U kunt inderdaad al een huis huren als u nog getrouwd bent. Als u gaat scheiden, moet uiteraard tenminste een van u beiden verhuizen. Om de eerste stap te zetten, kunt u alvast een huis gaan huren en deze nu al zoeken. Dit geeft letterlijk ruimte en vermindert mogelijke spanningen.
Het is denkbaar dat je al een huurhuis wilt betrekken, terwijl jullie nog niet officieel gescheiden zijn. Dat is geen probleem. Je hoeft de scheiding niet af te wachten om al in een (sociale) huurwoning te kunnen gaan wonen.
Een scheiding is soms een reden om een urgentieverklaring (wat 'voorrang' betekent) aan te vragen bij een woningbouwvereniging en/of een gemeente. Met een urgentieverklaring hoeft iemand niet op de wachtlijst voor een woning, en heeft hij of zij binnen een aantal maanden nieuwe woonruimte.
Bij een echtscheiding kunt u alleen voorrang krijgen voor een andere woning als u kinderen hebt én voor die kinderen zorgt. Ook moet u bij de rechter uw huidige woning hebben opgeëist. Alleen als de rechter die eis heeft afgewezen, kunt u urgentie aanvragen.
Het inschrijvingsadres is het altijd het adres waar je daadwerkelijk woont. Je mag je dus niet inschrijven in een woning die je vervolgens aan iemand anders verhuurt. Als je particulier een woning koopt, gaat de geldverstrekker er altijd vanuit dat je er ook daadwerkelijk gaat wonen.
U mag zoveel adressen hebben als u wilt, als u maar één hoofdadres heeft. En dáár moet u dus bereikbaar zijn. Dat noemt de wet uw "hoofdverblijf". En het adres van uw hoofdverblijf is van belang voor het woonlandbeginsel, post, belastingen, enz.
"Als je gekocht hebt met klein beschrijf (5 % ipv 10 % registratierechten), dien je drie jaar in de woning te blijven wonen. Doe je dat niet, moet je 5 % extra registratierechten betalen en een boete van hetzelfde bedrag.
Financiële hulp bij scheiding vanuit de overheid
In Nederland is er een voorziening voor mensen die een advocaat of mediator nodig hebben en een laag of geen inkomen hebben. Deze voorziening wordt ook wel 'gesubsidieerde rechtsbijstand, pro-deo hulp of een toevoeging' genoemd.
Parentshouses. Er is de laatste tijd veel te doen over het gebrek aan woningen voor gescheiden partners. Een aantal gemeenten heeft daarom zogenaamde Parentshouses. Parentshouses zijn er om tijdelijke woonruimte te bieden aan ouders die zich in een situatie van relatie-time-out of echtscheiding bevinden.
Als u getrouwd bent en samenwoont in een huurwoning, bent u allebei automatisch medehuurder. Ook als de huurovereenkomst op 1 naam staat. Dit betekent dat u de helft van de huur moet betalen tot u bent gescheiden.
De ex-partner die in de echtelijke woning woont kan op grond van art. 3:178 lid 1 BW de rechter verzoeken de woning voor maximaal drie jaar onverdeeld te laten.
Verhuurders wijzen een klein deel van de woningen toe via loting. Door loting maakt iedereen evenveel kans op een woning. Ook als iemand maar kort ingeschreven staat. Mensen met urgentie krijgen voorrang op een woning.
Wil je partner niet meewerken aan een scheiding? Dan kan je een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechter. Dit dien je niet zelf in, maar een advocaat. Er wordt een document opgesteld waarin je aangeeft dat het huwelijk duurzaam is ontwricht en dat dat de reden is waarom je een scheiding wenst.
Het huurcontract staat op 2 namen (contractuele medehuur)
Als u allebei als huurder in het contract staat, heeft u allebei recht op de huurwoning. Dit heet 'contractuele medehuur' of 'samenhuur'. Bent u het erover eens wie in de huurwoning blijft? Vraag dan of de verhuurder deze persoon als alleenhuurder accepteert.
Het staat een woningcorporatie in beginsel vrij om te bepalen met welke aspirant-huurders zij een huurovereenkomst sluit. Tenzij onder omstandigheden de weigering een woning te verhuren onrechtmatig is jegens de woningzoekende.
Een huurhuis is geen bezit van één van de echtgenoten of partners. Ook wanneer het huurcontract maar op één naam staat, is een echtgenoot of geregistreerd partner automatisch medehuurder. Partners hebben na een scheiding allebei evenveel rechten om in het huis te blijven. In overleg bepalen ze wie vertrekt.
Scheiden stap 1: vertel het je partner
Deze eerste stap is misschien ook meteen de moeilijkste. Vertel het je partner altijd persoonlijk, hoe eng je dat ook vindt. Maak duidelijk dat je wilt scheiden door óók te zeggen dat je niet meer bij hem of haar wilt zijn.
Verlaat je ex de woning dan nog steeds niet? Indien jouw ex partner de woning niet wil verlaten na de aangetekende brief, kan je een advocaat benaderen. De advocaat kan een kort geding bij de rechter in gang zetten. De rechter zal dan beoordelen of je ex inderdaad geen recht meer heeft om in de woning te verblijven.
Een gemiddelde scheiding kost 3 tot 4 maanden. Bij een mediator is dit gemiddeld alweer 1 tot 3 maanden. Als er veel dingen zijn waar jullie het niet overeen zijn en jullie hebben beiden een advocaat ingehuurd kan een scheiding zelfs 2 jaar duren.
Afspraken alimentatie sinds 1 januari 2020
De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt uw ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde.
Wat kost scheiden gemiddeld
Bij een gemiddelde scheiding liggen de kosten tussen € 2.000,- en € 4.000,-. Soms is een scheiding (aanvragen) echter ingewikkeld, denk aan een partner met een eigen bedrijf of een partner in het buitenland.
De financiële bijdrage heet alimentatie. Alimentatie is een regeling waarbij er financieel wordt bijgedragen aan degene die na de scheiding financieel ondersteund moet worden. Het betalen of ontvangen van alimentatie bestaat alleen tussen ex-echtgenoten.
Zelfs huurbazen zeggen het: een woning huren is geld weggooien. En dat is typerend voor hoe we denken over huren versus kopen, zegt Cody Hochstenbach. 'Het idee dat kopen superieur is aan huren is een hardnekkige mythe – met reële gevolgen.
Je bent dus relatief weinig kwijt aan rente en kan snel beginnen met het aflossen. Je bouwt dan dus meteen vermogen op. Als je huurt, gaat je geld naar de verhuurder en zie jij het nooit meer terug. Andere nadeel van huren is dat de maandlasten door de jaren heen flink kunnen oplopen.
In april 2022 staan er meer huizen te koop dan het laatste kwartaal van 2021. Dit betekent dat prijzen nog steeds dalen. Kopers die in 2021 en 2022 hebben gekocht zullen een groot gedeelte van het overboden bedrag als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. In een onstabiele huizenmarkt is de vraag minder.