Gaat uw telefoon snel leeg, zet deze dan in de zogeheten donkere modus, ook wel dark mode genoemd Deze tip is heel simpel en hier geldt eigenlijk, hoe donkerder de achtergrond hoe langer de batterij mee gaat. Tegenwoordig geven smartphones u de mogelijkheid om uw hele telefoon in een 'donkere' modus te tonen.
Om te zien welke apps op jouw smartphone de grootste energievreters zijn, moet je in iOS naar Instellingen / Batterij gaan, en op Android naar Instellingen / Batterij & energiebesparing / Batterijgebruik. Hier staat een lijst met alle apps die je gebruikt en hoeveel van je batterij ze verbruiken.
Apps die je vaak gebruikt, slurpen je batterij snel leeg. Vooral social media-apps doen dat. Om batterij te besparen en óók meteen opslagruimte vrij te maken kun je deze apps het beste verwijderen. Facebook en YouTube zijn ook prima via de internetbrowser te gebruiken.
Bij Android apparaten is dit mogelijk door op de Recent-toets te klikken. Vervolgens opent een scherm met alle openstaande applicaties. Sluit de applicaties die je niet gebruikt en voorkom batterij loopt leeg zonder gebruik.
Snelladen zorgt voor meer warmte dan langzaam laden, waardoor het nodig is om de accu rustig af te laten koelen. Daarom gaat vanaf 80% automatisch het snelladen uit en gaat het opladen een stuk langzamer. Dat zorgt ervoor dat het weinig zin heeft om wanneer de accu boven de 80% aan een snellader op te laden.
In feite is het beter om je telefoon op te laden voordat hij volledig leeg is. Het is niet nodig om je telefoon constant op 100% opgeladen te houden, vooral als je hem lang aan de lader laat zitten. Als je je telefoonbatterij in een optimaal bereik wilt houden, probeer dan het laadniveau tussen 20% en 80% te houden.
Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je veel en vaak gebruikmaakt van zware apps, zoals Facebook, Netflix en WhatsApp. Of dat je continu je telefoonscherm heel helder hebt staan. Het kan ook zijn dat je veel functies op de achtergrond hebt draaien, zoals je gps, bluetooth en/of hotspot.
Dit wijst vaak op batterijslijtage en in dat geval is een nieuwe batterij normaal gesproken de enige oplossing. Het zou ook zo kunnen zijn dat door waterschade of een defect onderdeel in het toestel kortsluiting wordt veroorzaakt waardoor de batterij snel leeg loopt.
iPhone door iOS 16.4 sneller leeg
Terwijl de iOS 16-update van vorig jaar de batterijduur van de iPhone aanzienlijk verlengde, lijkt de recente iOS 16.4-update het tegenovergestelde effect te hebben. Sinds de update klagen gebruikers over een kortere accuduur.
Waarom deze apps zoveel batterij slurpen? Veel van deze apps, zoals Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat en TikTok, hebben te allen tijde toegang tot je locatie, microfoon, camera én contacten. Hetzelfde geldt voor de app van de taxidienst Uber.
Populaire apps als Facebook, Instagram, Spotify en Candy Crush Saga zijn een aanslag voor de accuduur van Android-smartphones. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bedrijf AVG waarover Cnet bericht.
Vooral met het scherm aan kost het chatten via WhatsApp minder stroom. Bij het ontvangen van veel kleine berichtjes via Facebook Messenger bleek in het onderzoek een piek te zien in het energieverbruik van rond 200 millijoule, terwijl WhatsApp het afkan met rond 150mJ.
Met een lading van tussen de 20% en 80% presteren accu's optimaal en kun je de levensduur van je batterij verlengen.
De grootste boosdoeners op dit gebied zijn Facebook, Twitter, Google Maps, Instagram en Skype. Maar hoe deze apps de batterijduur van jouw eigen smartphone beïnvloeden hangt af van een aantal verschillende factoren. Al deze apps blijven je volgen, ook al gebruik je deze apps niet actief.
Wat is gebruikelijk aan afname ten opzichte van de ouderdom
Over het algemeen kun je stellen dat dit ongeveer 1 tot 2% per maand is. Maar dat een batterij relatief snel naar 93% schiet en hier vervolgens 6 maanden op vast blijft staan hebben we ook vaak meegemaakt.
De iPhone 13 en iPhone 14 zijn behoorlijk waterdicht en overleven een duik in het zwembad. Toch moet je er niet mee gaan zwemmen. Hoe zit het met andere iPhone-modellen? In de tabel zie je alle toestellen die zijn getest op (spat)water- en stofbestendigheid.
Hoeveel uur een batterij meegaat, hangt heel erg af van hoe intensief je jouw telefoon gebruikt. Als je 'm niet zo intensief gebruikt, gaat de batterij van een iPhone 14 ongeveer 30 uur mee. Een iPhone 14 Plus gaat ongeveer 39 uur mee, een iPhone 14 Pro zo'n 29 uur en een iPhone 14 Pro Max ongeveer 39 uur.
Verschillen tussen iPhone 14 en 15: camera
Als je van fotografie houdt, dan is de nieuwe iPhone 15 echt iets voor jou. Het grootste verschil tussen de iPhone 14 en 15 zit namelijk in de camera. Met een 48MP camera op de iPhone 15, tegenover een 12MP camera op de iPhone 14, zijn je foto's 4 keer scherper.
Zware apps zijn eveneens grote batterij verbruikers. Denk bijvoorbeeld aan apps als Netflix, Spotify en WhatsApp. Zorg ervoor dat deze apps niet op de achtergrond ingeschakeld blijven als u deze niet gebruikt. Ook hiermee kunt u uw batterij flink besparen.
Schakel de spaarstand in
Door deze te activeren verbruikt onder andere de processor minder energie, zodat je smartphone langer mee gaat op één lading. Je smartphone is dan iets langzamer, maar het is een handige maatregel als je batterij minder dan 10% energie heeft.
Een volledige laadbeurt (als de batterij helemaal leeg is) kost aan stroom 12,41 Wh. Per jaar gebruikt het apparaat dan maximaal 12,41x365= 4,5 kWh. Doe dat maal de stroomprijs van 0,894 euro (prijspeil 25 oktober 2022), dan komen de kosten op 4,05 euro per jaar.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
Tip 1: percentage accu tussen 20 en 80%.
Dit geldt niet alleen voor de accu van Tesla of de batterij van een andere EV, maar voor alle batterijen. Dit komt door de chemische structuur: wanneer de accu onder de 20% of boven de 80% zit, moet de batterij harder werken om degeneratie tegen te gaan.