De kastanjeboleet (Imleria badia) is een eetbare paddenstoel uit de familie Boletaceae.
Eikenboleten zijn smakelijk. Maar vanwege hun zeldzaamheid en het teruglopend aantal exemplaren staat de soort in de meeste Europese landen op de Rode Lijst. Hij mag dus niet voor consumptie worden verzameld. Oude exemplaren zijn bovendien dikwijls aangetast door maden en daardoor ongenietbaar (1).
De enige zwaar giftige boleet is de satansboleet, een boleet met een dikke rode steel en een beige hoed.
Kastanjeboleet. De meest voorkomende en gemakkelijkst herkenbare boleet is de kastanjeboleet. Deze soort is niet zo kieskeurig en is zowel bij loof- als bij naaldbomen te vinden en stoort zich niet aan de dikke strooisellaag die tegenwoordig door een teveel aan stikstof in de meeste bossen te vinden is.
Wijnrode boleet (Xerocomus ripariellus)
De Wijnrode boleet is een mycorrhiza symbiont van Berk en groeit op moerassige plaatsen. De dieprode vruchtlichamen kleuren vaak sterk blauw bij kneuzing. Hij lijkt wat op de Rode boleet, X.
Gebruik. Een oude reuzenzwam wordt over het algemeen als oneetbaar beschouwd, vanwege het stugge vlees en de lichtzure smaak. Jongere exemplaren zijn smakelijker en worden naar verluidt in Japan gegeten. De reuzenzwam wordt regelmatig per vergissing gegeten wanneer ze wordt verward met de eetbare eikhaas.
Zo kan de witte vorm van giftige Groene knolamaniet verward worden met champignons, is het Stobbenzwammetje eetbaar, maar het Bundelmosklokje erg giftig. Gewone heksenboleet is eetbaar, Netstelige heksenboleet is giftig.
De gewone heksenboleet is in gekookte of gebakken toestand uitstekend eetbaar en wordt minder vaak door maden aangetast dan eekhoorntjesbrood (1,2). Maar de paddenstoel kan worden verwisseld met giftige soorten zoals de satansboleet.
Het eekhoorntjesbrood valt onder de boleten. Het is een paddenstoel die te herkennen is aan zijn dikke bruine hoed die wel 30 cm groot kan worden. Aan de onderkant heeft hij dicht op elkaar staande buisjes waar de sporen uit komen. Dit zit er een beetje sponsachtig uit.
Boleten zijn paddenstoelen die zich kenmerken door het hebben van een sponsachtige laag onder de hoed. Deze laag bestaat uit talloze dunne buisjes waarin de sporen gevormd worden. Deze buisjes monden uit in de poriën die onder de hoed zichtbaar zijn.
Eekhoorntjesbrood is nootachtig en mild van smaak. Het is een veelzijdige paddenstoel die rauw in dunne plakjes erg goed smaakt in een salade met bijvoorbeeld eikenbladsla en walnoten.Maar je kunt hem ook bakken en serveren bij biefstuk of varkenshaas. Of verwerk de paddenstoel eens in risotto of pasta.
De King Boleet is een robuuste en stevige paddenstoel. Het is een vleesachtige paddenstoel en nootachtig van smaak. Je kunt hem grillen of bakken. In dit recept gebruiken we de King boleet als vegetarische vervanger voor de coquille.
Sinds 2019 overleden er vier mensen na het eten van giftige paddenstoelen, meldt het NVIC. Er zijn meerdere soorten giftige paddenstoelen, waarvan het eten ernstige gevolgen kan hebben. De giftigste paddenstoel in Nederland is de groene knolamaniet.
Gewone eekhoorntjesbroden leven in symbiose met verschillende soorten loof- en of naaldbomen, maar komen het meest voor bij Eik en Beuk. Ze worden overwegend gevonden in min of meer schrale lanen op zwak zure zandige of lemige bodems.
Uiterlijk. Een middelgrote ringboleet met goudgele tot oranjebruine, slijmerige hoed, gele buisjes met kleine, ronde, hoekige, poriën, die bij druk bruin verkleuren. Steel stevig, cilindrisch, boven de ring citroengeel, glad, onder de ring bruin gestreept tot gevlekt.
Eekhoorntjesbrood is ook wel bekend als cèpes of porcini. Het is een eetbare paddenstoel uit de boletenfamilie.
Vaak geeft de satansboleet aanleiding tot beperkte, weinig ernstige digestieve stoornissen. Misselijkheid, braken, diarree en buikkrampen kunnen 15 minuten tot 2 uur na de inname optreden. Deze worden doorgaans goed verdragen door een volwassene in goede gezondheid.
Eekhoorntjesbrood is net als de meeste paddenstoelen een erg goede bron van B-vitamines. Zo bevat het volop thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3). Deze vitamines zijn onder andere belangrijk voor je energiestofwisseling en de goede werking van je zenuwstelsel.
"Eekhoorntjesbrood vind je heel vaak in eiken- en beukenlanen en langs bosranden. Ook de cantharel, een kleine knalgele paddenstoel die vrij makkelijk herkenbaar is, groeit in de buurt van deze bomen. Je ziet ze vaak op mos.
Tussen de bladeren onder een meidoorn en een eik in Thijsse's Hof staat 'ie: de groene knolamaniet. Zo onschuldig als hij er uit ziet, zo gevaarlijk is 'ie. 'Death cap', heet 'ie in het Engels.
Heb je giftige paddenstoelen gegeten? Dan kunnen de volgende verschijnselen optreden: Je voelt je vaak (erg) ziek: je hebt last van maag- en darmproblemen, zoals diarree, misselijkheid en heftig overgeven.Soms heb je een stekende hoofdpijn.
Nederland kent 30 giftige paddestoelen, waarvan er 5 écht dodelijk kunnen zijn als je ze eet. We vertellen je graag alles over de groene knolamaniet, de panteramaniet, de voorjaarskluifzwam, het bundelmosklokje en de parasolzwam. Je moet ver bij de groene knolamaniet vandaan blijven.