De entrecote is een smaakvol stukje vlees uit het rugstuk van een rund. Het wordt ook wel tussenrib genoemd en komt uit het dikste deel van de dunne lende. Je herkent een entrecote aan het kleine vetrandje dat voor superveel smaak zorgt.
Ossenhaas: het meest malse stuk vlees van een rund, waar verschillende steaks uit gesneden kunnen worden. Geen werkspier, dus geen randje vet bij dit stuk vlees. Dit is meteen ook het magerste, maar ook vaak duurste stuk.
Wat is Entrecote? Entrecote is een biefstuk voor vleesliefhebbers. Het is mals omdat het niet veel werk heeft verricht terwijl het leefde, en, in tegenstelling tot andere biefstukken die van het achtereind van een dier worden gesneden (zoals entrecote), komt deze van zijn meer gespierde kant.
Entrecote (Frans; uitgesproken [ãtʀəˈkoːt]) betekent letterlijk vertaald 'tussen de ribben' en werd traditioneel dan ook gesneden uit het ribgedeelte tussen voorste en achterste deel van de rug van het rund. In Nederland snijden we entrecote van het achterste deel, de dunne lende.
En niet zomaar vlees, maar het meest exclusieve rundvlees: Wagyu. Wat het vlees zo bijzonder maakt: de speciale behandeling van de koeien. Ze krijgen massages, drinken liters mineraalwater en bier en eten gerst en maïs. Uniek is ook zeer zeker de prijs: Wagyu is wereldwijd het duurste stukje vlees.
Runder entrecote
Er zijn diverse varianten en kenmerken voor de entrecote. De marmering van het stuk vlees is een pure smaakmaker, maar bepaalt niet de malsheid. Die is afhankelijk van de leeftijd van het dier en fijnheid van draad van de spiervezels.
Filet pure van het Belgische Wit-Blauw ras is veruit het malste stukje rundvlees en daarom ook het duurste stuk van het rund. Uw slager kan dit naar wens in Chateaubriand, Tournedos, Biefstuk of Rosbief versnijden.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Het verschil:
De ribeye heeft geen randje vet aan de zijkant, maar dwars door het vlees heen. Het vet maakt de beide vleessoorten erg smaakvol en mals. Vet is een smaakmaker en een smaakgeleider, waardoor je gebruikte kruiden beter proeft.
De rib-eye komt van het verlengde van de dunne lende, waar de entrecote uit gesneden wordt. Je kunt het vetrandje zien in het vlees en met een beetje fantasie lijkt dat een beetje op een oog, vandaar de naam. Een Tomahawk of Cote de Boeuf is een rib-eye, maar dan met het been er nog aan.
Minder vet: entrecote en ossenhaas
De entrecote heeft een stuk minder dooradering dan de ribeye, maar wel een vette rand. Alleen is die vetrand dan weer een stuk bescheidener dan bij de picanha. De entrecote is wel minder mals dan de ribeye. Voor wie supermals en mager vlees wil komt uit bij de ossenhaas.
Waar zit de Entrecote? De Entrecote is een onderdeel van de grote lange rugspieren die aan weerszijden van de ruggengraat lopen. Van het begin van de bil tot aan de schouder. De Entrecote is het stuk tussen de ribben en de bil in, het laatste stuk van de rugspier dus.
Haasbiefstuk: zacht en mals
Het is het meest delicate stuk rundvlees. Het is sappig, mals en mager en heeft een volle, pure vleessmaak. De haas zit licht verborgen tussen de ribben in de achtervoet van het rund.
Wat is rood vlees? Onder rood vlees valt vlees van runderen, varkens, schapen, geiten en andere zoogdieren, zoals herten en ander wild. Dit wordt rood vlees genoemd omdat dit vlees er rood uitziet als het rauw is, Ook gaar vlees van deze dieren wordt rood vlees genoemd.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
Rauw vlees kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën, zoals salmonella of E. coli. Ook parasieten zoals Toxoplasma gondii kunnen in rauw vlees voorkomen. Deze zijn vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen.
In Nederland gebruiken we meestal de Engelse termen: Rare: bijna rauw, alleen aan de buitenkant gebruind (50-55°C) Medium: enkel de kern rood (60-65°C) Well done: doorbakken (70-75°C)
De ossenhaas is het meest malse deel van de koe. Je kunt de ossenhaas onderverdelen in twee stukken vlees: de chateaubriand en de tournedos. De chateaubriand is het dikste gedeelte van de ossenhaas, de tournedos is het middelste deel van de haas en wordt ook wel de biefstuk van de haas genoemd.
Bij elke koe is de haas – ook wel de ossenhaas – het meest malse en meest geprezen onderdeel. Dit is omdat de haas een spier is die de koe niet gebruikt. Het vlees heeft daardoor vrijwel geen zogenaamd bindweefsel en een heel fijne structuur wat het zeer mals maakt.
Riblappen zijn van de drie het meest mals omdat ze meer vet hebben dan de sucade- en runderlappen. Het heeft hierdoor meer smaak en wordt dan ook heerlijk zacht. Riblappen zijn perfect voor een pan ouderwets draadjesvlees.
Voorbereiding: De beste maat vlees is 100 gram biefstuk of tournedos (ossenhaas), en 100 gram entrecote per persoon U kunt starten met voorgesneden stukken, dan komt u vaak iets royaler uit, of u kunt zelf van hele stukken vlees de juiste gewichten snijden.
De kerntemperatuur van een entrecote is afhankelijk van de gewenste garing. Houd een kerntemperatuur van 47°C aan voor very rare, 53°C voor rare, 58°C voor medium-rare en 63°C voor medium. Ga niet voor een hogere kerntemperatuur want dan wordt het vlees taai.
Een echt goed Nederlands woord is er niet voor, biefstuk (afkomstig van “beef steak”, oftewel rundersteak) is zeker geen goede vertaling, hooguit zou je kunnen zeggen dat een (goed gesneden) biefstuk een steak is.