Volgens weerhistoricus Christopher Burt ligt de plek op aarde waar de meeste sneeuw valt in de Japanse Alpen (daar waar de bergen door de prefectuur Nagano lopen), even ten westen van Tokamachi en Takakura.
In één jaar tijd viel daar eens bijna 33 meter sneeuw. Dat is twee keer de normale hoeveelheid. Officieel is dat niet de meeste sneeuwval ooit, want Mount Baker heeft geen officieel weerstation. Het record bleef dus staan op Mount Paradise, waar op 18 februari 1972 ruim 31,1 meter sneeuw viel.
In Nederland sneeuwt het het meest in het noord- en zuidoosten van Nederland in de provincies: Groningen, Overijsel, Drente, Gelderland en in de Limburgse heuvels. In Nederland sneeuwt het het meest in het noord- en zuidwesten van Nederland langs de kust en dan vooral langs de Zeeuwse kust sneeuwt het minst.
Sneeuw in de Bilt
In de winter van 1962-1963 was dit echter anders. Op 26 december 1962 viel een mooi sneeuwdek dat in stand bleef tot en met 5 maart 1963. Dit zijn maar liefst 79 dagen. Tot op heden heeft in Nederland een sneeuwdek nog nooit zo lang standgehouden als toen.
De sneeuw in de bekende wintersportgebieden in de Ardennen is altijd van goede kwaliteit. Zo ligt er op het hoogste punt van de Ardennen, Signal de Botrange, over het algemeen meer dan 20 cm sneeuw! Ideaal dus voor skiën en langlaufen. Maar ook het maken van een winterwandeling is aan te raden.
Winterberg: een winterparadijs dichtbij huis
Dit gezellige plaatsje in het Duitse Sauerland ligt op zo'n 315 km vanaf Utrecht en is daarmee de ideale bestemming als je op zoek bent naar het echte wintergevoel dichtbij huis. De skischolen in Winterberg bieden bovendien een groot aanbod aan skilessen.
Waar in de Ardennen is er de meeste kans op sneeuw? Baraque Michel – en het drie km. verderop gelegen – Signal de Botrange zijn de hoogstgelegen plekken in België. Daarmee is dit tevens het meest sneeuwzekere gebied in de Ardennen en in de hele Benelux.
Vroege kampeerders stonden in de sneeuw op de camping. Dat is nog maar een greep uit het aantal dagen dat Nederland in april wit kleurde. En op nog veel meer dagen viel in ons land natte sneeuw die niet bleef liggen. Tegenwoordig zien we gemiddeld eens in de drie jaar sneeuwvlokken in april.
Sinds de start van de sneeuwmetingen begin jaren '50 lag er in 1970, 1999 en 2021 ook 15 cm aprilsneeuw. Het record is 20 cm, gemeten op 11 april 1978 in Renesse.
Als naar alle waarneemstations in ons land wordt gekeken, lag er alleen in 2001 (7 dagen), 2003, 2005 en 2016 ergens in het land sneeuw. Dit was altijd 5 cm of minder en zeer lokaal. In 1924, 1928,1929, 1935, 1936 1968, 1970, 1978 en in 2022 waren er gesloten sneeuwdekdagen.
De verwachting is dat het weer zacht blijft. De kans op winters weer is heel klein. Dat betekent niet dat het helemaal niet meer kan sneeuwen of koud wordt. Ook tijdens zachte weken kan er weleens een dagje met winterse buien of een koude vriesnacht tussen zitten.
Naar de hoger gelegen skivakantie walhalla's in maart
De sneeuwcondities geven veelal "poedersneeuw" aan en er liggen meerdere meters sneeuw. Denk aan de skigebieden van Val Thorens, Tignes, La Plagne en Les Arcs. Ook het Zwitserse Saas Fee en Zermatt, het Oostenrijkse Sölden en St.
Uit historische gemiddelden is verder gebleken dat in januari ook de gebieden in de Noordelijke Alpen veelal goede sneeuw hebben. Dus veel gebieden in het Oostenrijkse Tirol, de Arlberg en Zwitserland liggen er in januari erg goed bij.
Sneeuwindex: 234.9 (berg) / 50.2 (dal). Dit is het gemiddelde van de top50 meest sneeuwrijke gebieden (Italië, Frankrijk, Zwitserland & Oostenrijk). De meeste sneeuw in Europa is vandaag te vinden (per land) in: Zwitserland – Engelberg (300cm).
U kunt in februari een paar dagen sneeuw verwachten in Nederland. Wanneer er sneeuw is raden wij u aan om snowbooths en wanten mee te nemen om goed warm te blijven terwijl u Nederland verkent.
Oostenrijk en Zwitserland
Niet alleen in Frankrijk kun je in de zomer de sneeuw opzoeken, maar ook in Oostenrijk en Zwisterland kunnen skiliefhebbers zich vermaken in de zomer. Zermatt is een van de weinige locaties in Zwitserland waar je het hele jaar door kunt skiën.
Natte sneeuw in mei is best zeldzaam, maar dat de sneeuw ook echt blijft liggen is heel bijzonder. De laatste dag na de winter in De Bilt met een sneeuwdek is 4 mei. Dat gebeurde in 1978. In De Bilt werden de laatste natte sneeuwvlokken waargenomen op 17 mei 1935.
Het weer in Nederland in september is Goed. Kan het sneeuwen in Nederland in september? Er zijn gemiddeld 0 dagen met sneeuw in Nederland in september.
Hoeveelheid sneeuw Darcy niet bijzonder
Hier komen meerdere ontwikkelingen bij elkaar. Dat het Nederlandse klimaat warmer wordt, weten we allemaal. Omdat we een land zijn in een waterrijke omgeving, komt er door de temperatuurstijging meer vocht in de lucht terecht. Warme lucht kan namelijk meer waterdamp bevatten.
Op 9 maart 1970 kwam een eind aan een bijzondere periode want, van 2 t/m 9 maart 1970 was er op veel plaatsen een reeks van 8 sneeuwdagen op rij. Toen was er dus, na de vrij koude winter van 1969/1970, ook een winters staartje in de eerste helft van de “lentemaand”. Net als in 1947 dus.
Ons land wordt geplaagd door een strenge koudegolf, die in Ukkel duurde van de 6de tot en met de 11de. Het kwik daalt tot –20,8°C in Libramont (Libramont-Chevigny), tot –13,1°C in Ukkel en tot –12,3°C in Middelkerke. In Ukkel bedroeg de gemiddelde temperatuur van de afgelopen maand 9,5°C (normaal: 5,9°C).
Maart: de sneeuw begint langzaam te smelten
In maart ligt de gemiddelde temperatuur boven het vriespunt, waardoor de sneeuw vooral in het dal flink begint te smelten.
Wintersport in Signal de Botrange
Signal de Botrange is gelegen middenin het natuurreservaat van de Hoge Venen en is het hoogste punt van België. Dit gebied is hoger dan de Baraque Michel (674 m) en de Baraque de Fraiture (652 m). Hier kan je in de winterperiode zeker zijn van een besneeuwd landschap.
Waar het in december vaak nog wachten is op sneeuw in veel Alpengebieden ligt er vaak al een dik pak in de bekende skigebieden in Noorwegen, Zweden en Finland. Denk eens aan het Noorse Voss, Trysil, Geilo en het Hemsedal of het Zweedse Åre.