In het Mandarijn zeggen ze gong xi fa cai(恭喜发财), waarmee je iemand een voorspoedig Nieuwjaar wenst. In het Kantonees is het gong hey fat choi. Maar als je iemand xin nian kuai le(新年快乐) wenst, wat letterlijk 'Gelukkig Nieuwjaar' betekent, is dat ook prima.
Die maand begint met de tweede, soms derde nieuwe maan na de winterzonnewende. Het feest eindigt met de daaropvolgende volle maan. Daarom is Chinees Nieuwjaar elk jaar op andere dagen. Chinees Nieuwjaar heet chunjie in het Chinees, wat Lentefeest betekent.
Rood is de kleur bij uitstek op Chinees nieuwjaar.
De rode kleur zou de slechte Nian moeten verdrijven. Dat is volgens de legende een mensetend dier dat op oud en nieuw huizen probeert binnen te dringen.
Chinees nieuwjaar, of Lentefestival, is de jaarlijkse viering van het begin van een nieuw jaar volgens de Chinese maankalender. In China is het geen doorsnee feestdag. Chinees nieuwjaar wordt vijftien dagen gevierd en de meeste fabrieken sluiten dan de deuren.
Chinees Nieuwjaar wordt zeer uitbundig gevierd in China zelf, maar ook in Aziatische landen als Taiwan, Singapore, Maleisië, Indonesië, Vietnam en diverse andere landen met een grote Chinese populatie. Chinezen vieren het Chinese Nieuwjaar over de hele wereld in de eigen Chinese wijken (Chinatown) waar ze wonen.
Chinees Nieuwjaar wordt vaak gekoppeld aan het jaar van de Westerse kalender omdat deze kalender ook in Azië wordt gebruikt. 2022 is daarom het jaar van de tijger.” “De tijger is één van de twaalf dieren van de Chinese horoscoop. Elk dier komt om de twaalf jaar terug.
Volgens de traditionele Chinese telling is je kindje iets ouder dan volgens de westerse telling. Dat komt omdat je baby in China bij de geboorte al 1 jaar oud is. Je moet dus altijd een jaar optellen bij de leeftijd van je kindje. Daarnaast is de leeftijd van je kind afhankelijk van het Chinees Nieuwjaar.
Dit jaar vindt op 1 februari 2022 het Chinees Nieuwjaar plaats. Een feest dat maar liefst 15 dagen duurt. Tijdens deze dagen wordt er een eerbetoon gebracht aan rijke tradities van het verleden, de levenden en de doden en hun familie. Het is dan ook gebruikelijk dat je het Nieuwjaar met familie viert.
Op 1 februari 2022 start het Chinese jaar van de Tijger. Mensen geboren in het (maan)jaar van de Tijger (1938, 1950, 1974, 1986, 1998, 2010 en 2022) dragen in hun hart de kenmerken van de Tijger met zich mee; moedig, daadkrachtig en empathisch.
De drakendans is een traditionele dans van de Han-Chinezen. Draken zijn in de Chinese cultuur geluksbrengers en daarom kom je deze dans bij veel speciale festiviteiten tegen. Met de drakendans worden kwade geesten verjaagd. Bovendien wordt de prosperiteit van het volk bevorderd.
Hoelang duurt het Chinees nieuwjaar in 2022? In 2022 duurt de viering van het Chinees nieuwjaar 16 dagen. Ze beginnen met oudjaarsavond op 31 januari en eindigen met het lantaarnfeest op 15 februari, net voor de volle maan (die in sommige westerse culturen de sneeuwmaan genoemd wordt).
Wanneer de Chinese kalender precies werd ingevoerd is niet bekend, maar bronnen vermelden dat de introductie ervan vooral tot doel had landbouwwerkzaamheden te structureren. Het Chinese nieuwjaar, 'Xin Nian', luidt het begin van de lente in, een positieve periode van voorspoed vanwege de vruchtbare oogsten.
Er is ook goed nieuws: in 2022 krijgt de carrière van de Tijger een boost. Pas wel op: volgens astrologen moeten alle risicovolle investeringen worden vermeden. En dan is er nog de liefde. De voorspelling voor het jaar van de Tijger op relatiegebied lijkt redelijk neutraal.
Dit jaar valt Chinees nieuwjaar op dinsdag 1 februari. Het nieuwe jaar duurt tot 21 januari 2023. Volgens de Chinese astrologie wordt dit het jaar van de Tijger.
Op 12 februari 2021 start het jaar van de Os! Volgens de Chinese traditie wordt iedereen geboren in één van de 12 dierentekens.
Het jaar van de Tijger is bont, fel en snel. Het kan een spectaculair jaar worden, een tijd van veel veranderingen en activiteit, een tijd van conflicten en rampen. Gebeurtenissen volgen elkaar in een hoog tempo op en kunnen verstrekkende gevolgen hebben.
De Chinese horoscoop bestaat uit 12 dierentekens die door Boeddha persoonlijk uitgekozen zijn. Boeddha had oorspronkelijk veel meer dieren uitgenodigd, maar volgens de legende kwamen deze 12 uiteindelijk opdagen. Bij elk dierenteken spelen de 5 elementen – water, vuur, hout, metaal en aarde – een belangrijke rol.
De naam China is afgeleid van Qin (spreek uit:Tsjin), de naam van een van de staten die China vormden. Qin lag in het westen van China en onderwierp de overige Chinese staten waarna de Qin-dynastie werd gesticht in 221 v. Chr., de eerste Chinese dynastie waarin een keizer werd benoemd.
De Chinese zodiac wordt vertegenwoordigd door 12 dieren: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken.
Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormt als men ze door lijnen zou verbinden. De sterren van een sterrenbeeld lijken dicht bij elkaar te staan aan het hemelgewelf in een herkenbare vorm. Sterrenbeelden krijgen de naam die de menselijke fantasie heeft gegeven aan de vorm.
Het Chinese nieuwjaar begint elk jaar tussen 21 januari en 20 februari, op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Chinees nieuwjaar 2022 begint op dinsdag 1-2-22 in week 5. In 2022 begint het Chinese jaar 4720, dit is het jaar van de tijger.
De Tijger is zich goed bewust van zijn kracht. Hij leeft en werkt graag alleen, maar voelt zijn soortgenoten toch zeer goed aan. Hij is vriendschappelijk en deelt zijn voedsel met anderen als hij er teveel heeft. De Tijger vermijdt fysieke conflicten met soortgenoten en zoekt naar andere oplossingen.
Volgens de Chinese kalender begint het nieuwe jaar pas vandaag! 2020 wordt het Jaar van de Rat, want volgens de Chinese horoscoop heeft elk jaar een eigen dier. Chinees Nieuwjaar draait om uitgebreid eten met familie, elkaar geluk wensen en vuurwerk afsteken.
Het jaar van de Rat komt direct na het jaar van het Zwijn (2019) en vóór het jaar van de Os (2021)! De jaren van de Rat zijn: 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020 en 2032. Het Jaar van de Rat wordt een sterk, voorspoedig en gelukkig jaar voor bijna alle Chinese sterrenbeelden.