Paaseitjes kopen doe je natuurlijk bij Jumbo: we hebben chocolade paaseitjes in meer dan 20 verschillende smaken. Maar ook grote, holle paaseieren vind je bij ons. De ene nog lekkerder dan de andere. Probeer daar maar eens vanaf te blijven.
Er zitten ongeveer 12 paaseitjes in het zakje.
Dit zijn er 47. Waarschijnlijk ben je de tel inmiddels allang kwijt. Melkchocolade is de meest geliefde smaak. Als er paaseitjes op tafel staan, pakt 74% eerst alle paaseitjes in de smaken die hij of zij het lekkerst vindt.
Nederlanders eten ieder jaar gemiddeld 47 chocolade-eitjes per persoon, blijkt uit onderzoek van een paar jaar geleden. Hartstikke lekker en verslavend, en we willen de pret niet bederven, maar elk paaseitje is goed voor 45 calorieën. Als je er 150 eet, ben je niet alleen misselijk, maar ook een kilo dikker.
Hoeveel Paaseitjes zitten er in een kilozak? Misschien heb je het jezelf weleens afgevraagd: "Hoeveel Paaseitjes zitten er in een kilo zak?" Onze Paaseitjes wegen ongeveer 7,5 -8 gram per stuk. Dit betekent dat in 5 kilo zo'n 660 chocolade eitjes gaan.
Geen zorgen als je meer dan drie eitjes per dag binnenspeelt, want om één kilo bij te komen moet je liefst 7.000 calorieën éxtra eten, of zo'n 150 paaseitjes. Wil je toch verantwoord snoepen, dan raadt de Nederlandse hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell aan om pure chocolade te eten.
Een snel rekensommetje leert dat je al snel 150 paaseieren moet eten (of een kleine 7.000 extra calorieën) om één kilo bij te komen. Dagelijks één of twee eitjes pure chocolade is zelfs gezond 'vanwege de goede voedingsstoffen' en 'het gunstige effect op hart- en vaatziekten'.
Er zitten 44 kilocalorieën in 1 stuk (8 gram) chocolade-eitjes. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'chocolade-eitjes'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
"Je moet namelijk zo'n 6.000 calorieën eten om 1 kilo aan te komen", weet diëtist en voedingskundige Sanne de Ree. "Een gemiddeld paasei bevat zo'n 40 kilocalorieën, dus dat betekent dat je meer dan 120 paaseieren kunt eten voordat je 1 kilo aankomt."
Volgens Kieft horen bij Pasen vooral frisse en lichte smaken. ,,Pasen valt namelijk in het voorjaar. Ik kies daarom meestal voor taarten met citroen of lemoncurd, dat geeft mij echt een paasgevoel.” ,,Frisse smaken van fruit zoals citrus, mango en passievrucht passen goed bij de paasdagen”, vindt ook De Vries.
12 extra grote paaseitjes in de smaken melk, puur, melk noga, melk hazelnoot, melk karamel zeezout en puur pecan kokos! De chocolade van Tony's ziet er altijd op z'n paasbest uit, maar deze eitjes in een leuk eierdoosje zijn helemaal om op te (vr)eten!
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar. Dit geldt voor de producten zonder vulling: massieve chocolade, zoals tabletten en holle figuren zoals Paashazen en Paaseieren. Bonbons met pralinévulling zijn 6 maanden houdbaar, mits correct opgeslagen.
Eén kilo gewichtstoename staat ongeveer gelijk aan 7,000 calorieën. Als je twee weken lang elke dag 500 calorieën extra eet, kom je één kilogram aan. Je kan je dagelijkse energie-inname ophogen door zes keer op een dag te eten en gezonde energierijke producten aan je eetpatroon toe te voegen.
Een daarvan is dat de figuur van de paashaas ontspringt van een volksverhaal van de Teutonen -een Germaanse stam- over Ostara. Deze godin van de vruchtbaarheid zou een gewond vogeltje veranderd hebben in een haas om het te genezen. Die haas zou ieder jaar terugkomen met eieren als teken van dankbaarheid.
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Uit hun enquête bleek dat we gemiddeld 47 paaseitjes per jaar eten. Maar Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, liet eerder aan RTL Nieuws al weten dat de kans groot is dat je er nog meer van 47 per jaar eet, omdat het moeilijk is om ermee te stoppen als je eenmaal begonnen bent.
In de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen mochten er lang geleden geen vlees en geen eieren worden gegeten. Daarom beschilderden mensen de eieren die in die tijd werden gelegd. En op Paaszondag mochten er eindelijk weer eitjes worden gegeten.
Tijdens het ontbijt worden in Duitsland o.a. ham, worst en eieren gegeten. Als diner wordt er meestal geroosterd lamsvlees gegeten met asperges en aardappelen. Maar ook 'rouladen dumplings', rundvlees met aardappelnoedels, rode kool, lente erwten en wortelen zijn op eerste paasdag erg populair.
Een paasei weegt 9 gram, eerder heb ik geschreven dat je 10 gram pure chocolade per dag zou 'mogen' eten. Paaseitjes kunnen van pure, melk of witte chocolade worden gemaakt. De pure variant zal echter niet snel van 72% cacao worden gemaakt. Meestal is het cacao gehalte lager en bevatten de paaseitjes meer suiker.
Gewone waterverf
Als je waterverf of vingerverf gebruikt om eieren te kleuren, kan het ei een beetje kleurstof opnemen. Maar het gaat daarbij om zo'n kleine hoeveelheid dat dat niet schadelijk is voor de gezondheid, ook niet voor kinderen: verf die geschikt is voor kinderen bevat namelijk geen schadelijke stoffen.
Dit artikel is te verkrijgen in onze Blokker winkels.