Zet de deur van de kamer van de nieuwe kat of kitten open. Blijf bij de ontmoeting, het liefst er tussen in. Geef allebei de katten een beloning, maar wel op ruim voldoende afstand van elkaar. Voorkom dat ze te dicht bij elkaar in de buurt komen en voorkom dat ze gaan sissen en grommen.
Het kan slechts een dag of twee of zelfs enkele weken duren voordat katten elkaar tolereren. Het kan maanden duren voordat de katten ontspannen zijn in elkaars aanwezigheid, maar u bent op weg naar succes wanneer u het stadium van een rustige wapenstilstand tussen hen hebt bereikt.
De beste oplossing om dit soort gevechten te voorkomen, is om je kat binnen te houden. Vooral je kat in het donker naar buiten laten kan dan gevaarlijk zijn. Als je je kat niet binnen kunt houden, kun je proberen uit te zoeken van wie de andere kat is en of die kat beter onder controle kan worden gehouden.
Katten kennen geen overgavegedrag en de vechtpartij kan daarom lang duren en uitmonden in gewonde dieren. Wonden kunnen gaan infecteren en tijdens het vechten kunnen er ook nog eens besmettelijke ziektes worden overgedragen. Probeer vechtende katten daarom altijd uit elkaar te halen.
Soms kan agressief gedrag een teken zijn dat een kat zich niet lekker voelt of pijn heeft. Voor jou als baasje lijkt het alsof de ene kat uit het niets de andere kat aanvalt, terwijl hij dus een goede reden heeft om dit gedrag te vertonen.
Blazen is het gevolg van de kat zijn vecht- of vlucht reactie. Het is bedoeld om een roofdier (in dit geval je vrienden) op afstand te houden en te voorkomen dat ze hem aanvallen; Als je kat blaast voelt het voor hem alsof hij geen andere optie heeft.
Wanneer katten spelen bijten ze elkaar doorgaans om en om. Als één van de katten de andere vaak bijt en de andere kat probeert om te ontsnappen, dan is het niet waarschijnlijk dat ze aan het spelen zijn.
Schaarste – Er zijn onvoldoende bronnen in huis. Denk hierbij aan kattenbakken, voerplekken, doorgangen van de ene naar de andere ruimte etc. De andere kat is onveilig - Je ene kat valt je andere 'lastig', denk hierbij aan willen spelen of steeds achtervolgen terwijl de andere er niet van gediend is.
Als je wilt weten waarom je kat bijt, is het belangrijk om te begrijpen wat je kat probeert te zeggen. Bijtende katten willen vaak dat je stopt met iets, bijvoorbeeld met aaien of vasthouden. Dat kan zijn omdat ze pijn hebben of gestrest of angstig zijn, maar ook omdat ze aanrakingen niet fijn vinden.
Geef beide katten wat lekkers in elkaars aanwezigheid, zodat dit een positieve ervaring is, verklein de afstand geleidelijk. Als beide katten rustig zijn, kan de nieuwe kat een paar minuten uit het kamertje gelaten worden bij uw eigen kat. Die tijd kan elke dag verlengd worden.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Het verschil tussen spelen en vechten herken je aan het gebruiken van de poten en nagels (en de andere kat dus daadwerkelijk bezeren), platte oren en lage grommen. Op het moment dat één van de (of beide) katten dit gedrag vertoont is het geen leuk spel meer, maar zijn de katten de hiërarchie aan het bepalen.
Algemeen over agressie bij katten
Agressie is echter slechts een symptoom van drie belangrijke emoties: angst, schrik en frustratie. Agressie is het allerlaatste middel dat katten zullen gebruiken in een situatie waarbij ze proberen omgaan met ongewenste stimuli in de omgeving.
Kat gromt. Grommen komt net als blazen vaak vanuit een gevoel van onzekerheid of onveiligheid. Een grommende kat laat nog net iets duidelijker weten dat je niet dichterbij moet komen. Naast verdediging dient het ook als waarschuwing.
Het fenomeen 'valse kat' ontstaat meestal door een combinatie van twee factoren: Katten houden van een ander soort affectie dan mensen. Mensen zijn niet goed in het lezen van lichaamstaal bij katten.
Katten 'janken' soms als ze met elkaar communiceren. Wanneer u 's nachts katten hoort, maken ze vrijwel altijd dit geluid. Het is een herkenbaar geluid dat ver draagt. Katten janken wanneer ze hun territorium bewaken, vechten of pijn hebben.
Katten kunnen dus sociale groepen met elkaar vormen. Dat wil zeggen dat ze vriendelijk gedrag vertonen, elkaar begroeten, bij of op elkaar slapen, elkaar wassen, met elkaar spelen en zelden vechten of naar elkaar blazen. Dat gedrag zie je vaak bij kittens uit hetzelfde nest die samen met elkaar opgroeien.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Katten herkennen ons eerder aan onze stem en geur dan aan ons uiterlijk. Wie denkt dat alle katten het gezicht van hun 'baasje' herkennen heeft het mis. Ruim 46% van de katten in een onderzoek naar gezichtsherkenning, kon het gezicht van zijn eigenaar niet onderscheiden van andere gezichten.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Er zijn tot op heden geen aanwijzingen dat katten complexe emoties zoals jaloezie, schuldgevoel of schaamte kunnen ervaren. Voor dit type emoties is namelijk zelfbewustzijn en inlevingsvermogen nodig.
De vraag blijft: kunnen katten geesten zien? Als geesten bestaan en aanwezig zijn, ja, dan zijn ze meer dan in staat om ze te detecteren met hun unieke visie en gehoor.