Soms lijkt het wel alsof je je beter gaat voelen van chocola. Volgens Ludidi kan dat komen door serotonine, een stofje dat vrijkomt in de hersenen bij het eten van chocolade.,,Serotonine voelt aan als een soort beloning, hierdoor voel je je fijn.''
Je verlangt naar chocolade
Omdat hier magnesium in zit, en dat is waar je in dit geval écht nood aan hebt. Magnesium ondersteunt het immuunsysteem, houdt het zenuwstelsel in balans en is goed voor de botten.
Heb je erge trek in chocola (en bijvoorbeeld ook geregeld last van spiersamentrekkingen)? Dan heeft je lichaam behoefte aan meer magnesium.
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Magnesium tekort
Neem in dat geval zeker een stukje pure chocolade, maar ga dus niet voor alles wat onder de 70% zit. In alle meer bewerkte chocolade zit namelijk veel minder magnesium. Je kunt je magnesium tekorten ook aanvullen met: bonen, noten, avocado en bladgroenten.
Je lichaam maakt insuline aan om deze suikers uit je bloed te halen en op te nemen in je lichaam. Als je teveel suiker binnenkrijgt daalt je bloedsuikerspiegel weer.Hierdoor krijg je deze dip en krijg je ontzettende zin in zoet. Je lichaam vraag dus om nieuwe energie en jij haalt dit dan uit iets lekkers.
Chocolade werkt bloeddrukverlagend; Cacaobonen bevatten flavonoïden. Flavonoïden hebben een beschermende werking tegen hart- en vaataandoeningen; Chocolade zorgt voor de aanmaak van endorfine.
Suiker heeft geen invloed op je zenuwcellen en als je stopt met suiker eten dan krijg je geen onthoudingsverschijnselen. Dus chocola eten is geen verslaving. Het eten van suiker (en cholola) is een aangeleerde gewoonte die je dus ook af kunt leren.
Pure chocolade bevat veel cacao, en cacao bevat veel phenylalanine. Een moeilijke naam voor een stofje dat je simpelweg blij maakt. Phenylalanine wordt namelijk in je lichaam omgezet in dopamine, een bekende stof die je een geluksgevoel geeft.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
"Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Wel is het zo dat chocolade veel calorieën bevat. Een reep chocolade van 75 gram bevat 400 tot 450 calorieën (kcal), dat is evenveel als 3 belegde boterhammen. Eet chocolade daarom niet te vaak en niet te veel. Neem bijvoorbeeld een blokje als dagkeuze en eet niet een hele reep in één keer op.
In chocolade zitten bepaalde substanties die ervoor zorgen dat er in onze hersenen nieuwe chemische stoffen vrijkomen. Het gaat dan met name om fenylethylamine, theobromine, anandamide en tryptofaan. Fenylethylamine is vergelijkbaar met de stof amfetamine. Ze hebben gemeen dat ze je euforisch en opgewonden maken.
Verzadigd vet en calorieën
Ook bevat chocolade veel calorieën. Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal). Dat is evenveel als 2 volkorenboterhammen belegd met halvarine, 30+ kaas en een glas halfvolle melk samen. Eet chocolade daarom niet te vaak en niet te veel.
Heel globaal kun je bij het eten van pure chocolade ongeveer 7 gram pure chocolade per kg lichaamsgewicht aanhouden als grens waarboven ziekteverschijnselen op kunnen treden, bij melkchocolade is dit ruim 60 gram per kg lichaamsgewicht, een groot verschil dus.
Het verlaagt stress
Als we stress hebben, maken we veel van de stof cortisol aan - een stofje dat ook wordt aangemaakt als er weinig glucose in ons bloed zit. Deze Zwitserse studie toonde aan dat het metabolische effect van het eten van pure chocolade... minder cortisol is, en dus minder stress.
“Cacao bevat ook tryptofaan, een stofje dat belangrijk is voor de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Het is dus niet zo gek dat vrouwen vooral tijdens hun menstruatie zin hebben in chocola.Op die momenten ervaren ze de gevolgen van een serotoninetekort, bijvoorbeeld stemmingswisselingen.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
We krijgen niet snel te veel magnesium binnen. Het kan enkel gebeuren wanneer je langdurig te veel magnesium slikt (als supplement) en lange tijd meer inneemt dan 250 mg per dag. Teveel magnesium is niet schadelijk, al kun je er wel vervelende klachten door krijgen, zoals diarree en misselijkheid.
Veilige dosering magnesium
Dus hoeveel magnesium mag je dan per dag slikken? Volgens het Voedingscentrum loop je bij dagelijks meer dan 250 milligram extra magnesium (dus uit supplementen) het risico op darmklachten zoals diarree. Overigens is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor vrouwen 300 milligram.
Veelal denken mensen bijvoorbeeld dat de behoefte aan zoet een signaal is dat je meer suikers nodig hebt. Eigenlijk is dat ook wel zo, je lichaam vraagt toch niet voor niets om suikers (het heeft ergens extra energie voor nodig). Maar door toe te geven aan die behoefte maak je het je lichaam nu juist niet makkelijker.