Een van de vele eigenschappen van johannesbroodpoeder is de versterking van het immuunsysteem. Dankzij de vitamine A die het bevat bevordert het de gezondheid van de ogen, de huid en de celregeneratie. De vitamine B2 ,die eveneens aanwezig, is verantwoordelijk voor de productie van antioxidanten.
Johannesbroodpitmeel is een wit tot geelwit poeder, dat bestaat uit gemalen kiemende zaden van de johannesbroodboom. Het meel wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel van (melk)voeding voor baby's om problemen met reflux te voorkomen. Johannesbroodpitmeel kan zowel bij borstvoeding als flesvoeding gebruikt worden.
Je kunt er zelf niet veel mee doen om te eten. De pitten zijn niet te vermalen of te koken. Ook een aftreksel van de peul levert een zoetig, oninteressant drankje op. Als smaakgever in cake of melk kan je beter het industrieel gemaakte carob-meel kopen.
Het grootste voordeel van deze zoetstof is dat deze een hoge voedingswaarde bezit. Carob bevat nauwelijks vet en is rijk aan vitamines en mineralen. Zo zit het vol vitamine A, B en D en bevat het mineralen als calcium, kalium, ijzer, koper en magnesium. Bovendien bevat carob net zoveel vitamine B3 als peulvruchten.
Johannesbroodsiroop is siroop, gemaakt van de vruchten van de johannesbroodboom. Je zou het zo niet zeggen, maar johannesbrood, ook wel carob, carobe of carube, wordt enorm veel gebruikt.
Een van de vele eigenschappen van johannesbroodpoeder is de versterking van het immuunsysteem. Dankzij de vitamine A die het bevat bevordert het de gezondheid van de ogen, de huid en de celregeneratie. De vitamine B2 ,die eveneens aanwezig, is verantwoordelijk voor de productie van antioxidanten.
Pekmez is zeer rijk aan calcium wat nodig is voor de ontwikkeling van een gezond beendergestel. Pekmez is ook rijk aan kalium, wat is essentieel voor de waterhuishouding van het lichaam en voor het reguleren van spanning. Door het mengen van pekmez met tahin (sesam pasta), ontstaat een gezonde bron van eiwitten.
Carob zijn de donkerbruine zaden in de peulen van de johannesbroodboom. Meestal worden de zaden gemalen en geroosterd. Als vervanger voor cacao. Er hoeft bij gebruik van carob geen suiker gebruikt te worden.
Carobe poeder is een natuurlijke vervanger van cacao en chocolade. Carobe heeft, in tegenstelling tot cacao, van nature een zoete smaak. Daardoor moet je veel minder suiker toevoegen aan chocolade, chocolademelk of chocoladecake op basis van carobe.
De johannesbroodboom (Ceratonia siliqua) (eng. carob tree) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De soort komt voornamelijk voor in het Middellandse Zeegebied. De plant staat bekend om de hoge voedingswaarde van de peulen, die johannesbrood worden genoemd.
Die peulen, en niet de zaden, zijn het eetbare deel van de boom. Johannesbrood is rijk aan suikers en wordt gebruikt in poedervorm of als siroop, als ingrediënt in gebak en koek en als een substituut voor koffie en chocolade. Johannesbrood werd al in het oude Egypte gegeten.
Bij de drogist en supermarkt zijn verschillende merken johannesbroodpitmeel te koop. Kruidvat en Jumbo hebben beiden een huismerk terwijl Albert Heijn (AH) dit niet heeft. Misschien wel het meeste bekende merk is Nutrilon welke je op veel plekken kunt kopen.
Johannesbroodpitmeel kan bij zowel flesvoeding als borstvoeding gebruikt worden. Het is heel normaal dat een baby zo nu en dan spuugt. Gemiddeld genomen spuugt 70% van de baby's met een leeftijd van ongeveer vier maanden ten minste één keer per dag. Dit is heel normaal bij baby's tot negen maanden.
Indien johannesbroodpitmeel de beste oplossing is voor jouw baby, kun je 1 tot 2 schepjes toevoegen met 100ml melk. Dat mag zowel moedermelk als kunstvoeding zijn, en je kunt het al geven vanaf 0 maanden.
Nutriton Johannesbroodpitmeel van Nutrilon is vrij van gluten, koemelk of lactose en daarom is het ook erg geschikt voor kinderen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie.
Ceratonia siliqua of Johannesbroodboom komt oorspronkelijk uit Arabië, maar is nu een veel voorkomende boom in de landen rondom de Middellands Zee.
Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaad..
Het zit boordevol vitamines en mineralen en wordt binnen de Turkse cultuur ook wel 'ayrilmaz ikili' genoemd, oftewel de onafscheidelijke tweeling van pekmez. Ook als je tahin en pekmez apart consumeert, zal dit je immuniteit ondersteunen en verhogen.
Pekmez is een fruitsiroop (of melasse). Over het algemeen wordt het van druiven gemaakt, maar er zijn ook varianten van andere fruitsoorten zoals vijgen, moerbeien of de vruchten van de johannesbroodboom. In Turkije zijn er nog steeds veel plaatsen waar dit elk jaar door families zelf wordt gemaakt.
Beide worden gebruikt voor het indikken van de melk maar wel met een andere toepassing en doel. Samengevat wordt Johannesbroodpitmeel gebruikt tegen het spugen van je baby en Rijstebloem om meer voedingswaarde aan de melk te geven bijvoorbeeld voor hongerige baby's of als papje voor het slapen gaan.
Papje bij borstvoeding:
Laat gekookt water afkoelen tot ongeveer 37°C (handwarm) en schenk 25 ml in het kommetje. 2. Voeg 1 afgestreken maatschepje (±1,7 gram) aan het water toe.
Johannesbroodpitmeel is vrij van suiker en zetmeel, wat het een ideaal product maakt voor diabetici. Het is glutenvrij en is 100% natuurlijk.
Johannesbroodpitmeel gebruiken
Je kunt het beste de hoeveelheid afstemmen met je arts en dit rustig opbouwen. Wanneer je het gaat gebruiken, zal je baby hier waarschijnlijk wel even aan moeten wennen. Normaal gesproken gebruik je maximaal 1 à 2 eetlepels per 100 ml melk.
Johannesbroodpitmeel is een soort gom die gemaakt wordt van de pitten van de Johannesbroodboom (van de peulen van deze boom wordt de chocolade vervanger carobe gemaakt).
Dit natuurlijke wondermiddel kun je gebruiken in zowel in koude als warme verwerken zonder dat het de smaak veranderd. Sauzen en soepen worden dikker en ijs wordt romiger op een natuurlijke wijze. Je zou er zelfs slagroom van kunnen maken met het juiste recept.