Jazeker! Je bent geheel vrij om de apotheek te kiezen die je wil. Je bent niet verplicht om een bepaalde apotheek te gebruiken. Je mag zelfs bij meerdere apotheken ingeschreven staan, als je dat fijn vindt.
Ben ik verplicht mijn geneesmiddelen altijd bij dezelfde apotheek te halen? Nee, in Nederland kunt u zelf kiezen bij welke apotheek u uw geneesmiddelen haalt. Dat kan dus een andere apotheek zijn dan waar uw gegevens (al) bekend zijn.
Kan ik mijn geneesmiddelen bij uw apotheek krijgen als ik bij een andere apotheek vaste klant ben? Op basis van een geldig recept kunt u in iedere apotheek uw geneesmiddelen verkrijgen. U hoeft daarvoor niet bij een apotheek te zijn ingeschreven.
Uw apotheker is aansprakelijk voor zijn eigen fouten en voor fouten van zijn personeel. Als uw apotheker op de hoogte is van een fout in een product, dan moet hij u daarvan direct op de hoogte stellen.
Als u een medicijn voor het eerst gebruikt, krijgt u van uw arts een recept voor maximaal 15 dagen. Zit er in de kleinste afleververpakking voor meer dan 15 dagen geneesmiddelen? Dan mag de apotheek u deze verpakking meegeven.
Het kan een herhaalrecept zijn als de voorschrijver (arts) dat op het recept heeft gezet, ook wel 'iter' genoemd. Op een voorschrift kan dus vier maal iter staan. Dat betekent vier maal dit recept herhalen. Als dit niet op het recept vermeld staat, is het geen herhalingsrecept.
Voor elk medicijn waar een recept voor nodig is, betaal je standaard terhandstelling. De hoogte hiervan verschilt per apotheek, medicijn en tijdstip. Meestal ligt het tarief rond de 6 euro. Het bedrag kan ook lager of hoger zijn.
Het begrip 'gevestigd apotheker' is afkomstig uit de Geneesmiddelenwet. Een apotheker moet zich inschrijven in het 'Register der gevestigde apothekers' om vanuit een pand geneesmiddelen ter hand te mogen stellen.
'Medische noodzaak' op een recept betekent dat een arts het op medische gronden noodzakelijk vindt om een bepaald merk van een middel voor te schrijven. Dit ook in gevallen waarin dat merk niet het aangewezen merk is, bijvoorbeeld omdat een ander merk goedkoper is.
Apotheker en apothekersassistent moeten tijdens de uitoefening van hun werkzaamheden dagelijks rekening houden met allerlei wetten en regels. Zo zijn er de Geneesmiddelenwet, Opiumwet, de Wet BIG, de Wgbo, de Wet klachtrecht cliënten zorgsector en diens opvolger de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg.
De apotheek mag een no-show tarief in rekening brengen bij de patiënt als deze de medicijnen niet komt ophalen (uitzondering is bovengenoemde situatie, dan geldt de terhandstelling). No-show kan niet bij de zorgverzekeraar gedeclareerd worden, het gaat immers niet om verzekerde zorg.
De pil wordt gemaakt in veel verschillende sterktes. Daarom is de pil alleen verkrijgbaar met een recept. Het eerste recept voor de pil krijg je bij je huisarts of bij het Sense-spreekuur bij jou in de buurt. Herhaalrecepten kun je gewoon via de apotheek krijgen.
Medicatie laten bezorgen door je apotheek
Alle apotheken hebben hun eigen bezorgservice, dit is meestal gratis. Veel apothekers bezorgen echter alleen bij mensen die niet in staat zijn om naar de apotheek te komen, dus niet bij mensen die het gewoon makkelijker vinden om de medicatie thuisbezorg te krijgen.
Meld bij je huisarts bij welke apotheek je staat ingeschreven. Dit kun je aan de dokter zelf of aan zijn/haar assistent(e) doorgeven. Zij verwerken dit dan in je medisch dossier. 3.
Er zijn echter ook mensen die naar een apotheek gaan die wat verder van hun woonadres vandaan zit. In principe ben je vrij om naar een apotheek van jouw keuze te gaan; er zijn meerdere redenen waarom patiënten van apotheek veranderen. De meest gekozen reden is een verhuizing.
Inschrijven gebeurt vaak telefonisch of per mail. De eerstvolgende keer dat je de apotheek bezoekt, neem je je identiteitsbewijs en verzekeringspasje mee. Zelf hoef je niet bij je zorgverzekeraar aan te geven dat je bij een nieuwe apotheek ingeschreven bent.
Het is aan de zorgverzekeraar zelf om te bepalen hoe hij toetst of aan deze voorwaarde voldaan is.” Voor praktisch gebruik is dit vertaald als 'medische noodzaak', door de arts op het recept aan te geven als 'm.n.' Maar een verzekerde heeft op grond van de wet dus niet zomaar recht op het merkmiddel als er 'm.n.' op ...
U krijgt een medische indicatie wanneer uw huisarts of specialist dit nodig acht. Met een medische indicatie raadt een huisarts of specialist namelijk specifieke gezondheidszorg aan. Een voorbeeld hiervan is een medische indicatie bij zwangerschap of de bevalling.
Bij een IDEA-overeenkomst kiest de apotheek het voordeligste geneesmiddel. De meeste apothekers kiezen voor een IDEA-overeenkomst. Apothekers met een IDEA-overeenkomst bij de meeste geneesmiddelen zelf kiezen van welke fabrikant zij die afnemen.
Openbare apotheek
Een openbare apotheker werkt meestal in een winkel die de gemeenschap toegang geeft tot de medicijnen die ze nodig hebben, evenals advies om het veilige en effectieve gebruik van de medicijnen die ze leveren te bevorderen.
Als beherend apotheker m/v ben je verantwoordelijk voor het managen van de apotheek. Jij zorgt dat je samen met je team farmaceutische zorg verleend binnen de apotheek en de kwaliteitsborging hiervan. Hierbij hoort ook een stuk beheer van de financiën en administratie.
De Ziekenhuisapotheek zorgt voor uw medicijnen als u bent opgenomen of als u voor (dag)behandeling in het ziekenhuis bent. Bij de poliklinische apotheek krijgt u de medicijnen die u thuis gaat gebruiken. Bij opname in het ziekenhuis wordt uw medicatieoverzicht met u doorgenomen.
Rekening medicijnen wel of niet eerst zelf betalen
Is er geen contract, dan betaalt u zelf de rekening. Daarna declareert u de kosten bij uw zorgverzekeraar. U bent vrij om naar een andere apotheek over te stappen die wel een contract heeft met uw zorgverzekeraar. U heeft dan wel een nieuw recept nodig.
De volgende producten worden vanaf 2022 niet meer vergoed: Heparine infusievloeistof in een wegwerpspuit 100 IE/ml (5 ml en 10 ml), 200 IE/ml (5 ml), 500 IE/ml (50 ml) en 520,8 IE/ml (48 ml) Misoprostol capsule 25 μg en capsule vaginaal 25 μg.