.
Bewaar de mozzarella in het vocht en dek het bakje af in de koelkast. Gebruik een schone lepel om wat uit het kuipje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels.
Zorg dat het bakje goed afsluitbaar is zodat er geen lucht bij komt. Zo houd je de mozzarella het langst vers. Zet het bakje met de mozzarella nu in de koelkast. Je kunt dit op deze manier zo'n 2-3 dagen bewaren.
De halve bol mozzarella kun je met het vocht in een afgesloten bakje bewaren. De kwaliteit gaat snel achteruit, dus bewaar de mozzarella niet langer dan twee op drie dagen. Volgens sommige verpakkingen moet je de mozzarella binnen 24 uur consumeren. Gebruik je zintuigen om te bepalen of de mozzarella nog goed is.
Ze ontdekte onder meer dat kersenpitten, iets te zure wijn en het vocht uit een pakje feta of mozzarella nog perfect bruikbaar zijn. Dat vocht kan je namelijk gebruiken als kookvocht om rijst in te koken. “Gebruik de wei in plaats van kraantjeswater, of verdun hem als hij erg zout is”, schrijft Claire.
Het beste antwoord. Soms wordt mozzarella in het natuurlijke vocht bewaard (wei), maar meestal is het licht gezouten pekelwater. Dit zorgt voor een betere houdbaarheid van de kaas. Wei is lichtzurig van smaak, pekelwater zout.
Laat de mozzarella een tijdje uitdrogen op een theedoek. Doe dit door de bal in zijn geheel te laten uitdrogen op een schone theedoek voor minstens 15 minuten. Droog genoeg? Snijd (of scheur) de mozzarella dan in stukjes en dep met een keukenpapiertje ook nog eens het vocht van ieder afzonderlijk stukje.
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink. Je moet met kaas wel in de gaten houden dat je niet te veel verzadigde vetten en zout binnenkrijgt.
Hoe lang mozzarella buiten koelkast? Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen.
Kan je over de datum kaas eten? Harde kazen Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Mozzarella kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Mozzarella, waarvan de verpakking open is, kun je 2 tot 3 dagen goed houden in de koelkast.
Mozzarella is misschien wel de bekendste Italiaanse kaas buiten de grenzen van de laars. We eten hem met tomaat en basilicum in een salade caprese of gesmolten op een pizza. Al wordt in het laatste geval vaak mozzarella van koemelk gebruikt, ook wel fior di latte genoemd.
Zachte geitenkaas, roomkaas, smeerkaas, mozzarella, …
Allemaal zachte kaasjes die je best niet invriest. Ze bevatten namelijk veel vocht dat bij het bevriezen uitzet en de textuur van de kaas helemaal kan verpesten.
Feta kaas bewaren
Je hoeft deze mediterraanse kaas niet direct in de prullenbak te gooien. Verse feta kun je ondergedompeld in de zoutoplossing van de verpakking in een afgesloten bakje zeker een week in de koelkast bewaren.
Houdbaarheid (bewaaradvies)
Burrata bewaren volgens voorschrift op de verpakking. Eenmaal geopend, al dan niet aangesneden binnen hoogstens twee dagen consumeren. Altijd in de koelkast bewaren (maximaal 4°).
Buffel Mozzarella een verse kaas die je het beste zo snel mogelijk eet nadat hij gemaakt is. Hierdoor smaakt hij heel romig, sappig, licht/luchtig en een klein beetje zuur. De kaas smelt ook enorm goed.
Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast. Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
Kaas meenemen op vakantie in het vliegtuig
In zowel uw hand- als ruimbagage mag u uw favoriete Hollandse kaas meenemen naar EU-landen. Harde kazen zoals beemsterkaas, komijnekaas en boerenkaas vormen dus geen enkel probleem. Doordat onze kazen standaard vacuümverpakt zijn, zijn ze geheel luchtdicht.
Kun je kaas bewaren buiten de koelkast? Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.
Door de melk is mozarella ook rijk aan eiwitten: ze houden je energie op peil en zorgen voor gezonde spieren. Daarnaast bevat mozarella veel fosfor, een interessante mineraal als je wilt afvallen. Fosfor zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling op peil blijft. Ook zorgt het ervoor dat je nieren gezond blijven.
Lager vetpercentage
“Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte. In kaas zitten veel verzadigde of 'slechte' vetten die het cholesterolgehalte doen stijgen.
Beide kazen bevatten een aantal vitamines en mineralen. Maar het gaat om de verschillen: buffelmelkmozzarella bevat bijvoorbeeld meer calorieën en (gezonde) vetten dan koemelkmozzarella. Maar buffelmozzarella bevat minder cholesterol. Buffelmozzarella bevat vitamine A en koemelkmozzarella catoreen.
De winnaar. Het pizzadeeg uit de Lidl kwam met een score van 8,2 op 10 als winnaar uit de bus. De tweede plaats gaat naar het pizzadeeg uit de Carrefour. Die haalde een gemiddelde score van 7,8 op 10, gevolgd door het pizzadeeg uit de Albert Heijn met een 6,7 op 10.
Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Pizza beleggen met kaas
Van alle kazen die vaak op pizza worden gebruikt is mozzarella een absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het beste smelt, kleurt en bubbelt. In Nederland hebben we het vaak over mozzarella.