Kwartels kunnen worden gehuisvest in een volière, waarbij grondkwartels (Coturnix-soorten) eventueel samen met exotische vogels of kleine duiven gehouden kunnen worden. Ook kunt u kiezen voor een speciaal voor kwartels gemaakt hok met uitloop. De Chinese dwergkwartel kan ook binnenshuis in een volière worden gehouden.
Houd kwartels niet samen met kippen. Kippen gedragen zich dominant over kwartels en jagen ze de stuipen op het lijf. Er is ook meer kans op ziekten.
Drie kleine grondkwartels, zoals bv. de Chinese dwergwartel en de Japanse kwartel, hebben minimaal 2 m2 grondoppervlak nodig en veel schuilplekken. Uiteraard is een groter verblijf altijd beter, omdat ze zo voortdurend kunnen rondlopen.
Verblijf. De meeste soorten kwartels kunnen buiten worden gehuisvest in een ruime volière met een goed beschut nachthok. Tropische soorten, zoals harlekijnkwartels, hebben behoefte aan warmte en kunnen niet tegen temperaturen lager dan 7 °C.
Kwartels kunnen het hele jaar buiten gehouden worden. Zorg wel dat de kwartels uit de wind lopen. Als bodembedekking kan schoon, scherp zand gebruikt worden. Dit moet wel een laag van minimaal vijf centimeter diep zijn.
Kwartels kunnen niet los in de tuin, ze zijn ook niet honkvast zoals kippen, bovendien zijn ze een heel kwetsbaar doelwit voor alles en iedereen.
De roep zal duidelijkheid brengen. Een kwartelhaan roept in de volière meer als er geen hen bij zit. In het voorjaar wordt het roepen van een kwartel voorafgegaan door het z.g. "maawen" een geluid dat door het woord juist wordt weergegeven.
De kwartel vliegt bijna nooit, behalve als hij op trek is: dan vliegt hij wel honderd kilometer aan een stuk.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
Een belangrijke reden om konijnen en kippen niet samen te houden, is de ontlasting van de kippen. Dit is een vrij zachte ontlasting die dus erg gemakkelijk blijft plakken aan de behaarde pootjes van de konijnen. Daarnaast heeft de ontlasting van de kippen een hoge bacteriegraad, denk bijvoorbeeld aan de E.
Geef je kwartels zoveel voer dat ze de hele dag genoeg hebben en het voer 's avonds op is. Als bijvoeding kun je groenvoer, wormen of een beetje graan geve. Met name kuifkwartels zijn gek op groenvoer. Geschikte bijvoeding is bijvoorbeeld vogelmuur, fris jong gras, sla, wortel of meloen.
Wat eet de kwartel? De kwartel eet zaden van akkeronkruiden en graangewassen maar ook ongewervelden (voornamelijk insecten) die het van de grond pikt.
Japanse kwartel in de volière houden
Japanse kwartels kunnen zeer goed in een volière gehouden worden. Ze worden vaak gehouden voor de activiteit op de grond, immers zijn zij vrijwel de hele dag aan het scharrelen op de grond op zoek naar (levend) voedsel. Ook zijn het de opruimers van de volière.
Afhankelijk van de soort kwartels wordt er gemiddeld één ei per 18 tot 24 uur gelegd. De japanse kwartels zijn het zwaarste, en leggen over het algemeen ook de grootste eitjes. Om deze reden zijn ze al lang gedomesticeerd.
Kwartels leven eigenlijk uitsluitend in droog grasland en (graan)akkers met lage gewassen en onkruiden. Ze broeden ook wel op braakliggende grond op fabrieks- en industrieterreinen en langs afgravingen, ook wel in open duinen.
Meerdere afgescheiden soorten kwartels gaan goed samen. Zelf heb ik in wat grotere volière (5.5 x 2 x 2m) goede ervaring met het houden van japanse en chinese kwartel trio's. De japanse kwartels vallen de chinese dwergkwartels niet lastig gezien dit van nature al wat rustigere kwartels zijn.
-Je legt je rechterduim op de stuit en je rechterwijsvinger boven de cloaca. -vervolgens druk je zachtjes met je rechterduim naar beneden en omhoog richting de cloaca. -Komt er geen wit schuim (het Foam) uit de cloaca, is het een vrouwtje. -Komt er wel wit schuim (het Foam) uit de cloaca, is het een mannetje.
Ligt er een beetje aan; meestal tussen 16 en 18 dagen, maar soms ook al na 14 dagen vanaf het moment dat de hen begint te broeden. als het erg warm is lijkt het wel of de eieren sneller uitkomen dan wanneer het kouder is.
De broedtijd van de kwartel kan variëren tussen de 16 en 25 dagen. De Japanse kwartel kan wel 250 eieren per jaar leggen. De hen neemt de gehele legperiode de broedzorg op zich. De eitjes zijn overigens zeer smakelijk.
Volwassen kwartels eten ongeveer 20 tot 25 gram voedsel per dag.
opfokvoer voor kuiken 1 (start) en na twee weken over op kuiken 2, tevens wat universeel bijvoeren. Dit voer je tot een week of zes, dan gaan ze leggen !? en zijn ze volwassen. Ze eten dan graag universeel, tropisch zaad en beestjes.
Chinese dwergkwartels zijn winterharde vogels, maar een tocht- en vorstvrij nachthok waarin zij zich kunnen terugtrekken verdient de voorkeur. Hou er bij het nachthok rekening mee dat niet alle kwartels een trappetje willen gebruiken, maak het nachthok en de opening dus gewoon op grondniveau.