De btw-vrijstelling voor de invoer van goederen tot en met 22 euro komt definitief te vervallen. Vanaf 1 juli 2021 geldt dat er btw en douanekosten betaald moeten worden op álle pakjes van buiten de Europese Unie. De vrijstelling van invoerrechten voor pakjes tot en met een waarde van 150 euro blijft wel gelden.
Pas vanaf 22 euro betaal je 21% BTW. Is je zending meer waard dan 150 euro dan komen er naast de BTW ook nog eens invoerrechten bij. In de meeste gevallen bedraagt dit 3 – 4% van de totale waarde. Niet alle pakketten worden gecontroleerd: de douane haalt er steekproefsgewijs pakketjes uit.
Als je nu een bestelling plaatst bij een niet-Europese webwinkel zoals AliExpress of Wish betaal je alleen btw over producten die een waarde hebben van meer dan 22 euro. Voor goedkopere bestellingen zoals een hoesje van 7 euro betaal je op dit moment dus geen btw.
Het is concurrentievervalsing. Nederlandse winkels, ook webwinkels, moeten btw afdragen. Bij import vanuit China zijn pakjes tot een bedrag van ruwweg 22 euro vrijgesteld van btw. Om btw te voorkomen wordt vaak de douanewaarde op het pakje erg laag ingezet zodat de klant voordeel heeft.
Wanneer betaal je invoerrechten? Je betaalt invoerrechten als je producten importeert uit landen buiten de EU (derde landen). Je krijgt vrijstelling van invoerrechten als jouw zending uit een derde land maximaal 150 euro (exclusief vervoers- en verzekeringskosten) bedraagt.
Btw op bestellingen van AliExpress
Als je pakketje na 1 juli wordt bezorgd, wordt dat duurder. Er komt voortaan 21 procent btw bij ofwel ruim 4 euro bij een pakketje van twee tientjes. Het wordt dan ook minder aantrekkelijk om in China te kopen.
Voordeel van de AliExpress website ten opzichte van die van Wish is, dat je geen profiel nodig hebt om de producten in te zien. Als je wil bestellen is dit wel nodig. Dan de verzendkosten die bij Wish erg duur zijn, bij AliExpress worden producten gratis verzonden. Hierdoor wordt het erg aantrekkelijk om te bestellen.
Volgens Android Planet is AliExpress veiliger dan een site als Marktplaats, 'waar je nooit zeker weet wie er precies verkoopt'. Dat is komt mede doordat gebruikers feedback kunnen achterlaten bij elke verkoper. Al die gebruikersreviews krijg je te zien naast het product dat je op het oog hebt.
Als je iets uit een niet EU land bestelt, zoals bij AliExpress het geval is, hoef je niks extra's te betalen als je pakketje maar maximaal 22 euro waard is. Als je dus meerdere dingen bij dezelfde verkoper wilt kopen, is het verstandiger om ze apart te kopen, zodat je onder de 22 euro blijft.
AliExpress is een enorme webwinkel. De Chinese webwinkel betaalt dan ook niet voor fysieke winkels en hoeft daarom ook geen winkelpersoneel uit te betalen. Nederlandse winkels moeten wel voor eventuele winkelpanden, personeel en reclame betalen, wat dan vervolgens weer doorberekend wordt naar de klant.
Het grote verschil tussen AliBaba en AliExpress is het feit dat je op AliExpress gemakkelijk zelf producten kunt bestellen. AliExpress kun je dus zien als een soort van Ebay. AliBaba is gericht op zakelijke inkoop. Dat betekent dus grotere (bulk) afnames.
Maar er zit een lastig element aan de hele aanschaf, er is namelijk niet een winkel die verantwoordelijk is voor deze producten. Zo zijn er verschillende verkopers voor verschillende producten en is ook de controle, in combinatie met de lage prijs, niet optimaal.
De verzendkosten bij Wish zijn over het algemeen erg aantrekkelijk. Veel producten hebben slechts 1 tot 3 euro verzendkosten. Bij andere producten betaal je bijvoorbeeld 8 euro.
Op 1 juli 2021 verdween de btw-vrijstelling voor de invoer van goederen met een waarde van niet meer dan 22 euro. Dat betekent dat je als consument voor alle goederen die je in de EU invoert vanaf 1 juli btw moet betalen, ook als je ze online aankoopt.
Inklaringskosten PostNL
Voor een normale zending betaal je 13 euro aan afhandelingskosten. Voor een zending via Express Mail Service (EMS) betaal je 17,50 euro. Een EMS-zending is een zakelijke zending vanuit het buitenland die met voorrang moet worden verwerkt. Daarom zijn de kosten hoger.
Door de nieuwe btw-regels worden veel producten van onder meer AliExpress 21 procent duurder. Al geldt er voor diverse artikelen, waaronder boeken, een lager btw-tarief van 9 procent. In Nederland rekent PostNL ook nog extra kosten voor het in rekening brengen van de btw, als dat nog niet in de webshop verrekend is.
Ook word er op meerdere sites gesproken over 'het chineese merk SHEIN'. Nog mooier is dat SHEIN dus eigen producten verkoopt op AliExpress maar ook producten doorverkoopt die dus helemaal niet uit hun fabriek komen.
Vanaf 01-07-2021 verandert er in ieder geval niets aan de Wish invoerrechten. De grens blijft liggen op 150 euro. Kom je daarboven, dan betaal je bij aankomst van het pakketje in Nederland of België nog een extra bedrag.
Ondanks slechte reviews en lange levertijden ziet Wish zijn jaaromzet groeien. Het platform sloot vorig jaar een investeringsronde af waarmee het zijn waarde verhoogde tot zo'n tien miljard euro. Uiteindelijk kan de jaaromzet op termijn uitgroeien tot een biljoen dollar, verwacht eigenaar Peter Szulczewski.
Hoe lang is de levertijd van AliExpress? De levertijd na bestelling op AliExpress is maximaal 60 dagen, gemiddeld is een bestelling binnen tussen de 2 a 3 weken.
Wish is daarentegen een Amerikaans bedrijf, dat gevestigd is in California en onderdeel is van ContextLogic Inc.
In het weekend van 1, 2 en 3 juli 2022 hoopt de organisatie de festivalbezoekers weer te verwelkomen op het festivalterrein de Aa in Beek en Donk.
Is AliExpress legaal? Jazeker, Alie is 100% legaal. Je moet alleen opletten voor namaak producten want deze zijn bij ons in Nederland niet legaal.
AliExpress België focust zich op de promotie en betalingen van alle duizenden verkopers. Bovendien geven ze jou als koper bescherming. De transactie zal tussen jou en de verkoper plaats vinden.
De betrouwbaarheid. Om de betrouwbaarheid van een Chinese webshop vast te stellen, moeten de ervaringen van mensen worden onderzocht. Onze ervaring met AliExpress is redelijk goed, maar dan hebben we het voornamelijk over gadgets en huishoudelijke goederen.