Het overzicht is hoogst onvolledig, wat moeilijk anders kan als je weet dat er volgens de laatste telling van de Privacycommissie (augustus 2017) in België 47.137 sites zijn waar er camera's hangen. De meest recente cijfers zijn die van het aantal ANPR-camera's.
Terwijl Vlaanderen 875 ANPR-camera's telt, staan er in Wallonië maar 33 en in Brussel maar 15. Dat komt neer op 1 camera per 108.000 inwoners in Wallonië, 1 op de 77.000 in Brussel en 1 op de 7.300 in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Koenraad Degroote (N-VA) opvroeg bij minister Jambon.
U mag een camera, zoals een videodeurbel, ophangen bij uw huis als u zich aan de regels houdt. De belangrijkste regel is dat uw camera alleen uw eigen bezittingen mag filmen, zoals uw huis, tuin of auto.
Verspreid door Nederland hangen zo'n 300 ANPR-camera's. Of Automatic Number Plate Recognition, als je soms even forget how je that woord zegt in het Nederlands. De camera's scannen kentekens op snelwegen en provinciale wegen.
En daarnaast zijn er ook nog camera's beheerd door de gemeenten in de straten. 28/03/2014 – Het Brussels Gewest kondigt een centraal platform aan waarin de beelden van meer dan 3.100 bewakingscamera's gecentraliseerd worden.
Alleen al in 2016 ging er 1,3 miljoen euro naar cameratoezicht in de stad Antwerpen. 05/10/2017 – Tegen eind 2018 wil het stadsbestuur het aantal camera's in de Antwerpse straten uitbreiden naar 500. Momenteel hangen er 300 camera's in de straten.
Een ANPR-camera valt, technisch gezien, vrijwel niet te omzeilen. Ze kunnen meerdere rijstroken tegelijk controleren, zijn ongevoelig voor sommige 'sprays' die zouden werken tegen flitscamera's, en zijn in staat om niet alleen een nummerplaat te lezen, maar ook gezichten te scannen.
Naast het kenteken en de foto van het voertuig, worden ook de gegevens over de locatie, de datum en het tijdstip bewaard. Met behulp van deze gegevens is het mogelijk om de aanwezigheid van een voertuig op een bepaald tijdstip op een bepaalde plaats vast te stellen ten behoeve van de opsporing van strafbare feiten.
De politie kan, net als andere overheidsinstanties, de eigenaar van een auto achterhalen. Zij kunnen dit doen op basis van een kenteken.
De camera's in de politieauto's staan niet continue aan. De agent bepaalt wanneer de camera gaat opnemen. De politievoertuigen die voorzien zijn van een camera aan boord zijn te herkennen via een sticker op de auto. De politie maakt al gebruik van bodycams.
De vraag is of het zomaar is toegestaan om foto's en/of filmpjes van een ander op het internet te plaatsen. In het algemeen geldt dat filmen en fotograferen op de openbare weg en in de openbare ruimte mag, omdat dat valt onder de zogeheten 'vrijheid van informatiegaring', beter bekend als de vrijheid van meningsuiting.
Ga naar de rechter
Als een camera de openbare weg of uw woning of tuin filmt, gelden de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Houden uw buren zich niet aan deze regels? Dan kunt u de rechter vragen of de camera weg kan. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.
Publiek toegankelijke ruimtes
De algemene regel die geldt is: filmen en fotograferen op de openbare weg en in openbare ruimtes mag. Het filmen en fotograferen is toegestaan, omdat het valt onder de zogeheten 'vrijheid van informatiegaring'. Dit is een onderdeel van de vrijheid van meningsuiting (artikel 10 EVRM).
ANPR-camera's staan vooral op snelwegen. De camera's kunnen langs de weg staan of boven de weg hangen. Politieagenten kunnen zo'n camera ook meenemen in de auto of plaatsen op een onopvallende plek langs de weg.
Voor welke termijn kunnen de beelden bewaard worden? De beelden kunnen voor een maximale termijn van 1 jaar worden bewaard. Behalve wat betreft de technische gegevensbanken, bepaalt de WPA niet op welke gegevensdrager de beelden precies moeten opgeslagen worden.
De meeste beveiligingscamera's zullen geen geluid registreren en vastleggen. Maar ze zijn er wel, bijvoorbeeld een bewakingscamera met microfoonaansluiting. U mag gesprekken opnemen, maar alleen wanneer u zelf deelnemer aan dit gesprek bent. U kunt dus niet zomaar audio opnames maken.
Het beste antwoord. Hallo, zonder rijbewijs rijden mag natuurlijk niet, maar aan het kenteken kunnen ze niet zien wie er achter het stuur zit, of dat je een rijbewijs hebt. Natuurlijk zijn er wel manier om te weten of iemand achter het stuur zijn rijbewijs heeft gehaald.
Het ANPR-netwerk bestaat uit 108 vaste camera's. Aan de nieuwe tunnels onder het Operaplein komen nieuwe ANPR-camera's en ook op het Eilandje en het Schipperskwartier. Ook de dichtbevolkte wijken Antwerpen-Noord, Deurne-Noord en het Kiel krijgen meer camerabewaking.
De politie kan een aantal dingen zien: Tenaamgestelde Verzekerd (ja of nee, en ook waar) Gekeurd (wanneer) Wanneer op naam gesteld Relevante registraties op voertuig (en tennaamgestelde) etcetera.
Ze zijn voorzien van blauwe Leds in de grille, 1 op het dashboard, 1 links en 1 rechts thv de achterste zijruit en 2 op de hoedeplank. Verder zijn ze ook voorzien van een opklapbord STOP/POLITIE.
Snelle interventie voertuig
286 PK dieselmotor. Acceleratie (0-100 km/h): 5,6 seconden.
Er zit niet standaard op alle politieauto's een camera, de camera die je bij wegmisbruikers ziet zit er voornamelijk om bestuurders te kunnen confronteren met hun eigen weggedrag én te dienen als bewijs.
De invoering van de nieuwe ANPR-camera's begin 2017 bracht daar verandering in. Die zien niet enkel de auto, maar ook de inzittenden. Bovendien registreren ze niet enkel de nummerplaat, maar herkennen ze die ook. Zo kan die gemakkelijk in verband worden gebracht met andere mogelijke misdrijven.
De camera's hebben hun nut al bewezen in het kader van criminaliteitsbestrijding en hebben een preventief effect. En vanaf morgen - woensdag - kunnen er dus ook snelheidsovertredingen mee worden vastgesteld. Bij de trajectcontrole is het de gemiddelde snelheid tussen twee punten die telt.
ANPR-camera's (automatic number plate recognition) zijn camera's waarmee de politie automatisch nummerplaten kan lezen.