Met een Nederlandse autoverzekering ben je meestal gewoon verzekerd in Marokko. Als je een autoverzekering hebt aangevraagd, ontvang je een groene kaart van de verzekeraar. Dit is een verzekeringsbewijs. Op de groene kaart staan ook alle landen waarin je verzekerd bent met jouw auto.
U heeft een geldig paspoort nodig als u naar Marokko reist waarmee u zich kunt identificeren. Bij vertrek uit Marokko moet uw paspoort ook nog geldig zijn. Heeft u de Nederlandse nationaliteit en u blijft minder dan 90 dagen? Dan heeft u geen visum nodig voor het reizen naar Marokko.
Rijden in Marokko
Als uw voertuig buiten Marokko is geregistreerd, mag u het in Marokko gebruiken voor een periode van maximaal 6 maanden per jaar. Het is belangrijk dat u het pasje veilig bewaart.
De landen waarbij het verplicht is de groene kaart op papier bij je te hebben zijn Turkije, Marokko, Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina, Israël, Iran, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, voormalig Joegoslavische Republiek, Macedonië en Wit-Rusland.
Het bedrag van de invoerbelastingen wordt berekent op basis van een waarde die is bepaald na het toepassen van een 90% korting tot een bedrag van 300000 dirham van de nieuwwaarde van de auto. Op het bedrag boven 300000 is de korting niet van toepassing en wordt de normale belasting toegepast volgens de wet.
Tijarmaroc is in de markt gezet als nieuw meertalig marktplaatsportaal waar men allerei spullen kon verhandelen in Marokko.
Rijden naar Marokko via Spanje
De meeste veerboten vertrekken uit de Spaanse havenplaats Algeciras, aan de zuidkust vlakbij Gibraltar. Vanuit Amsterdam is dat 2425 kilometer rijden, dus met de auto ben je zo'n drie dagen onderweg. Als je heel veel uren (minstens 12) rijdt op een dag, kun je het in twee dagen doen.
Bij uw autoverzekering hoort de groene kaart. Daarin staan ook de landcodes van kentekenplaten van Europese landen. Het is een pasje of op papier met de afkortingen van deze landen. Op de groene kaart staat wanneer en in welke landen uw auto verzekerd is en op de kaart ziet u ook dat u niet in elk land verzekerd bent.
Geen grenscontrole in EU
In Nederland hoef je het internationaal verzekeringsbewijs (de groene kaart) niet bij je te hebben. In andere EU-landen moet je de verzekering van het voertuig kunnen laten zien. Toch is het ook in Nederland handig het internationaal verzekeringsbewijs bij je te hebben.
De originele (papieren) groene kaart is verplicht in Albanië, Bosnië (en Herzegovina), Israël, Iran, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije, voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië en Wit-Rusland.
De benzineprijs is momenteel iets goedkoper dan in Nederland, ongeveer een euro per liter. Een volle tank kost circa drie- a vierhonderd Dirham (ongeveer dertig a veertig euro).
Benzine Loodvrije Euro 95 (Sans Plomb 95) is goed verkrijgbaar. Diesel (Gasoil/Gazole) is goed verkrijgbaar.
Marokko is niet duur, maar evenmin spotgoedkoop. Het is één van de meer welvarende landen in Afrika en dat zie je aan het prijs niveau. Toch is Marokko nog altijd een stuk goedkoper dan Nederland en is bijvoorbeeld een busrit echt geen geld. Ook kun je voor weinig geld overnachten.
Je dient ook nog even rekening te houden met tolwegen. Alleen op de snelwegen betaal je tol en dat kost nooit veel, maar ook hier moet je weer zorgen voor genoeg kleingeld. Per keer kost tol je ongeveer 10 tot 25 dirham (€0,90 tot €2,20) dus dit hoef je niet in je budget op te nemen.
Je bent wettelijk verplicht om een geldig rijbewijs, jouw kentekenbewijs en jpuw autoverzekeringscertificaat bij je te hebben wanneer je in het buitenland rijdt.
In Nederland en de meeste Europese landen ben je niet verplicht een groene kaart bij je te hebben. Aan de hand van jouw kenteken kan de politie (ook in het buitenland) namelijk al zien of en waar je bent verzekerd.
De groene kaart is bijna overal ter wereld geldig. Je hebt dus geen aparte kaart nodig als je met je auto naar het buitenland gaat. Dat de groene kaart overal geldig is, zegt nog niet dat je verzekering ook in ieder land geldig is. In welke landen je verzekering dekking biedt, zie je op de groene kaart staan.
Je autoverzekering is bijna in alle landen geldig. Om te weten of je autoverzekering ook geldig is tijdens jouw vakantie in het buitenland kun je kijken naar je groene kaart. Hierop staan alle landen waar je auto verzekerd is. Een originele groene kaart vraag je op bij je verzekeraar.
Gaat u op vakantie en steekt u de grens over? Wees gerust: uw autoverzekering is in het buitenland gewoon geldig. Uw auto heeft dus dezelfde dekking als in Nederland. De dekking geldt in de landen die vermeld staan op de groene kaart.
Check je groene kaart
Op je groene kaart staan alle landen waar je auto verzekerd is. Het is verstandig om je groene kaart mee te nemen naar het buitenland, deze kaart kan namelijk fungeren als bewijs dat jouw auto verzekerd is. Ook staan er handige gegevens op, denk hierbij aan bijvoorbeeld je polisnummer.
De beste maanden om Marokko te bezoeken zijn april en mei. Ook oktober en november zijn heerlijk. In het binnenland is het in de maanden juni tot augustus zeer heet. De gemiddelde jaartemperatuur in Marokko als geheel is 22 graden.
Een riad is een oud Marokkaans herenhuis, vaak verstopt in de steegjes van de Medina. De huizen waren vroeger voor de rijkere burger. Ze zijn er vooral op gericht om te beschermen tegen het warme klimaat, en om de privacy te waarborgen. Het woord riad komt van het Arabische woord Ryad, wat tuin betekent.