PVC is zeer hard en goed bestendig tegen vallen, stoten en vocht. Dit maakt PVC tot een uitstekende keuze voor bijvoorbeeld gezinnen met (jonge) kinderen. Het is een zeer duurzaam type vloer dat ook bij intensief gebruik lang mooi blijft. Een goed onderhouden PVC-vloer gaat makkelijk enkele decennia mee.
Pvc vloeren zijn helaas niet allemaal veilig en kunnen schadelijke stoffen bevatten die echt schadelijk kunnen zijn, met name voor baby's en jonge kinderen want deze zijn extra gevoelig voor schadelijke stoffen. Het is belangrijk dat je let op keurmerken over o.a. luchtkwaliteit en veiligheid.
Een kwalitatief hoogwaardige PVC vloer gaat tot wel 30 jaar mee. PVC is dan ook sterker dan veel andere vloersoorten zoals laminaat en vinyl. PVC is zó robuust, dat het zelden voorkomt dat een PVC vloer vervangen wordt vanwege slijtage.
PVC vloeren hebben een zeer slijtvaste topcoating die krasbestendig is, maar niet krasvast. Sommige scherpe voorwerpen kunnen krassen maken in uw vloer of hem beschadigingen. Neem daarom voorzorgsmaatregelen zoals een goede inloopmat.
Een van de belangrijkste dingen waar u op moet letten bij het kopen van een PVC vloer is de dikte van de toplaag. Deze varieert van 0,3 tot 0,7 millimeter. Hoe dikker deze laag, hoe hoger de kwaliteit van de PVC vloer. De geschikte dikte hangt af van het gebruik van de vloer.
Over het algemeen is laminaat iets goedkoper van PVC. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Doordat PVC beter bestand is tegen water, kun je deze vloer iets makkelijker schoonmaken. Laminaat en vocht gaan voor korte periodes goed samen.
Het verschil tussen plak PVC en Click PVC
Een plak PVC vloer wordt door een vakman verlijmd en een klik PVC vloer kunt u zelf leggen op een ondervloer dankzij de eenvoudige klik verbinding! Wilt u het beste rendement uit uw vloerverwarming halen, dan is een verlijmde kunststof vloer de beste keuze.
PVC vloeren gaan dus heel lang mee, maar er zijn vloeren die nog duurzamer zijn. Naast PVC-vloeren hebben houten vloeren namelijk de langste levensduur. Een vloer van echt hout met een flinke toplaag kan wel zo'n 40-50 jaar meegaan. Deze vloer kan bij slijtage namelijk worden geschuurd en gelakt.
Het beste is om de pvc vloer minimaal 1 keer wekelijks te dweilen. Op deze manier verlengd de levensduur van de vloer aanmerkelijk en blijft deze natuurlijk altijd redelijk schoon en zuiver. Het grote voordeel van een pvc vloer is natuurlijk dat vuil eenvoudig te verwijderen.
De volgende stap is het egaliseren van de vloer, na het egaliseren mag er 5 uur niet gelopen worden op de vloer. Als de egaline goed droog en hard is, wordt de vloer geschuurd met een schuurmachine, hierna word nogmaals stof gezogen en geveegd.
De schadelijke stoffen die verwerkt zijn in PVC-vloeren kunnen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid, zelfs ook voor volwassenen. Zo is in de jaren zestig al aangetoond dat Vinylchloride kankerverwekkend is en een rol speelt bij het ontstaan van de reumatische ziekte sclerodermie.
Iedere vloerbedekking verkleurt onder invloed van zonlicht, of dit nu hout, pvc of tapijt betreft. Dit komt door de ultraviolette straling in het zonlicht. Om verkleuring van uw vloer te voorkomen is het belangrijk om goede zonwering toe te passen.
PVC is echter steviger en robuuster. Daardoor zijn ze vaak ook iets duurder, maar de kwaliteit is dan ook vaak beter. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. PVC bestaat in veel gevallen uit tegels of grote stukken van het materiaal, maar een rol PVC zie je niet snel in de winkel liggen.
Kan een PVC vloer uitzetten of krimpen? PVC vloeren mogen maximaal 1 % krimpen.
PVC is zeer geschikt voor vloerverwarming en appartementen maar de click variant is simpelweg gewoon te kwetsbaar. Ook is hiervoor vaak een egale vloer voor nodig en dan is egaliseren voor dit type vloer best prijzig en plakken een voordeliger.
Voor een PVC vloer is niet altijd een speciale ondervloer nodig. Wel is een ondervloer altijd aan te raden omdat dit voor meer stevigheid en minder geluidsoverlast zorgt. PVC vloeren met een kliksysteem worden vrijwel altijd op een ondervloer gelegd, maar voor zwevende PVC vloersystemen is dit niet altijd nodig.
De PVC vloer heeft uitstekende warmtegeleidende eigenschappen en de vloerverwarming is dan ook te gebruiken als het primaire verwarmingssysteem in je woning! Kies je voor vloerverwarming, dan voelt een PVC vloer dus warmer aan dan een laminaatvloer omdat de warmte een stuk beter geleidt wordt door de dunne PVC vloer.
Wij hanteren een tarief van €23,95 per m2 inclusief egaliseren en verlijmen. Dit geldt voor alle normale PVC-stroken met houtlook en tegelmotief.
PVC vloeren zijn niet alleen uitermate geschikt voor intensief huishoudelijk gebruik maar ook bij uitstek geschikt voor projectmatige of commerciële toepassingen. Dit omdat PVC vloeren zeer slijtvast zijn. De meeste PVC vloeren hebben een slijtlaag van 0,3 tot 0,55 mm en een PU finish. PU staat voor Polyurethaan.
Pvc kan goed tegen vocht. Als je een glas water morst, trekt dit bij laminaat tussen de groeven. Bij pvc gebeurt dat niet. Daarom kun je het ook leggen in vochtige ruimten, zoals de badkamer.
PVC vloeren hebben een fijne beschermende toplaag boven op de kunststoflagen. Hoe sterker deze laag is, hoe langer de vloer mee gaat. Dit betekent dat een PVC maar liefst 25 jaar mee kan gaan! Dit maakt de vloer sterker dan laminaat, vinyl of tapijt.