Volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en bulgur. Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen. Groente en fruit zoals kool, sperziebonen, rode bessen en sinaasappel. Noten zoals pistache en amandelen.
Eet rustig en kauw het voedsel goed • Ga na het eten niet liggen Blijf minimaal dertig minuten rechtop zitten of maak een wandeling na de maaltijd. Wees voorzichtig met vet- en vezelrijk eten Vet en vezels kunnen de maagontlediging remmen. Wees daarom voorzichtig met vette en vezelrijke producten.
Deze voedingsmiddelen stabiliseren je maag
Eet dan dit: Bananen: ze verteren makkelijk en bevatten vitamine B6, wat een opgeblazen gevoel vermindert. Wit geroosterd brood: af en toe knabbelen op wat wit geroosterd brood of crackers houdt je vertering op gang zonder het te belasten.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Bij de acute vorm kan de maagontsteking een korte tijd duren.Een chronische maagontsteking kan maanden tot jaren duren.
Als je last hebt van maagpijn, kan je paracetamol nemen. Gebruik medicijnen niet vaker en langer dan nodig en lees voor gebruik de bijsluiter. Let op: neem geen NSAID's, zoals ibuprofen, of middelen met acetylsalicylzuur, zoals aspirine. Die pijnstillers kunnen juist maagpijn veroorzaken.
Beleg: besmeer ruim met roomboter en smeerbaar beleg: hummus, smeerkaas, roomkaas, leverpastei, -paté of -worst, filet americain, vlees- of vissalade, zacht gekookt ei, omelet of pindakaas. Broodvervangers: (Gladde) pap, bijvoorbeeld griesmeel, maïzena, custard.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Havermout, volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst en alle soorten groenten en fruit horen dus zeker op je bord thuis voor een gezonde maag.
Opgeblazen gevoel: Een gevoel van volheid of druk in de maag, vaak na het eten. Buikpijn of ongemak: Vaak in de bovenbuik, variërend van mild tot ernstig. Raar gevoel in buik en misselijk: Een misselijk gevoel zonder duidelijke oorzaak. Boeren: Vaak boeren, vaak na de maaltijd.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol kan je spijsvertering verstoren en daardoor kan je buikpijn en maagklachten krijgen. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Vermijd voedingsmiddelen en dranken die maaglast uitlokken of verergeren, zoals: vette of sterk gekruide gerechten;zure of koolzuurhoudende dranken;koffie, chocolade, alcohol of pepermunt.
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
“Bananen zijn een topper omdat ze goed verteren en lief zijn voor je maag. De banaan zit boordevol vezels, vitamine B6 en magnesium. Deze stoffen helpen tegen diarree en een opgeblazen gevoel doordat je lichaam water vasthoudt. Bovendien helpt de magnesium om je spieren te ontspannen.”