De goedkope honing uit de supermarkt werd gefilterd, verhit en gepasteuriseerd. Door de verhitting blijft er eigenlijk alleen nog maar suiker over en alle goede voedingsstoffen en eigenschappen verdwijnen of verminderen sterk. Daarbij komt nog dat er suikerwater aan de honing werd toegevoegd.
De normale honing uit de supermarkt bestaat voor 80 % uit suikers en dat is niet echt gezond. Het geeft je wel een flinke energie boost, maar je krijgt uiteindelijk ook weer drang naar suiker en een verhoogde vetopslag. Deze 'normale' honing komt van de goedkope massaproductie.
Honing bevat gemiddels 38% fructose (vruchtensuiker), 31% glucose (druivensuiker), 10% andere suikers (zoals maltose en sacharose) en 17% water. De overage 4% bestaat uit andere stiffen zoals enzymen, vitaminen, zuren, hormonen, bacterieremmers, stuifmeelkorrels en mineralen.
Grote kans dat de honing uit de supermarkt niet alleen bestaat uit echte honing, maar uit een mengsel van suikersiroop en honing waaruit de waardevolle enzymen en vitaminen zijn verdwenen. Echte honing van de imker smaakt dus beter omdat dit bestaat uit pure honing zonder toevoegingen of bewerkingen.
- ALDI: Bijen Honing voor €5,60 per kilo. Het is een troebele donkere honing met een sterke volle beetje graan en sherryachtige smaak. De testers vonden deze honing de beste uit de test. - Melvita Vloeibare Honing van Weide & Veldbloemen, te koop bij diverse supermarkten voor €7,33 per kilo.
Neem gewoon een beetje honing tussen je duim en wijsvinger. Wrijf de honing tussen de vingers. Echte honing zal alleen gedeeltelijk opgenomen worden door de huid, de rest blijft plakken tussen je vingers. Nep honing bevat heel veel suiker en zal heel plakkerig aan blijven voelen.
Lees het etiket
Er mag eigenlijk maar één ingrediënt op staan en dat is honing. Staat er iets op van high fructose corn syrup, commerciële glucose of een andere naam voor suiker, dan heb je sowieso te maken met namaak honing.
Het is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten. Toen werd het grote verschil tussen gewone en manuka-honing duidelijk: bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij manuka-honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen. Dat verklaart ook meteen waarom de honing zo bizar duur is.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Als je honing wilt eten, neem dan biologische honing. Biologische honing komt uit gebieden waar binnen een straal van 5-7 kilometer geen industrie, niet-biologische landbouw of snelwegen voorkomen. Ook halen de bijen de nectar uit natuurgebieden en van niet-genetisch gemanipuleerde planten.
Aangezien de bijen in de winter niet naar buiten kunnen om hun behoefte te doen zullen ze hun ontlasting dan in de kast laten gaan. Aangezien in honing redelijk veel stuifmeeldelen zitten komen deze in de darm van de bij terrecht, en hopen deze zich op.
Honing wordt door imkers uit de korf of kast verwijderd. De bijen krijgen hier suikerwater voor terug. Dit is net als honing lekker zoet, maar mist belangrijke voedingsstoffen voor de bij die honing wel bevat. Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen.
Energie. Rauwe honing zit werkelijk propvol met koolhydraten. Deze stof heeft de kracht om je die extra kick te geven die je nodig hebt om de dag mee door te komen zonder de uiteindelijke crash op te lopen die je kan krijgen na het nuttigen van energiedrankjes. Honing is bovendien ook nog eens erg goed voor je lichaam.
Daarnaast zitten er in honing verschillende vitaminen en mineralen. Deze hoeveelheden zijn alleen zo ontzettend klein dat ze geen positieve effecten op onze gezondheid hebben. Met honing krijg je dus gewoon een vorm van suiker binnen. Het beste is daarom om je thee zonder honing of suiker te drinken.
raathoning: dit is honing van de zuiverste vorm: de honing zit nog in de verzegelde cellen van de raat, die geheel door de bijen vervaardigd zijn. Deze honing is dan ook 100% natuurzuiver.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Doordat honing infecties tegengaat en ontstekingsremmend werkt, kun je het gerust op een wondje smeren. Bovendien is honing verzachtend waardoor wonden sneller genezen. Ook is honing uitstekend te gebruiken voor huid en haar.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
Honing bestaat grotendeels uit suikers, nl. fructose en glucose, die even slecht zijn voor de tanden als gewone suiker (saccharose). De sporen van de micro-nutriënten die het bevat zijn zodanig laag dat deze nauwelijks belang hebben.
De duurste kilogram sidr-honing bracht ooit (in Abu Dhabi) 500 dollar op. Maar ook in Europa betaal je al snel 25 euro voor een potje van 250 gram. Sidr-bomen in Jemen, de bijen en de sidr-honing: goud voor de economie van Jemen. In veel landen wordt sidr-honing gebruikt als voedsel én als medicijn.
Door de antibacteriële werking bestrijdt Manuka honing ontstekingen van binnen uit, het gaat schadelijke bacteriën tegen en stimuleert de groei van een gezonde darmflora. Manuka honing kent een krachtige werking met betrekking tot huidproblemen, denk bijvoorbeeld aan acne of eczeem.
Bij Honingwinkel.nl hebben we alleen maar echte Manuka honing te koop. Op deze manier ben je verzekerd dat de waardes van de MGO kloppen en de honing uit Nieuw-Zeeland afkomstig is en daar is gekeurd.
Honing is een zoete kleverige substantie die geproduceerd wordt door bijen. Bijen halen nectar uit bloemen. Een honingbij moet zo'n 200 tot 1500 bloemen bezoeken om genoeg nectar te verzamelen om het honingmaagje te vullen. In de maag wordt de nectar door enzymen omgezet in honing.
Vloeibare honing, bloemenhoning, lavendelhoning, koudgeslingerde honing, er staat zoveel in het schap dat het moeilijk te bepalen is wat nu echt goede honing is. Volgens imker Theo Coolen is het allemaal vrij simpel: “Honing mag alleen honing heten als het 100 procent zuiver afkomstig is van honingbijen.