Het beste resultaat wordt verkregen wanneer een 0,25% oplossing wordt gemaakt in warm leidingwater 50-60°C. De hogere temperatuur is gewenst om het proces van oplossen van de spoorelementmeststoffen te verbeteren. Laat het water afkoelen en verdeel het met een gieter met broeskop gelijkmatig over de grond.
Hoe moet je koemestkorrels gebruiken? Koemestkorrels kan je gemakkelijk met de hand strooien over je gazon of bij de planten. Ook kan je met handstrooier of strooiwagen gemakkelijk en gelijkmatig strooien.
Strooi ca 1 kg per 2 m² en hark de korrels door de bestaande grond. Bij het planten van nieuwe struiken of het verplaatsen daarvan kunt u het beste een ½ kg korrels in het plantgat strooien. Ook hierbij dient u de bestaande grond met de organische koemestkorrels goed door te mengen.
Toepassing koemestkorrels
Onze koemestkorrels zijn uitermate geschikt voor gazon, siertuin, border, bol- en knolgewassen, moestuin, rozen, potplanten & fruitbomen. Het verbetert de bodemstructuur en vochtvasthoudend vermogen door het hoge organisch stofgehalte.
Het is afhankelijk van de hoeveelheid stikstof: hoe meer stikstof, hoe sneller de planten groeien. Ze worden als het ware snel opgedreven (net een plofkip). Met kunstmest zie je na een week tot tien dagen al verschil, met organische meststof duurt dat wel twee tot drie weken.
Belangrijke tips om het gazon correct te bemesten
De bodem moet vorstvrij zijn. Breng de meststof niet aan bij rechtstreekse zonneschijn. Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten.
Gedroogde koemest is goed voor de structuur in de grond. Het geeft voor sommige planten niet genoeg voeding voor de bloei. Rozen hebben bijvoorbeeld meer nodig dan alleen gedroogde koemest. Gedroogde koemest kun je gebruiken voor je gazon, vaste planten en de moestuin.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Koemest is echter eerder een bodemverbeteraar qua structuur dan een toevoeger van voedingsstoffen. Koemest is immers verteerde grasresten (voedsel van de koe) en bevat veel organische stoffen maar weinig voeding. Wilt u dus werkelijk bemesten kies dan voor een complete (organische) mest.
Jeetje... wat snel allemaal. Wij wachten altijd minimaal 3 weken. Meestal nog langer, dan kan het gras meteen weer mooi bijtrekken. Het moet eerst een keer geregend hebben, dan mogen ze erop.
Koemest wordt gebruikt voor de border,gazon en groentetuin. Geadviseerd wordt om het laat in het najaar bij alle planten te gooien zodat het de hele winter kan inwerken.
Hoe koemestkorrels strooien? De aangegeven hoeveelheid koemestkorrels gelijkmatig over de te bemesten oppervlakte uitstrooien. In border en moestuin de koemestkorrels iets doorharken. Bemesting bij voorkeur toepassen als er regen wordt verwacht of als de te bestrooien oppervlakte vochtig is na het sproeien.
Gewicht bepalen van uw mestvoorraad Het gewicht van een mestvoorraad bepaalt u zo voor: - drijfmest: 1 kubieke meter = 1.000 kg; - vaste mest: u rekent met het soortelijk gewicht door een bepaald volume af te wegen. Bijvoorbeeld: 50 liter weegt 40 kg, dus het soortelijk gewicht is 0,8 kg per liter.
Verpakkingen | De koemestkorrels zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 20, 25 en 50 kg. Het zakgoed is online verkrijgbaar via www.mestkorrels.com. Op aanvraag kunnen de korrels tevens verpakt worden in big bags van 500, 1.000 en 1.250 kg of als bulk los gestort worden.
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
Strooi kunstmest altijd in de vooravond op een droog gazon en besproei daarna pas het terras. De korreltjes kunnen dan goed tussen de grassprieten naar beneden vallen en blijven niet al te veel plakken aan de grassprietjes. Kunstmeststoffen bevatten zouten die snel vocht kunnen opnemen.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
Die bevat niet alleen voeding, maar ook extra stikstof (goed tegen onkruid), magnesium (voor de groene kleur) fosfor (voor de groei) en kalium (tegen ziektes). Koemest is dus zeker niet slecht, maar gazonmest is net even iets beter.
De Hortensia is één van de populairste planten in Nederland. Net als Rododendrons houdt de Hortensia van zure bodems (dus geen kalk bij deze plant). Zoals bij veel planten is het van belang om te kijken naar welke samenstelling de bemesting heeft die je gebruikt bij de plant.
Hortensia's bemesten
Naast goede grond, hebben hortensia's ook behoefte aan goede voeding. Bij voorkeur een voeding die naast een hoog kaligehalte ook ijzer en magnesium bevat. IJzer zorgt voor een mooie volle kleur van de bloemen, magnesium met name voor een mooie kleur van het blad.
Het is wel belangrijk om de Lavendel ieder voorjaar kort te snoeien (ca. 15 cm boven de grond) zodat er vanuit het hart steeds weer jonge scheuten groeien. Wordt de plant niet kort geknipt dan zal de Lavendel snel verhouten en uit elkaar vallen.
Besproei je bemeste gazon met water als het niet binnen 24 gaat regenen. Hierdoor zal de mest direct door de grond worden opgenomen.
Let op: combineer het strooien van kalk nooit met het strooien van meststof. De calcium (kalk) en stikstof (meststof) kunnen met elkaar binden waardoor het gras de voedingsstoffen niet kan opnemen.
Wanneer en hoeveel mest? Planten hebben meestal genoeg aan één keer bemesten, vlak voor of tijdens het groeiseizoen (maart/april). Rozen en eenjarige planten doen het beter als je ze nog een tweede keer mest geeft in juni. Ook het gazon kun je het beste twee keer per jaar bemesten.