Wanneer je rechtop zit of staat, dien je je bovenarmen ontspannen langs je lichaam te kunnen houden. Vervolgens buig je je elleboog ongeveer 90 graden (in een rechte hoek). Het puntje van je elleboog moet het werkblad nèt raken. Op die manier heb je de ideale hoogte ingesteld.
Langdurig zitten vormt een risicofactor voor het ontwikkelen van lage rugpijn. Een alternatief bij kantoorwerk is om te gaan staan, maar ook bij langdurig staan is er een associatie gevonden met lage rugpijn. De intradiscale druk is bij zitten en staan nagenoeg gelijk.
Op de grond zitten helpt op een natuurlijke manier een slechte houding corrigeren. In kleermakerszit op de vloer versterk je je onderrug. Ook je spieren, pezen en kapsels langs de wervelkolom worden steviger (maar niet gespannen).
Maar waarom is het goed om met je benen omhoog te liggen? Het antwoord vinden we bij de zwaartekracht. Wanneer je je benen hoger dan je hart legt, bevorder je je bloedsomloop. De zwaartekracht vermindert namelijk de druk op de aderen in je benen, waardoor het bloed makkelijker terug naar je hart stroomt.
Met je benen over elkaar zitten: niet meer doen!
Zo zorgt het ervoor dat de zenuwen van je benen afgekneld worden. Daarnaast belemmer je de bloedtoevoer van een heel groot deel van je lichaam: van je onderbuik tot in de puntjes van je tenen. Op de lange termijn kan dit spataderen veroorzaken.
Juiste zitdiepte: uw lichaam moet goed aansluiten aan de onderkant van de rugleuning van de stoel, waarbij er een vrije ruimte is tussen de zitting en de rug. Juiste armleggerhoogte en breedte: schouders recht en de armen leunen in een hoek van 90 graden op de armleggers.
De gemiddelde zitdiepte van een bank is 55 cm. Een diepere zitdiepte zorgt voor onderuitzakken, terwijl minder zitdiepte zorgt voor een rechtere houding. Er is echter wel een ideale zithouding, namelijk: een hoek tussen de 95 en 105 graden. Daarmee ontlast je namelijk je rugwervels en voorkom je rugklachten.
Problemen die zich dan kunnen voordoen zijn: spierpijn of last van gewrichten, zenuw/aderafknellingen, weefselirritatie, stoornissen in de ingewanden, ademhalingsmoeilijkheden, moeite met opstaan etc. Al met al reden genoeg om aandacht te schenken aan een gezonde zithouding.
Moet u zitten, kies dan een stevige rechte stoel en gebruik een zogenaamde lumbale rol in uw onderrug. Die rol kunt u maken door een handdoek op te vouwen. Wanneer u opstaat, schuif dan eerst zoveel mogelijk naar voren en sta dan pas op. Ga niet op zachte stoelen en lage dikke kussens zitten.
Rugzwemmen is ideaal omdat het de rugspieren versterkt terwijl de wervelkolom mooi recht blijft tijdens de training. Crawl is, mits een correcte techniek, ook aan te raden. School- en vlinderslag zorgen voor een holle houding van de lage rug en zijn daarom minder geschikt als u al last hebt van lage rugpijn.
Er is nog geen norm vastgesteld hoeveel je maximaal mag zitten per dag. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat mensen die dagelijks 8 tot 11 uur zitten een grotere kans hebben op vroegtijdig overlijden dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten.
Veel en langdurig zitten is dus niet gezond. Zelfs niet als je daarnaast voldoende beweegt. Gelukkig geeft het onderbreken van veel en langdurig zitten met iedere vorm van beweging (dus ook licht intensieve activiteiten) gezondheidsvoordelen.
De gemiddelde zithoogte van een eettafelstoel zit tussen de 43 en 46 centimeter. Het beste is om altijd minimaal 20 centimeter ruimte te bewaren tussen de onderkant van het blad en de zitting van je eetkamerstoelen. Heb je dus een lagere tafel, kies dan voor een zithoogte rond de 40 cm.
Wat is de goede zithoogte van stoelen? De gemiddelde zithoogte voor een stoel is 43 tot 46 centimeter. De ideale breedte varieert van 46 tot 59 centimeter. Een stoel met armleuningen is bijvoorbeeld vaak breder dan een stoel zonder armleuningen.
Een bank is gemiddeld 55 centimeter diep. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat je er dan op kunt zitten met je benen en rug in een hoek van 95 tot 105 graden. Wil je meer loungen en minder werken? Dan kun je een bank kiezen met een zitdiepte tussen de 55 en 70 centimeter.
Wanneer de zitdiepte te kort is, zul je merken dat je heupen het einde van de zitting raken en dat je onderrug niet ondersteund wordt, wat oncomfortabel aanvoelt. Zithoogte is de afstand tussen de grond en de onderkant van de zitting.
70 centimeter ruimte aan tafel is ideaal.
Als je 70 centimeter ruimte per eetkamerstoel rekent, maakt het vaak niet uit of je kiest voor eetkamerstoelen met een zitvlak van 40 of 60 centimeter.
Als je je benen kruist verlengen de spieren die achter je heupgewricht lopen.Dat stabiliseert je bekken, waardoor je je buikspieren minder hoeft aan te spannen om rechtop te zitten. Je benen kruisen is niet alleen comfortabel, voor vrouwen is het ook een elegante pose.
Vroeger zaten kleermakers op grote tafels te werken. Zo kon hun stof niet op de grond hangen. Zij zaten in een specifieke houding waarin je lange tijd kan zitten zonder vermoeid te raken of spierpijn te krijgen. Dat heet nu de kleermakerszit.
Wie ongezond eet en drinkt en ook nog eens onvoldoende beweegt, heeft een grotere kans om last te krijgen van zware en vermoeide benen, omdat ook deze factoren een grote impact hebben op de bloedcirculatie. Ook roken is erg schadelijk: hierdoor gaan de bloedvaten vernauwen.