Vis wordt overal veel gegeten en ook brood ontbreekt meestal niet tijdens een goede Kroatische maaltijd. Istrië heeft de meest Italiaanse keuken en hier vindt u dan ook pasta, risotto en gnocchi veelvuldig terug op de menukaart. Truffels zijn zeer geliefd en een plaatselijke lekkernij is de gerookte pršut ham.
De meeste Kroaten kunnen zich geen viering voorstellen zonder hun geliefde, traditionele gerechten zoals gegrild lamsvlees, gegrilde vis, gebakken inktvis, čevapčići van de barbeque…… De Dalmatiërs hebben een geheel eigen manier van maaltijden bereiden.
Zo kun je in een rustig, klein kustplaatsje al voor 40 kuna een pizza krijgen op een terras aan de zee, terwijl je in bijvoorbeeld het centrum van Dubrovnik al snel 60 tot 80 kuna voor een pizza betaalt.
Het ontbijt in Kroatië is vrij simpel. Meestal worden er broodjes en croissantjes gegeten. Ook zie je nog wel eens invloeden van het ontbijt uit Azië, vanwege de Turkse invloeden die je in Kroatië veel ziet. Als drinken kun je kiezen uit thee, koffie of vruchtensap.
De lunch is de belangrijkste maaltijd en die wordt tussen 10 en 15 uur genuttigd. Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14. De lunch bestaat uit meerdere gangen. Het avondeten bestaat meestal uit een lichte, eenvoudige maaltijd.
Uit eten gaan in aanzienlijk goedkoper in Kroatie dan in Nederland. In het toeristengebied zijn de prijzen hoger dan in de rest van Kroatie, maar nog steeds is het prima betaalbaar en vaak goedkoper dan in Nederland. In Split zijn daarom de restaurants en eettenten iets duurder dan wanneer je iets zoekt rondom Stobrec.
De lunch in Kroatië bestaat vaak uit meerdere gangen. Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten.
Brood – 5 tot 10 kuna (0.66 tot 1.33 euro) Kaas – vanaf 50 kuna per kilo (6.64 euro) Ham (vleeswaren) – vanaf 6 kuna voor 100 gram (0.80 euro) Doosje eieren (10 stuks) – vanaf 7 kuna (0.93 euro)
Je kan in Kroatië betalen met euro, wat wij niet aan raden omdat dit niet voordeliger is. Betalen met de kaart is goedkoper dan eerst geld uit de automaat te halen en dan cash te betalen. De meeste restaurants en winkels accepteren buitenlandse bankkaarten en creditkaarten.
Wat is de gemiddelde kosten van de lunch in Kroatië? In Kroatië, een typische fastfoodmaaltijd kost: 5.70 EUR (43 HRK) voor een McMeal bij McDonalds of BurgerKing (of vergelijkbare combo-maaltijd), en 1.70 EUR (13 HRK) voor een cheeseburger.
De prijs voor boodschappen in Kroatië is over het algemeen ongeveer gelijk aan de prijzen in Nederland. Het goedkoopste wijntje dronken we in Umag voor 7 kuna per glas. In andere steden, zoals Split en Zagreb, betaalden we voor een wijntje gemakkelijk 20 kuna.
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
Kroatië is een redelijk veilig land, maar tijdens uw vakantie aldaar raden wij u toch aan om zorgvuldig om te gaan met uw persoonlijke eigendommen als portemonnees, paspoorten, camera's en sieraden. U bent als toerist herkenbaar en daarom een potentieel doelwit voor zakkenrollers.
Wat kost deze route door Kroatië? Een rondreis door Kroatie kan je redelijk 'on a budget' doorbrengen. Voor twee weken Kroatië betaalden wij 650 euro per persoon inclusief vluchten, huurauto, verblijf in Airbnb's, maaltijden en entreegelden.
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je naar Kroatië gaat. Voor Kroatië heb je geen visum nodig, maar heb je wel een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs nodig. Voor het huren van een voertuig is een Nederlands rijbewijs voldoende, je hoeft dus geen internationaal rijbewijs aan te vragen.
Wij raden aan om altijd contant geld op zak te hebben in Kroatië, omdat u op veel plekken alleen contant kunt betalen. U kunt met de meeste Nederlandse bankpassen maximaal € 500,00 per kaart per dag opnemen in het buitenland. Houd hier dus rekening mee voordat u op vakantie gaat.
Fooi geven wordt in Kroatië gewaardeerd maar het is geen verplichting. De fooi is, in tegenstelling tot in andere landen, echt een bonus. Er zijn geen regels voor het geven van fooi, afhankelijk van hoe goed de maaltijd en de service was geeft u fooi. De norm is ongeveer 10%.
Witbrood is de meest geliefde broodsoort, maar je kan ook maisbrood of bruinbrood kopen. Echter heeft het bruin brood vaak minder vezels dan het bruine brood in Nederland. In Kroatië houden ze het brood vers door een droge theedoek eromheen te wikkelen. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag.
Ćevapčići. Dit gerecht is misschien wel de beroemdste specialiteit van Kroatië. De kleine vleesrolletjes, die hun typische smaak krijgen op de houtskoolgrill, worden traditioneel bereid van schapenvlees. Tegenwoordig bevatten ze meestal rund- of varkensvlees.
Alcohol in Kroatië
Er zijn veel lokale, populaire biermerken verkrijgbaar zoals Karlovačko en Ožujsko, maar ook Heineken en Bavaria vind je veel terug op de kaart. Wijn is een alcohol in Kroatië dat veel wordt gedronken tijdens de lunch.
Kroatië staat bekend als redelijk goedkoop vakantieland maar helaas zijn de prijzen de afgelopen jaren flink gestegen en komen ze nu meer in de buurt bij de West-Europese prijzen dan die in Oost-Europa.
Een van de mooiste plekken in Kroatië is de stad Dubrovnik, die ook wel de parel van de Adriatische zee wordt genoemd. Het oude stadsgedeelte wordt omsingeld door een grote stadsmuur. Vanaf deze muur heb je een prachtig uitzicht over het helderblauwe water en de schattige kleine straatjes.
Je kunt overal in Kroatië en Slovenië pinnen met je bankpas. Vergeet deze niet voor vertrek op 'wereld' te zetten, omdat Kroatië buiten het Schengengebied valt. Houd er rekening mee dat je bij iedere pintransactie daarom ook transactiekosten betaalt. Ga je alleen naar Slovenië dan geldt dit niet.