Geschikte producten om te nemen tijdens een hongerklop zijn: energierepen, energiegels, wit brood met jam of stroop, dextrose, sportdrank, winegums. Zorg als je een langere tocht gaat maken dat je altijd een suikerrijk product bij je hebt voor noodgevallen.
Voor- en nadelen van een hongerklop
Ook het herstel na een hongerklop duurt lang, tot wel 72 uur vooraleer je je energievoorraden weer gevuld krijgt (mits de juiste voeding)!
De oorzaak van een hongerklop is simpel, je hebt te weinig of te laat wat gegeten of gedronken. Hierdoor is je bloedsuikergehalte laag. Door wat te eten of drinken voorzie je het lichaam van extra energie. Ook te weinig eten voorafgaand aan de inspanning is één van de oorzaken van een hongerklop.
Om het glycogeen weer aan te vullen moet de voeding voldoende koolhydraten en eiwitten bevatten. Maar ook blijkt het inlassen van trainingen met lage spierglycogeen concentraties heel effectief te kunnen zijn.
Wanneer je nog steeds honger hebt na het eten van een maaltijd kan het zijn dat je te snel eet. Verzadiging begint namelijk in je maag en je lichaam heeft tijd nodig om een maaltijd te verwerken en signalen af te geven dat je verzadigd bent. Neem daarom rustig de tijd om te eten.
Een van de bekendste en meest effectieve eetlustremmer is gember. Gember is een wortel die je stofwisseling verhoogt en zorgt voor minder trek. Het is niet voor niets dat er vaak gemberthee wordt gedronken tijdens een dieet. Voor de rest is het belangrijk dat je op dagelijkse basis genoeg vezels binnenkrijgt.
We hebben gezien dat onze hersenen aangeven dat het aangenaam is om te eten, zolang we honger hebben. Als we gezond snacken voordat we honger hebben gekregen, zullen we gezond eten nooit écht waarderen. Daarom is het goed om voortaan honger niet te vermijden, maar er juist bewust van te worden.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.
Uit voedsel opgenomen koolhydraten worden als glycogeen opgeslagen in de lever (de hoogste concentratie) en in de spieren (de grootste hoeveelheid), waar het wordt gebruikt als makkelijk aanspreekbare energievoorraad.
De meeste koolhydraten zitten in brood, graanproducten en aardappelen. Kies altijd voor volkoren, dat is het best voor je gezondheid. Naast koolhydraten leveren deze producten ook andere nuttige voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten, B-vitamines, ijzer en jodium.
De suikerdip volgt meestal op een aanval van lekkere trek, maar soms ook op een regelrechte hongerklop. Je hebt even geen energie meer en ervaart een plotselinge drang naar voedsel met (veel) suiker, vaak.
Als je net voor het slapen veel suikers en koolhydraten eet, maakt je lichaam extra veel insuline aan. Dat zorgt voor een daling in de suikerspiegel ongeveer een uur nadat je hebt gegeten, wat voor dit hongerige gevoel zorgt.
Kies vooral volkoren producten zoals, volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Eet minder vlees en meer plantaardig. Varieer dagelijks met vis, vlees, eieren, noten en peulvruchten. Neem voldoende zuivel, zoals melk, yoghurt, kwark en kaas.
Hyperthyreoïdie, een aandoening waarbij er een teveel aan schildklierhormoon in het bloed aanwezig is, is de meest voorkomende oorzaak voor constante honger. Dit komt vaak door de Ziekte van Graves. Je lichaam verbrandt energie dan sneller dan zou moeten.
Vaak is hypoglykemie een gevolg van diabetes mellitus. Hypoglykemie kan meerdere oorzaken hebben, zoals een teveel aan insuline, te weinig voedsel, zwangerschap en medicijngebruik. Symptomen van hypoglykemie zijn onder andere zweten, nerveusheid, beven en verstoord zicht.
Gluco-amylase is het enzym dat zetmeel kan afbreken tot kleinere, minder complexe koolhydraten. Deze koolhydraten worden vervolgens door andere enzymen verder afgebroken tot kleine opneembare suikers, zoals glucose.
Je lichaam kan een kleine voorraad glucose opslaan in de lever en de spieren. Het heet dan niet meer glucose, maar glycogeen. Die voorraad kan van pas komen als je snel energie nodig hebt, bijvoorbeeld bij een grote inspanning. De meeste mensen hebben voldoende glycogeen op voorraad om een uur te sporten.
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
Maken koolhydraten dik? Van koolhydraten word je niet dik, als je verder normaal eet. Als je meer koolhydraten eet dan je verbrandt, dan kun je inderdaad aankomen in gewicht. Maar koolhydraten zelf zijn niet de dikmakers.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Als je wilt afvallen moet je inderdaad minder eten dan je verbruikt, maar er is genoeg voeding die je een verzadigd en energierijk gevoel geven, waardoor je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en waardoor je niet de hele tijd honger hoeft te hebben en toch afvalt.
Sommigen gaan op zo'n moment liever hongerig slapen, maar dat wordt meestal afgeraden. Je valt namelijk een stuk moeilijker in slaap met een rommelende maag. Bovendien is de kans groot dat je 's nachts meerdere keren wakker wordt door de honger.