Technisch gezien kan het zonder, maar de kamer krijgt waarschijnlijk wel een heel industriëel uiterlijk op die manier. Decoreren van het raam met planten, kerstversiering etc. wordt lastiger. Bovendien is de kans op beschadiging groter dan wanneer de bovenrand afgedekt is.
Doel van de vensterbank kan zijn een ruimte te creëren waar planten of huisdieren van de zon kunnen genieten, als afsluiting van de radiatoren van centrale verwarming zodat de warmte niet onmiddellijk tegen het (vooral vroeger) koude raam verloren gaat, als afsluiting zodat de gordijnen niet tot de vloer hoeven te ...
De oversteek betreft de diepte van het gedeelte van de vensterbank dat 'uitsteekt' buiten de muur. De gemiddelde oversteek van een vensterbank - binnen Nederlandse en Belgische huishoudens - betreft circa 3 tot 5 cm, echter blijft dit natuurlijk een persoonlijke keuze.
Als de vensterbank tussen de muren past, breng je montagekit aan op de ondergrond. Breng de montagekit aan met een lijmpistool, met gelijkmatige dotten. Vervolgens plaats je de vensterbank op de ondergrond en duw hem stevig aan. Controleer of de vensterbank waterpas is aangebracht met de waterpas.
De vensterbank dienst minstens zo diep zijn als de radiator, zodat die volledig wordt afgedekt en niet slechts gedeeltelijk. Technisch is allereerst de bouwkundige constructie van invloed. De neus van de vensterbank moet uiteraard voor de muur of wand vallen.
Je kunt ook zelf een vensterbank maken van MDF. Hiervoor zaag je zowel het platte deel als de rand (het vensterbankprofiel) op maat met een fijn getande handzaag. Met houtlijm lijm je beide delen aan elkaar. Lijmklemmen zorgen ervoor dat tand en groef op hun plek blijven tot de lijm hard is.
Pleister of gipsplaat. Een laatste manier om je vensterbanken af te werken, is pleister of gipsplaat aanbrengen op de dagkanten van je ramen. Zowel beneden, boven, links als rechts. Goedkoper dan natuursteen en composiet, maar prijziger dan MDF of pvc.
Je kunt ervoor kiezen om de oude vensterbank eerst te verwijderen, of om de nieuwe vensterbank over de oude te monteren. In dit stappenplan lees je hoe je een gewone vensterbank plaatst waarbij je de oude vensterbank hebt verwijderd en hoe je een MDF-vensterbank plaatst over de oude vensterbank. Tip!
Om een oude vensterbank te verwijderen snijdt u eerst de kitranden weg met bijvoorbeeld een hobbymes. Als alle randen zijn verwijderd haalt u de vensterbank los. Als deze moeilijk los te halen is kunt u een hamer of ander voorwerp gebruiken om de vensterbank los te tikken.
Radiatoren hebben ruimte nodig
U moet ervoor zorgen dat de ruimte tussen de vloer en de radiator ongeveer 10 cm bedraagt, ook tussen de radiator en de vensterbank moet een ruimte zijn van ongeveer 10 cm. Dit is zodat de radiator voldoende lucht kan circuleren.
- Composiet vensterbanken Op Maat voor de Beste Prijs v.a €49,- p/m1.
Composiet of graniet vensterbank al vanaf €19,- p/m1 op maat gemaakt.
Sommige mensen houden van echt steen, zoals natuursteen, hardsteen, graniet of travertin. Ook composiet is een mogelijkheid. De meeste mensen kiezen voor MDF of kunststof als materiaal voor hun vensterbank. Dat is sterk en praktisch onderhoudsvrij.
raamdorpel, waterslag, vensterdorpel.
Vensterbank gegrond
Hierdoor ben je minder tijd kwijt aan het renoveren van je vensterbank. Het enige dat je hoeft te doen is de vensterbank lichtjes opschuren, waarna je deze gelijk kunt voorzien van een mooi laagje lak. Als je jouw vensterbank van een kleur wil voorzien is de gegronde vensterbank een goede keuze.
Acrylaatkit wordt gebruikt om voegen te kunnen dichten. Heb je last van tocht die onder je vensterbank vandaan komt? Dicht deze dan met de acrylaatkit. Deze kit is te gebruiken voor kozijnen, vensterbanken, metselwerk, pleisterwerk of beton.
Plaatsen vensterbank
Als de vensterbank tussen de muren past, breng je montagekit aan op de ondergrond. Breng de montagekit aan met een lijmpistool, met gelijkmatige dotten. Vervolgens plaats je de vensterbank op de ondergrond en duw hem stevig aan. Controleer of de vensterbank waterpas is aangebracht met de waterpas.
Het bevestigen van een vensterbank kan met cement, lijm of montagekit. Na het aanbrengen hiervan kan de vensterbank aangebracht worden. Het is van belang om de vensterbank stevig aan te drukken en te controleren of deze waterpas ligt.
Deze vensterbankfolie wordt toegepast bij radiatoren die direct onder een vensterbank staan. Met deze folie kan je een soort spoiler maken om de warme lucht beter de kamer in te leiden. Voor de bevestiging wordt een dubbelzijdige tape aangeraden, deze is apart bij te bestellen.
Vroeger werden de vensterbanken meestal van vuren gemaakt, een enkele keer van grenen, grenen is zeker goed maar vuren kan ook prima.. Om het mooi strak te krijgen kunt u deuvels of lamello' s gebruiken in de verbinding, indien mogelijk kunt u er een plaatje hechthout onder schroeven als het niet in het zicht zit.
G.J. heeft MDF Blank gebruikt voor zijn vensterbank. Een handige keuze, want MDF Blank is een gemakkelijk bewerkbaar plaatmateriaal en G.J. heeft zijn vensterbank wit geschilderd.
Start met het aanbrengen van de verbindingsslijm waar de vensterbank geplaatst moet worden. Zaag vervolgens de vensterbank op de juiste maat met een fijn getande zaag. Plaats de vensterbank op de verbindingsslijm met bepaalde afmetingen van bijvoorbeeld de verwarming en in een hoek van 90 graden op het kozijn.