Een algemene term die gebruikt wordt voor een onderdeel van een complexer geheel. Bijvoorbeeld, een computersysteem kan een component zijn van een IT-dienst, een applicatie kan een component zijn van een uitgifte-eenheid. Componenten die beheerd moeten worden, zijn configuratie-items.
Een component is in de scheikunde een eenheid van moleculen, die onderdeel vormen van een thermodynamisch systeem. Een systeem wordt zodanig in componenten verdeeld, dat het aantal componenten zo klein mogelijk is maar de scheikundige samenstelling van het systeem wel compleet beschreven wordt.
Een component is een kleiner, opzichzelfstaand deel van een groter geheel. Component kan verwijzen naar: Component van een vector: een vector die opgeteld bij soortgelijke andere vectoren een gegeven totaalvector oplevert, en daarmee samenhangend ook de betreffende coëfficiënt van een basisvector.
Is het de of het component
In de Nederlandse taal gebruiken wij de component.
Ontbinden is een kracht opdelen in twee andere krachten zodat het makkelijker wordt om de kracht op te tellen bij andere krachten. Meestal wordt een kracht (F) ontbonden in twee onderling loodrechte componenten Fx en Fy. De grootte van de componenten kan dan berekend worden met de sinus, cosinus of tangens.
Een cycloon is een separator, een apparaat dat door middel van middelpuntvliedende krachten een mengsel van materialen scheidt op basis van verschillen in soortelijk gewicht. Er valt een onderverdeling te maken in stofcyclonen en hydrocyclonen.
Adsorptie is het hechten van een stof aan het oppervlak van een andere stof. Adsorptie wordt o.a. toegepast bij het zuiveren van stoffen doordat de vervuilingen zich aan het oppervlak hechten van een hulpstof (het adsorptiemiddel).
Extractie is een scheidingstechniek waarbij stoffen worden afgezonderd uit een bepaald materiaal en worden overgebracht naar een andere fase. De overgang van de stof vindt plaats door het verschil in affiniteit of chemische potentiaal tussen beide fasen tot er zich een thermodynamisch evenwicht heeft ingesteld.
Ze kunnen verdeeld worden in actieve en passieve componenten. Actieve componenten zijn componenten die het project versterken en waardoor het uitgangssignaal verandert. Passieve componenten zijn componenten die geen zichtbare verandering in het uitgangssignaal van het project aanbrengen.
Een componentkabel is een kabel met meerdere aansluitingen die een analoog signaal uitzet. Deze kabels worden tegenwoordig minder vaak gebruikt maar kunnen nog wel nodig zijn om oudere apparaten aan te sluiten. Om die reden zijn er ook verloopkabels of koppelstukken. Zo zijn er componentkabels met een HDMI aansluiting.
De omzet van een bedrijf is een waardegrootheid die bestaat uit een volumecomponent (de afzet) en een prijscomponent (de verkoopprijs). Het is mogelijk het indexcijfer van de omzet te berekenen met behulp van de indexcijfers van de afzet en van de verkoopprijs.
Het verschil tussen indampen en destilleren is dat je bij destilleren geïnteresseerd bent in de vloeistof met het laagste kookpunt, en bij indampen ben je geïnteresseerd in de vaste stof die opgelost zit in de vloeistof en die achterblijft als de vloeistof is verdampt.
Bezinken. Niet alle stoffen zijn even zwaar. In een mengsel van een vloeistof en een vaste stof (suspensie), zal na enige tijd de vaste stof naar beneden zakken. Bezinken wordt dus gebruikt voor het scheiden van een suspensie waarbij er gebruik wordt gemaakt van het verschil in dichtheid.
Het proces, waarbij een vast oppervlakte vloeibare of gasvormige moleculen aantrekt door fysieke krachten, wordt adsorptie genoemd (absorptie is daarentegen een proces waarbij de vloeibare moleculen worden opgenomen door een vloeistof en zich vermengen met deze vloeistof).
Het vasthouden van een stof aan het oppervlak van een andere stof heet adsorberen. Actieve kool is een uitstekend adsorptiemiddel en adsorbeert meestal die stof uit een mengsel het beste die het hoogste kookpunt heeft.
Zo adsorbeert Actieve Kool onder andere chemicaliën, metalen en gifstoffen.
Werkingsprincipe. Een cycloon is een centrifugaalafscheider waarbij de deeltjes als gevolg van hun massa door de centrifugaalkracht naar de buitenkant worden geslingerd. De intredende lucht wordt automatisch gedwongen om een snel ronddraaiende dubbele spiraalbeweging aan te nemen, de zogenaamde "double? vortex".
Men kan dit scheiden door filtratie of sedimenteren, zoals het bezinken van zand in grondwater. Bij filtreren vindt een scheiding plaats met behulp van een poreus filtermedium, waarbij de vaste stofdeeltjes (sediment / zand) worden tegengehouden en hierbij een filterkoek vormt.
Alcohol kan op verschillende manieren van water worden gescheiden. De meest bekende methode is het verhitten van de gemengde vloeistof. Aangezien alcohol een lagere kooktemperatuur heeft dan water, zal het sneller verdampen. Deze damp kan dan worden gecondenseerd in een apart vat.
F staat voor kracht (“force”). Dit geef je aan in newton (of N). Dus druk p = F/A.
De 2e wet van Newton zegt dat wanneer op een voorwerp een nettokracht, ook wel resulterende kracht of somkracht genoemd, werkt ongelijk aan 0 N dat dit voorwerp zal versnellen met een versnelling afhankelijk van de massa van het voorwerp.
Hoe bereken je het moment? Moment is altijd gedefinieerd ten opzichte van een bepaald draaipunt. De grootte van een moment die een bepaalde kracht (F) uitoefent bereken je met M = F·r waarbij r de arm van de kracht is.
Zeven of ziften
Dit komt doordat de twee stoffen een verschil hebben in deeltjesgrootte. Dus je kan deze techniek niet alleen toepassen bij een grof mengsel maar ook bij een suspensie. In het dagelijkse leven zeven of ziften wij ook. Bijvoorbeeld de spaghetti afgieten of het zuiveren van graan.