Sinds 1998 kunnen ouders hun kind de achternaam van de vader óf moeder geven. Deze keuze is mogelijk bij de geboorte, erkenning, adoptie en gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Als meerderjarige kunt u de naamskeuze herzien en alsnog kiezen voor de naam van de andere ouder.
Achternaam veranderen
Een verzoek tot wijziging van uw achternaam kunt u indienen bij Justis. Hiervoor gelden strenge voorwaarden. Op de website van Justis staat wat de voorwaarden zijn en hoe u een verzoek indient.
Uw kind krijgt bij geboorte automatisch de achternaam van de vader of de moeder. Bij huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt het kind automatisch de naam van de vader. In alle andere gevallen krijgt het kind automatisch de naam van de moeder.
Er zijn verschillende tarieven voor naamswijziging, afhankelijk van uw specifieke verzoek. Voor een meerderjarige die zijn/haar achternaam wil wijzigen: €835,-.Voor het wijzigen van de achternaam van 1 of 2 minderjarige kinderen: €835,-.
Sinds 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan 2 namen worden gegeven. De gecombineerde achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders.
U heeft toestemming van de andere ouder nodig als die ook ouderlijk gezag heeft. U heeft toestemming van de rechter nodig als de andere ouder met gezag geen toestemming wil geven. De andere ouder zónder ouderlijk gezag is het eens met de nieuwe achternaam als de rechter hiernaar vraagt.
Alleen als u meerderjarig bent, kunt u zelf om een naamswijziging verzoeken. Dat kan, als u: Uw naam wilt wijzigen in de naam van uw ouder of verzorger.
Regels versoepeld. Sinds 1 juli 2020 zijn de regels voor naamswijziging ook versoepeld. Zo is de wijziging voor slachtoffers van bepaalde misdrijven makkelijker gemaakt en kan in steeds meer gevallen de naamswijziging kosteloos plaatsvinden.
Achternaam van een kind wijzigen in de achternaam van een andere ouder/verzorger (A1) Alleen de wettelijke vertegenwoordigers van een minderjarige mogen een verzoek tot naamswijziging voor een kind of A1-verzoek indienen. De wettelijke verzorgers zijn degenen die het ouderlijk gezag hebben.
Als het minderjarige kind 12 jaar of ouder is, kan het verzoek wel worden toegewezen als hij of zij de naamswijziging zelf wil. Voorwaarden zijn dat het kind zelf moet instemmen met de indiening van het verzoek en ondanks de bedenkingen van de andere ouder blijft instemmen met de wijziging.
Inleiding. Op 1 januari 2024 treedt de Wet Introductie Gecombineerde Geslachtsnaam (WIGG) in werking. Dit betekent dat u vanaf 1 januari 2024 uw eerste kind dat op of na 1 januari 2024 wordt geboren, de achternamen van beide ouders kan geven.
Naam opgeven bij burgerlijke stand
De keuze van de achternaam van het kind vindt in principe plaats bij de erkenning van het kind door de vader. Deze erkenning kan eventueel ook al voor de geboorte plaatsvinden. Als de vader het kind niet erkent, kan het nooit zijn achternaam dragen.
De beslissing over de naamswijziging volgt meestal 20 weken na de indiening van uw verzoek. Bent u het niet eens met de beslissing? Dan kunt u bezwaar indienen bij Justis.
Traditioneel gezien krijg je de achternaam van de man als je gaat trouwen. Het is een liefdevol gebaar, maar het is niet verplicht en we zien steeds vaker dat vrouwen gewoon hun eigen achternaam aanhouden, of kiezen voor een dubbele achternaam.
Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, mag u de achternaam van uw partner gebruiken.
eerst uw eigen naam, gevolgd door de naam van uw partner; de naam van uw partner in plaats van uw eigen naam.
De gecombineerde achternaam is ook met terugwerkende kracht mogelijk voor kinderen die vanaf 2016 zijn geboren. Hier zijn wel kosten aan verbonden. De zogeheten overgangsregeling kost 75 euro voor het eerste kind en 50 euro voor elk volgende kind. De regeling is mogelijk tot 1 januari 2025, daarna vervalt de optie.
Als u ouder bent dan 18 jaar mag u een verzoek doen voor het wijzigen van uw naam. Bent u jonger dan 18 jaar? Dan mogen alleen jouw ouders of voogd een verzoek doen.
Wijziging voornaam aanvragen
Wilt u uw voornaam aanpassen? Roep dan de hulp van een advocaat in. Uw advocaat vraagt de voornaamswijziging dan aan bij de rechtbank. U moet daarbij wel de reden opgeven voor de naamswijziging.
Voor het toevoegen, wijzigen of verwijderen van of één of meerdere voornamen is een uitspraak van de rechter nodig. Voor de voornaamswijziging heeft u een advocaat nodig. Namens u kan de advocaat in een verzoekschrift aan de rechter vragen om het toevoegen, wijzigen of verwijderen van één of meer voornamen.
Iedereen moet een officiële achternaam hebben, dat wil zeggen een achternaam die bij de overheid geregistreerd is. Deze verplichting is twee eeuwen geleden tijdens de Franse Tijd ingevoerd, toen ons land deel uitmaakte van het keizerrijk onder N. Bonaparte. EVRM Tegelijkertijd is iemands naam ook een recht.
Als je de naam van je man overneemt, brengt dit gemak met zich mee voor jou en jullie eventuele toekomstige kinderen. Dat is tevens één van de populairste redenen voor een naamsverandering: de kinderen. Dat voorkomt verwarrende situaties op scholen, in ziekenhuizen en wanneer je op reis gaat.
Voordelen dubbele achternaam kind
Er zitten voordelen aan een dubbele achternaam. Zo laat een dubbele achternaam volgens sommigen meer verbondenheid met beide ouders zien. Ook kan het een oplossing zijn voor ouders met meerdere nationaliteiten: mensen in verschillende landen kunnen verschillende namen hebben.
U kunt niet zelf een verzoek tot eenhoofdig gezag doen bij de rechtbank. Dat moet een advocaat voor u doen. Wordt het verzoek tot eenhoofdig gezag toegewezen? Dan geeft de rechtbank het gezag aan 1 van beide ouders.