De zachte stelen zijn allemaal eetbaar en hebben vrijwel dezelfde smaak als de blaadjes. Denk hierbij aan basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie. Kruiden met harde of stevige stelen zijn bijvoorbeeld munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm. Hiervan kun je beter alleen de blaadjes gebruiken.
Wanneer ze houterig worden, kun je ze het best verwijderen. Wil je munt in je salade verwerken? Pluk dan de blaadjes áltijd van de stengel, want die is taai, houterig en bitter.
Je kan het gebruiken voor een verse muntthee, maar ook toevoegen in een verse salade of dressing. Vooral in de zomer erg lekker en fris! Munt wordt ook veel gebruikt in de Midden Oosterse keuken. Zo is munt lekker in couscous, lamsgerechten of in combinatie met vijgen.
Munt bevat veel vitamines, mineralen en vezels. Riboflavine (vitamine B2) is bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd. Deze vitamine is onder andere belangrijk voor je energiemetabolisme en het behoud van een gezonde huid. Ook folaat (vitamine B11), vitamine C en vitamine E zijn allemaal volop in munt te vinden.
De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden. Wat wel mogelijk is: laat de kruiden meestoven door ze (in een bosje vast te binden) en een langere tijd mee te garen of koken in jouw gerecht.
Pluk je alleen de blaadjes, dan houd je al snel alleen een heleboel kale stengels over. Daarnaast hebben de steeltjes ook gewoon een heerlijke smaak. De stengels van de basilicum zijn heel goed fijn te malen in de blender voor je pesto, of bak ze even op samen met knoflook om te verwerken in een smaakvolle saus.
Rauw, bereidingen en in marinades. Iedereen gebruikt tijm in de keuken. We eten de kleine blaadjes. De steeltjes doen we gewoon mee in de stoofschotel maar vissen die er achteraf weer uit voor consumptie.
Munt kent veel voordelen: het werkt verkoelend, verkwikkend en antibacterieel. Zo kun je het bijvoorbeeld 20 minuten koken samen met selderij in een pan met water en met het afgekoelde water je haar reinigen. Hier wordt het sterker en glanzender van en voorkom je haaruitval.
Niet alleen ruikt het lekker en fris, pepermunt kan ook voordelen hebben voor de gemengde tot vette huid. Het sap van pepermuntblad heeft een kalmerende en verkoelende werking op de huid. Het bevat salicylzuur, een ingredient met een zuiverende en ontstekingsremmende werking.
De beste manier om munt te snoeien is met een scherpe snoeischaar.Knip de stelen van de plant net boven de grond af, maar laat minimaal 5-7 cm stengel over. Zorg ervoor dat je de stelen niet te strak knipt, anders kan dit de plant beschadigen.
Muntthee drinken gedurende de dag wekt slaperigheid op naar de avond toe.Munt heeft een kalmerend effect en helpt je tot rust komen. Bovendien heeft munt een erg ontspannende geur, wat zorgt voor een rustmomentje in de uren voor bedtijd. Pepermuntthee is cafeïnevrij, perfect voor een ontspannend kopje 's avonds.
Het kruid past goed in salades, soepen en sauzen. Ook bij courgetten, erwten, tomaten en lamsvlees smaak munt lekker. In desserten kun je munt combineren met chocolade. Een fijngesnipperd muntblaadje geeft een interessante smaak aan je mayonaises.
Schenk het water op de munt en laat ca.3 minuten trekken.
Mentha spicata 'Maroccan' of Marokkaanse munt is een cultivar van de gewone munt, mentha spicata. De verzorging van de marokkaanse munt is hetzelfde als de meeste muntsoorten, het verschil tussen de soorten zit hem vooral in de smaak en het aroma.
Munt in de keuken
Er zijn wel 25 verschillende muntsoorten, maar het meest bekend zijn Marokkaanse munt en pepermunt. Alle munt is eetbaar. De groene variant is favoriet om thee van te zetten. Verder wordt het kruid veel gebruikt in de Turkse, Griekse, Arabische en Indiase keuken.
Kruidenthee, vooral met kamille, valeriaan of munt, draagt bij aan een fijne nacht. Deze van nature kalmerende kruiden zorgen voor een slaapverwekkend gevoel.
Een muntplantje doet het goed in de vensterbank, op het balkon of in de tuin. Het plantje om de dag water geven. Takjes munt kun je in een vochtig keukenpapiertje een paar dagen in de koelkast bewaren.In de diepvries kun je munt in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren.
Liefst staat munt in de zon, maar hij doet het ook in half-zon en zelfs in de schaduw. Op een schaduwrijke plek zal munt minder groot worden en minder snel groeien.
Muntblad poeder is groen van kleur en heeft een typische mint geur. Van muntblad poeder wordt beweerd dat het rimpels en fijne lijntjes kan vervagen bij gebruik op de huid.Verder zou het ook werken tegen jeuk en zwellingen, hiervoor worden ook gekneusde muntbladeren gebruikt.
De lekkerste soorten munt
Voor thee vind ik de pepermunt heel lekker, helemaal als je er ook nog een blaadje citroenmelisse bij doet. Wat al net zo'n woekeraar is. Ook populair en alom verkrijgbaar bij tuincentra is de Marokkaanse munt. Die is iets zoeter dan de rest en erg lekker voor thee.
Intensief reinigen - kamillethee (antibacteriële eigenschappen) Tegen haarverlies - groene thee (meeste aminozuren) Haargroei stimuleren - zwarte thee (meeste cafeïne/theïne)
Tip: Munt is niet alleen lekker in de thee. De verse blaadjes kunnen ook door een salade, in een yoghurtdip, door een smoothie of in een fruittoetje. Munt moet je niet koken, dan gaat de smaak verloren.
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander. Kruiden met harde, niet eetbare, stelen zijn tijm, salie, oregano en rozemarijn.
Gebruik steeltjes van bijvoorbeeld peterselie, koriander of dille om bouillon smaak te geven. Bind de kruiden eventueel samen met keukentouw of stop stukjes in een bouillon- of thee-ei. Voor gerechten waarin je de kruiden fijnmaalt, kun je ook de steeltjes gebruiken. Ze hebben net zoveel smaak!