“Doordat het geheel geen vet bevat, maar enkel suikers, telt het ijsje minder calorieën dan roomijs. Eén gram vet is in sorbet goed voor zo'n 9 calorieën, terwijl één gram suiker er 'slechts' 4 heeft. Bij roomijs zit je al snel aan 100 kilocalorieën voor één bolletje, bij een sorbet mag je ongeveer de helft rekenen.”
Schepijs is meestal roomijs dat met een ijsschep uit een grote bak wordt geschept. Dit wordt dan in de vorm van bolletjes op een oubliehoorn van koek of tussen twee wafeltjes geserveerd. Dit kan geserveerd worden in een ijssalon, maar ook vanuit een ijsco-kar of in de snackbar.
Een sorbet is een ijsgerecht zonder vet of eierdooiers. Hierdoor is sorbetijs broos en smelt het sneller dan roomijs. De basisingrediënten van sorbet zijn vruchtensap, een alcoholische drank en suikerstroop.
Tips om een gezondere keus te maken
Kies voor waterijs of sorbetijs, en juist niet voor roomijs. Wil je toch een vergelijkbare smaak, kies dan yoghurtijs. Kies liever één bol in plaats van twee, om de smaak toch geproefd te hebben maar zo goed als de helft van de calorieën te schelen.
Afvallen en ijsjes eten
Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs. Een waterijsje bevat meestal zo'n 40 calorieën en een bolletje sorbetijs bevat ook 40 calorieën. Wie voor yoghurtijs kiest, gaat flink omhoog in het aantal calorieën: een bolletje telt 70 stuks.
Sorbet bevat naast water en suiker ook vruchtenextracten, (gearomatiseerde) wijn of andere dranken. Een fruitsorbet bevat minstens 25 % fruit. Sorbet bevat weinig tot geen vetten maar wel (fruit)suikers. Eén bol sorbet (50 g) levert gemiddeld 55 kcal.
Als we puur naar calorieën kijken, lijken waterijsjes en sorbet meteen de betere keuze, maar twee bolletjes sorbet bevatten nog steeds zo'n 30 gram suiker. Dat zijn vijf klontjes! Af en toe een ijsje of sorbet eten kan absoluut geen kwaad, maar je overdrijft best niet met de hoeveelheid.
Wat is sorbetijs? Wij noemen alle soorten IJs die gemaakt zijn op basis van water en suiker, sorbetijs. Dus geen ei, room, melk en andere ingrediënten. Uiteraard moet daar voor de smaak nog fruit of andere dingen zoals chocolade of groente aan toegevoegd worden.
Het verschil in calorieën
Een softijsje van 75 gram bevat namelijk 154 kcal en een bolletje roomijs 102 kcal. Dat lijkt dus een betere keuze, maar een bol roomijs is slechts 50 gram, dus 75 gram roomijs bevat ook 153 kcal. Ga je vaak voor 2 bollen? Dan is softijs dus wel net een betere keuze op de calorieënteller.
Dankzij de uitgebalanceerde ingrediënten is Italiaans ijs, vooral fruitijs (ook wel sorbetijs genoemd), een goed alternatief voor een zomerse maaltijd. Om de hoge kwaliteit van Italiaans ambachtelijk ijs te begrijpen, kunnen we een vergelijking maken met het Amerikaanse ice cream, dat we in Nederland roomijs noemen.
Sorbetijs wordt meestal gemaakt van vruchtensap of vruchtenpuree, water en suiker. Je kunt ook een sorbet maken van drank, zoals dit sorbetijsje van 'blanco de verano'. Wanneer er room wordt toegevoegd aan het mengsel in plaats van water, heet een sorbet een 'sherbet'.
Welke ijsjes minste suiker? Waterijsjes zijn de beste keus. Die bevatten namelijk geen vet en vaak minder suiker dan chocolade-, room- of yoghurtijs. En daardoor minder calorieën.
Waterijs blijft toch wel de minste calorieën bevatten en zijn op een warme dag meestal ook wel het meest verfrissends! Dus daar kan je onbezorgd een keertje van genieten, ook als je af wilt vallen! Bolletje met of zonder? Een bolletje schepijs bevat ongeveer 100 calorieën.
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
Af en toe een ijsje eten kan geen kwaad, het past zelfs in een gezond eetpatroon. "Er is wel verschil in welke soort je kiest, de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere", zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum.
IJs behoort tot de gefermenteerde producten. Dit betekent dat jouw lichaam moeilijk verteerbaar voedsel hierdoor gemakkelijker kan opnemen. De goede bacteriën in zulke producten kunnen stoffen die je spijsvertering belasten, afbreken.
Sorbetijs (2 bollen / 100ml = 77 kcal)
Sorbetijs is gemaakt zonder room of melk. Men gebruikt fruit en / of suiker. Daarom zal je sorbetijs meestal vinden met fruitsmaken zoals framboos, mango, citroen. Omdat er amper vet in zit, bevat het heel wat minder calorieën dan roomijs.
Er zit 0,1 gram vet in 1 schaaltje (100 gram) sorbetijs, waarvan 0 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Afvallen
Ja het is echt waar! IJs bevat namelijk calcium. Dit mineraal is nodig voor een goedwerkende stofwisseling. Uit een studie is zelfs gebleken dat het dagelijks eten van vetarm ijs gewichtsverlies stimuleert.
Gezond is misschien wat overdreven, maar ijs is zeker niet ongezond. Het klopt dat er veel suikers inzitten, maar daarnaast is de basis van ijs, eieren en melk. Melk en eieren leveren belangrijke bouwstoffen, zoals eiwitten en aminozuren. In ijs met fruitsmaak zit vaak vitamine C.
Tanden zijn zo ontwikkeld dat ze ergens doorheen kunnen bijten. Maar bij het kauwen op een ijsklontje slaat het gebit er steeds tegenaan, tot het ijsklontje breekt. Hierdoor slijten je tanden en kiezen sneller, met tandpijn als gevolg. Maar ook kan het schade aan het tandglazuur of aan vullingen en kronen veroorzaken.