Het gerecht, dus de macaroni met saus en soms met kaas, kun je in de koelkast tot 2 dagen bewaren, maar dan moet het wel in een afgesloten bakje zitten. In de vriezer kun je macaroni of de pastasaus, tot drie maanden bewaren.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Kaassaus invriezen is mogelijk met verschillende soorten kaas. Aangezien de kaassaus met melk wordt gemaakt, zal de saus bij het invriezen gaan schiften. Door de kaassaus na het ontdooien weer goed door te roeren, is de saus weer prima te gebruiken.
Macaroni kun je eenmaal afgekoeld 2 dagen in een afgesloten bak in de koelkast bewaren. Wil je macaroni langer bewaren? In de vriezer is macaroni maximaal 3 maanden houdbaar.
Macaroni invriezen of in koelkast bewaren
Weggooien is immers zonde, zeker omdat macaroni prima bewaard kan worden. Hoewel vers gekookte macaroni de beste smaak en textuur heeft, kun je de overgebleven macaroni invriezen voor een later moment. Ook van ingevroren macaroni is nog heerlijke maaltijd te maken!
Als we het hebben over etensrestjes die je over hebt na het koken, dan geldt dat je macaroni (met vlees en saus) zo'n twee dagen kunt bewaren in de koelkast, of drie maanden in de vriezer.
Eens geopend, raadt Barilla aan een pot saus nog 3 tot 5 dagen in de koelkast te bewaren. Op elk moment gedurende deze periode kunt u restjes saus invriezen. Giet de saus in een diepvriesbakje en u kunt ze nog 3 maanden bewaren.
Hoe moet je ingevroren pasta ontdooien? Je kunt pasta rustig in de koelkast laten ontdooien en vervolgens opwarmen. Wij adviseren om het proces van ontdooien achterwegen te laten en het direct in de magnetron of pan op te warmen.
De gemiddelde houdbaarheid van pasta in de vriezer ligt tussen de 1 tot 3 maanden. Hierbij geldt dat indien er pasta mét saus is ingevroren, de houdbaarheid 1 à 2 maanden is. Pasta zonder saus is tot 3 maanden houdbaar, maar na het ontdooien zal de pasta veelal wat slap en kleverig zijn.
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
Als je de saus tevoren maakt en wilt opwarmen, doe dat dan op een heel zacht vuur of in een warmwaterbad. Roer regelmatig om, zodat de saus gelijkmatig warm wordt.
Ja, je kunt kaassaus invriezen. Bepaalde zuivelproducten hebben wel de neiging om te scheiden als ze eenmaal zijn ingevroren. Dit geldt ook voor kaassaus. Wat er gebeurt tijdens het invriezen, is dat het vet zich van de rest van het product afscheidt, waardoor de kleur iets verandert en de consistentie verandert.
Kaassaus in koelkast bewaren
Laat de saus op kamertemperatuur afkoelen en plaats deze vervolgens goed afgedekt in de koelkast. Op deze manier is de kaassaus maximaal 3 tot 5 dagen nog te bewaren in de koelkast. De houdbaarheid is mede afhankelijk van de versheid van de melk die gebruikt is om de kaassaus te bereiden.
Pastasaus kun je ingevroren ongeveer 3 maanden bewaren. Ontdooide pastasaus kun je twee dagen in de koelkast bewaren, maar direct gebruiken is beter voor de smaak. Datzelfde is overigens ook van toepassing voor complete pastagerechten.
Pastasauzen
Pastasauzen kun je over het algemeen heel goed invriezen. Zelf heb ik inmiddels 6 porties bolognesesaus in de diepvries liggen. Op het moment supreme hoef ik alleen nog maar een bakje uit de diepvries te halen, pasta te koken en smullen maar!
Te beginnen met de saus: die is zeer geschikt om in de vriezer te bewaren en later nog eens lekker op te warmen. Tomatensaus, een romige saus als carbonara, pesto; het kan allemaal. Pastasaus invriezen geeft je de makkelijkste en lekkerste kant-en-klaar-maaltijden – zelf gemaakt en gezond – die er maar zijn.
Pastasaus bewaren
Niet iedere saus kun je even lang in de vriezer bewaren. Klassieke Italiaanse sauzen zoals de (zelfgemaakte) bolognesesaus kun je doorgaans 3 maanden invriezen, mits je na bereiding de saus direct en volgens het stappenplan invriest.
Als je pasta afkoelt en opwarmt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in dit 'vezelachtige' resistente zetmeel. Doordat resistent zetmeel slecht verteerd wordt, komt er nauwelijks glucose uit dit zetmeel in het bloed. Voedingswaarden van levensmiddelen kunnen door invriezen dus een beetje veranderen.
Kun je macaroni groenten invriezen? Voorgesneden macaroni groenten kun je invriezen.
Is je overgebleven pasta al gemengd met saus en wil je de pasta opwarmen? Leg het dan in een ondiepe ovenschaal, bedek deze met folie en zet het zo'n 20 minuten op 175 graden in de oven. Om de pasta nog een beetje smeuïg te maken kun je 5 minuten voor tijd de folie verwijderen en er Parmezaanse kaas over gooien.
De veiligste optie is om de pastasaus rustig warm te laten worden in de pan. Je kunt de pasta dan apart laten koken en daarna nog verder verwarmen door hem door de saus te roeren. Op die manier kan de pasta de smaak van de saus helemaal opzuigen voor je hem opschept.
Slecht idee om restjes spaghetti te bewaren? Als je pasta niet goed koel bewaart, is hij na twee dagen al giftig. Het kan een dodelijke voedingsbodem voor bacteriën zijn. Maar zelfs als je de pasta volgens de regels van de kunst hebt bereid en koel genoeg bewaart, dan is het beste er na twee dagen wel af.
Kun je saus invriezen? Je kunt saus prima invriezen zolang het niet te lang onverpakt op kamertemperatuur (of warmer) heeft gelegen. Daarnaast moet je verse saus (na bereiding) zo snel mogelijk luchtdicht verpakt achterin de diepvries leggen bij een constante temperatuur van minimaal -18°C.
We raden aan om alle sauzen in een pannetje op een laag vuurtje op te warmen. Bologneses kunnen in de microgolfoven op de juiste stand ontdooid worden, maar ook hier raden we pan en vuur aan. Regelmatig omroeren is ook hier de boodschap. Na ontdooiing niet opnieuw invriezen, wel nog maximum 1 nacht in de koelkast.
Pastasalade invriezen? Je kunt ook een pastasalade invriezen. Een nadeel is dan dat het een slappe, smakeloze bedoeling zal worden in de diepvries. Wat je als alternatief zou kunnen doen, is dat je er een pastaschotel van maakt door het op te warmen en er vervolgens verse kruiden of pastasaus aan toe te voegen.