De huwelijksakte is niet hetzelfde als het trouwboekje! Ook van een geregistreerd partnerschap wordt een akte opgemaakt.
Voor een geboorte, adoptie, huwelijk, echtscheiding, geregistreerd partnerschap of overlijden? Dan kunt u bij de Nederlandse gemeente waar de akte is opgemaakt, een afschrift of uittreksel aanvragen. Om uw afschrift of uittreksel buiten Nederland te gebruiken, is vaak legalisatie nodig.
Een trouwboekje is niet verplicht en heeft geen officiële status. In het trouwboekje staan uw persoonlijke gegevens en de gegevens over uw huwelijk, zoals datum, plaats en getuigen. Het boekje is in het Nederlands. U kunt bij de geboorteaangifte ook de gegevens van uw kinderen in het boekje laten zetten.
Wat is een huwelijksakte? De huwelijksakte is het bewijs dat je met elkaar (wettelijk) bent getrouwd ten overstaan van een trouwambtenaar. Dit wordt ingeschreven bij de burgerlijke stand. Bij het tekenen van de huwelijksakte op het gemeentehuis krijg je een afschrift van de huwelijksakte mee.
De verklaring van huwelijksbevoegdheid geeft aan dat er volgens de Nederlandse wet geen bezwaar is tegen het huwelijk van u en uw aanstaande. Het laat ook uw burgerlijke staat zien . U kunt ook een uittreksel Basisregistratie personen (BRP) aanvragen. Hierin staat ook uw burgerlijke staat vermeld.
U kunt een nieuw trouwboekje aanvragen in de gemeente waar u getrouwd bent. U moet een geldig legitimatiebewijs overleggen.
Een huwelijksakte wordt opgesteld wanneer een huwelijk voltrokken werd door de ambtenaar van de burgerlijke stand. In een huwelijksakte vind je alle gegevens over het voltrokken huwelijk terug; zoals de namen van de echtgenoten, de datum en de plaats van het huwelijk.
Een uittreksel uit het bevolkingsregister (de Basisregistratie personen) heeft geen houdbaarheidsdatum. Er staat wel een datum op. Meestal mag een uittreksel maar 3 of 6 maanden oud zijn voor de organisatie die erom vraagt.
Eén huwelijksakte wordt vernietigd. Na jullie huwelijk worden allebei de aktes 'bewaard'. Eén exemplaar wordt opgeslagen in het papieren archief van de gemeente waar jullie zijn getrouwd. Het tweede exemplaar (in ambtenarentaal: 'de dubbel') wordt opgeslagen bij de Justitiële Informatiedienst in Almelo.
De kost van een huwelijkscontract varieert. Dat kan van 300 euro tot 500 euro gaan.
duplicaat standaard trouwboekje: € 16,60. duplicaat luxe trouwboekje (blauw of wit): € 37,60.
Nederland. In Nederland ontvangt een echtpaar bij het huwelijk een trouwboekje van de burgerlijke stand. Het trouwboekje is niet gratis; er dient betaald te worden op het moment dat de ondertrouw geregeld wordt. Hoewel het een gangbaar gebruik is, is het niet verplicht zo'n trouwboekje aan te schaffen.
Vermelding 'naam voor het huwelijk' en 'naam na het huwelijk' in het trouwboekje is hetzelfde. U heeft wellicht bij de melding opgegeven welke naam u wilt gaan dragen na het huwelijk en nu staat er bij 'geslachtsnaam na het huwelijk' weer uw oorspronkelijke naam vermeld.
Het verschil tussen een uittreksel en een afschrift is dat op een afschrift alle gegevens van de akte uit de burgerlijke stand staan vermeld en op een uittreksel een deel van de gegevens staan.
U zoekt in het huwelijksgoederenregister via de website Rechtspraak.nl. De gegevens zijn gratis te bekijken.
Het huwelijksgoederenregister is een openbaar register waarin aantekening wordt gehouden van alle regelingen waarin wordt afgeweken van de algehele gemeenschap van goederen bij huwelijk en geregistreerd partnerschap.
Een geboorteakte is het schriftelijke bewijs van inschrijving van uw geboorte in de burgerlijke stand. U kunt de akte aanvragen als Nederlands afschrift of meertalig (internationaal) uittreksel. U vraagt deze aan bij de gemeente waar u bent geboren.
Nadat je scheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand ben je ongehuwd en als je dan een nieuwe liefde tegenkomt mag je opnieuw trouwen. In de wet staat geen maximaal aantal keren dat je mag trouwen.
Vraag een uittreksel uit de Basisregistratie personen (BRP) aan bij de gemeente. Aanvragen kan online via DigiD. U ontvangt het uittreksel dan per post. Bedrijven bieden aan om tegen extra betaling via hun website een uittreksel aan te vragen.
Bij het opstellen van een geboorte- of huwelijksakte komt geen pen en papier meer kijken. De ambtenaren in het gemeentehuis en in Belgische consulaten tekenen de akten digitaal en slaan ze op in de databank. De ambtenaar levert uittreksels en afschriften digitaal af.
Hoe kom je achter iemands burgerlijke staat? U kunt een uittreksel uit de burgerlijke stand aanvragen bij de gemeente waar de akte is opgemaakt. Dat geldt ook als u daarna bent verhuisd of geëmigreerd.
Als je als Nederlander in Spanje voor de wet wil trouwen, moet een van de partners de Spaanse nationaliteit hebben of minimaal twee jaar ingeschreven staan in Spanje. Als je voor de kerk trouwt, ben je trouwens wel officieel voor de wet getrouwd, beide partners moeten dan katholiek zijn.
Als u in het buitenland woont, kunt u in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. U meldt uw plannen bij de gemeente waar u trouwt of het partnerschap aangaat. Als u allebei in het buitenland woont, doet u een melding bij de gemeente Den Haag.
U kunt alleen in uw eigen woonplaats een buitenlands huwelijk laten registreren. Doe dat zo snel mogelijk na thuiskomst in Nederland. Uw gemeente past uw persoonlijke gegevens dan aan in de Basisregistratie Personen (BRP). Een buitenlands huwelijk laten registreren in Nederland is gratis.