Je kunt het beste starten met de pil op de eerste dag van je menstruatie. Zo ben je direct beschermt tegen zwangerschap. Een anticonceptiepil neem je iedere dag op een vast tijdstip in. Na elke pilstrip slik je gedurende één week geen pillen.
4. Wat zijn de nadelen van de pil? Voor een maximale betrouwbaarheid moet je de pil elke dag stipt innemen op ongeveer hetzelfde tijdstip. Soms heb je last van onschadelijke bijwerkingen, zoals gewichtstoename, hoofdpijn, gespannen borsten, rugklachten en pijn in de onderbuik.
Mocht het bijvoorbeeld zo zijn dat je 2.00 uur 's nachts exact 24 uur na je laatste slikmoment is, dan kun je ook twee uur eerder de pil innemen. Het is beter om binnen de 24 uur te blijven, dan er langere tijd overheen te laten gaan.
Minder dan 12 uur na je vaste tijd van slikken: neem de pil alsnog zo snel mogelijk in. Neem de volgende pil op de normale tijd en ga door met je pilstrip. Dan blijf je tegen zwangerschap beschermd. 12 uur of langer na je vaste tijd van slikken: dan ben je minder goed beschermd.
Neem de laatst vergeten pil alsnog zo snel mogelijk in. Maak de strip af. Gebruik de komende 7 dagen wel een condoom als je seks hebt. Heb je de pil weer 7 dagen achter elkaar geslikt, dan ben je weer beschermd.
Seks tijdens ongesteldheid en condoom
Wanneer je ongesteld bent en dus bloed verliest is het risico op infecties, hiv en andere soa's groter. Het is dus is verstandig om een condoom te gebruiken, zelfs als je normaal geen condoom gebruikt.
Als je 1 dag te laat gestart bent met een nieuwe pilstrip ben je niet beschermd tegen zwangerschap. Het enige wat je dan kan doen is: Gebruik naast de pil ook een condoom de volgende 7 dagen dat je seks hebt.
De pil oefent zijn werking niet alleen uit op de eierstokken en baarmoeder, de hormonen vinden ook hun weg naar het brein. Sommige vrouwen zeggen zich somber te voelen, terwijl andere vrouwen juist opknappen van de pil.
De pil kan stemming veranderen
Oestradiol maakt in de hersenen namelijk serotonine vrij. Serotonine is een stofje waar je je gelukkig en opgewekt door voelt. De psychologen schrijven dat minder oestradiol zorgt voor minder serotonine, en dus minder gelukzalige gevoelens. De pil rommelt niet alleen met oestradiol.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
'Als er geen vloeistof aanwezig is in de maag waarin de pillen kunnen oplossen, dan gaat een groot deel ervan via het maag-darmkanaal zo weer naar buiten. De werkzame stof is niet eens vrijgegeven. Op die manier medicatie slikken heeft weinig tot geen effect.
Begint u de pil te slikken op de eerste dag van de menstruatie, dan bent u meteen tegen zwangerschap beschermd. Als u op een andere dag begint, werkt de pil nog niet meteen. Dit duurt dan 7 dagen. In deze 7 dagen moet u dan een extra voorbehoedmiddel gebruiken, zoals een condoom.
Gestopt met de pil
Nadat je gestopt bent met het slikken van de pil, kun je in principe na 7 dagen weer zwanger raken. Deze 7 dagen worden soms de 'stopweek' genoemd. Bij sommige pillen is de stopweek korter of moet je de pil zonder stopweek doorslikken. Bij deze pillen kun je al sneller weer vruchtbaar zijn.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft. Als je stopt met het gebruik van de minipil kun je onmiddellijk daarna zwanger worden.
Zwanger tijdens de pil
De kans om zwanger te worden tijdens het gebruik van de pil is minder dan één procent, als je 'm netjes volgens de adviezen slikt natuurlijk. Dat betekent dat van de 100 vrouwen er minder dan 1 door de pil heen zwanger raakt.
Wil je graag afvallen, dan zal dat niet makkelijk worden wanneer je de pil gebruikt. De hormonale disbalans, extra vetopslag en lekkere trek belemmeren alledrie dat je gewicht verliest. Ook het spiraaltje (Mirena) bevat hormonen die je natuurlijke hormoonhuishouding verstoren en het afvallen bemoeilijken.
In principe is het niet ongezond om na het stoppen met de pil af te vallen. Je raakt vocht kwijt of je hormoonhuishouden past zich aan, waardoor je lichaam verandert. Wel is het altijd aan te raden om je huisarts te raadplegen als je extreem gewichtsverlies in korte tijd ervaart.
De voornaamste redenen om van pil te veranderen houden verband met de symptomen die de patiënte beschrijft. Als ze bijvoorbeeld last heeft van gespannen borsten kan dat erop wijzen dat de voorgeschreven pil te zwaar is. Hetzelfde met tussentijdse bloedingen.
Zo geven sommige vrouwen aan dat hun emoties tijdens het gebruik van de pil ongewenst een stuk vlakker zijn, en voelen andere vrouwen zich (in positieve zin) emotioneel juist stabieler met het slikken van de geslachtshormonen. Hen helpt het soms om stemmingswisselingen te verminderen.
Momenteel heeft de tweede-generatiepil de voorkeur boven een derde-generatiepil, omdat de derde-generatiepil een iets hoger risico op trombose heeft. Het risico is nog steeds erg klein. De combinatiepil met levonorgestrel en 30 µg ethinylestradiol (EE) heeft relatief het laagste risico op trombose.
Het is al bekend dat vrouwen last kunnen krijgen van een stemmingswisselingen of een depressieve stemming bij gebruik van de pil. Uit de meldingen blijkt dat er ook andere psychische klachten kunnen ontstaan, zoals angst- en paniekklachten en slaapproblemen.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Vocht! Extra glijmiddel. Als je menstrueert wordt je vagina vochtiger en dat kan heel fijn zijn. Als je glijmiddel (zoals onze lievelings van het biologisch glijmiddel merk YES) prettig vindt of nodig hebt tijdens het vrijen, dan is dit een periode waarin je dat flesje wellicht in je nachtkastje kunt laten staan.