Weeg de zeepbasis. Per afgewerkte stuk zeep heb je 100 gr zeepbasis nodig. U kunt de zeepbasis smelten in een waterbad of in een magnetron wanneer deze in stukken van 3 x 3 cm wordt gesneden. Smelt in de magnetron op 80% vermogen met intervallen van 30 seconden en roer tussen elk interval om hitteschade te voorkomen.
Save je zeep met een zeepzakje
Een zeepzakje is niet alleen handig om je zeep in te bewaren, maar je kunt je er ook mee wassen! Hoe dat werkt? Simpel: je stopt de laatste stukjes zeep in het zakje, laat het zakje met de zeep erin een beetje nat worden en je kunt je lichaam of haar ermee wassen.
De gietzeep smelt bij ongeveer 65 °C. Voor de kwaliteit van de zeep is het het beste om de zeep niet warmer te maken dan 70 °C . Ook kunnen de gietvormen een temperatuur van meer dan 95 °C niet verdragen. Tenslotte kan extreme oververhitting (meer dan 100 °C) er toe leiden dat de zeep in brand vliegt!
Restjes toiletzeep gooi je meestal weg. Bewaar ze en maak er nieuwe zeepjes van door ze in een schaaltje te leggen in de magnetron. Verwarm ze tot ze zijn gesmolten. Roer de restjes nu door elkaar en laat het geheel weer hard worden.
Heb geduld. Dit kan ongeveer 1 tot 2 uur duren. Op een bepaald moment verandert de textuur van de zeep niet meer. Als er wat tijd voorbijgegaan is en de zeep er nog steeds hetzelfde uitziet, dan zal hij niet verder smelten.
20 gram zeep in hele kleine stukjes snijden of raspen. Dit samen met 1 liter water in een pan doen en al roerend aan de kook brengen. Tegen de tijd dat het water gaat koken is de zeep opgelost en kan je de pan van het vuur halen.
Houdbaarheid vloeibare zeep
Dit wordt vaak tegen gegaan door het toevoegen van conserveringsmiddelen. Hierdoor kan je vloeibare zeep veilig over een langere periode bewaren. Na het openen van de verpakking, geldt vaak een houdbaarheidstermijn van 6 tot 12 maanden.
De Marseillezeep reinigt diep, heeft een antibacteriële werking en is mild voor alle huidtypen. De zeep is met name geschikt voor een droge huid, een oudere huid en de probleemhuid. Na gebruik is de huid zacht, vanwege het hoge percentage olijfolie.
Zodra je de zeep uit de vorm haalt, begint het rijpingsproces al. Het overtollige water zal uit je zeepjes verdampen. Dit zorgt ervoor dat de zeep harder wordt, beter schuimt en langer houdbaar is. Daarnaast is gerijpte zeep zachter en vooral ook milder voor de huid dan ongerijpte zeep.
Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen. Kijk goed op de verpakking wat er in de zeep zit voor u het aanschaft.
Kun je zeep maken zonder loog? Het is niet mogelijk om vanaf nul zeep te maken zonder loog. Natuurlijke zeep krijg je door natriumhydroxide op een bepaalde temperatuur te laten reageren op vetten. Er ontstaat dan een chemische reactie: verzeping.
Leg de zeepjes die je gemaakt hebt te drogen op keukenpapier. Daarna maak je van de zeepjes, kralen, lintjes en frutsels een mooie ketting. Bovenaan een lus en onderaan een hanger of bedel. Als je vissersgaren gebruikt dan kun je de lus vastmaken met een knijpkraaltje.
Sunlight zeep is geschikt voor de schoonmaak en het verwijderen van vlekken uit kleding, maar ook geschikt voor het schoonmaken van het huishouden. Het product bevat kopra- of pijnboompittenolie, waardoor het beter schuimt dan conventionele, van dierlijke vetten gemaakte zeepsoorten.
Hotelzeep recyclen
Van alle oude zeepresten worden nieuwe stukken zeep gemaakt die uitgedeeld worden aan NGO-bedrijven als bijvoorbeeld het Rode Kruis. Deze goede doelen delen deze zeepjes uit aan locals wanneer een gebied bijvoorbeeld getroffen is door een orkaan of een aardbeving.
Herken de kleur
Echte Marseille zeep is olijfgroen, bruin, crèmekleurig of wit/lichtgeel. Dan weet je zeker dat je goed zit en de echte Savon de Marseille in handen hebt een fijne natuurzeep met tal van goede eigenschappen en mogelijkheden.
Groene zeep uit Marseille is gemaakt met ten minste 72% olijfolie. Dit is de mildste variant: geschikt voor lichaamsverzorging. De witte variant, al eeuwenlang gemaakt met een melange van palmolie en andere plantaardige oliën, is weer beter voor de was en alle huishoudelijke toepassingen.
Aleppo Zeep en Marseille Zeep
Aleppo zeep werd 4000 jaar geleden al in Syrië gemaakt en werd door de kruisvaarders meegenomen naar Marseille. Daar gingen ze het natuurlijk zelf ook maken. Het enige verschil met Marseillezeep is dat in Aleppozeep ook nog de toevoeging laurierbes zit .
Qua hygiëne is er dus geen verschil tussen een blok zeep of een vloeibare zeep. Belangrijk hierbij is wel om de Blokzeep goed te laten drogen!
In de desinfecterende zeep is maar een beperkte hoeveelheid alcohol aanwezig, dus vanaf het moment dat alle alcohol opgebrand is, dooft de vlam. Ook bestaat de desinfecterende zeep vooral uit water.
"Synthetische zeep” is dominant
Ze hebben doorgaans een betere reinigingswerking dan traditionele zeep en zijn zachter voor de huid. Sommige van deze producten worden zeepvrije zepen genoemd, net omdat ze niet het resultaat zijn van verzeping en dus weinig met traditionele zeep te maken hebben.
Per afgewerkte stuk zeep heb je 100 gr zeepbasis nodig. U kunt de zeepbasis smelten in een waterbad of in een magnetron wanneer deze in stukken van 3 x 3 cm wordt gesneden. Smelt in de magnetron op 80% vermogen met intervallen van 30 seconden en roer tussen elk interval om hitteschade te voorkomen.
Je zeep moet minimaal 24 uur in de mal opstijven voor je hem kunt storten en (in sommige gevallen) snijden. Daarna moet hij 4 tot 6 weken uitharden: het water moet uit de zeep verdampen en eventuele loog die nog niet gereageerd heeft, krijgt de tijd om dat alsnog te doen.
Leg de zeep twee weken op bakpapier op een plat oppervlak of droogrek om het verzepingsproces te laten voltrekken en de zeep helemaal te laten drogen. Draai de zeep na twee weken om om de andere kant te laten drogen. Gebruik de zeep na een maand.