Het eten van volkoren granen, zoals havermout en bruine rijst, kan ook bijdragen aan een gezonde bloeddruk.
De mineralenbalans in je lichaam heeft een enorm effect op je bloeddruk. Havermout bevat verschillende mineralen die helpen om je bloeddruk gezond te houden. Met een gezonde bloeddruk is je risico op hart- en vaatziektes een stuk kleiner.
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
Wat je beter niet kunt eten bij een hoge bloeddruk is bijvoorbeeld 'verborgen' suiker. Dit vind je in crackers, koekjes, maar ook in veel frisdranken. Je kunt ook bij voorkeur kiezen voor volkoren producten, vanwege de extra vezels, in plaats van wit brood, witte pasta en witte rijst.
Koffiedrinken heeft geen klinisch relevant effect op de bloeddruk.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Water houdt je bloeddruk op peil
Een hoge bloeddruk is ongezond. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die voldoende water drinken een lagere bloeddruk hebben.
Meestal is je bloeddrukwaarde in de middag hoger dan in de avond of ochtend. Meet je bloeddruk daarom altijd meerdere keren per dag, over verschillende dagen.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 Ć” 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen en voeg extra melk toe mocht de pap te dik worden.
Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.
Hoeveel havermout moet je eten? De hoeveelheid havermout die je moet eten als onderdeel van een dieet voor gewichtsverlies, hangt af van je individuele caloriebehoeften en doelen. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer Ā½ tot 1 kopje havermout per dag te eten als onderdeel van een gezond dieet.
Dat bakje havermoutpap als ontbijt is dus niet alleen gezond, je kunt er ook lang tegenaan! Natuurlijk bepaalt hoe je havermout of havervlokken klaarmaakt en wat je eraan toevoegt, hoe gezond het is. Zo is het gezond als je havermout bereidt met halfvolle melk of magere yoghurt.
Het helpt je lekker te slapenDe vitamine B6 in havermout helpt bij de aanmaak van serotonine - het geluksstofje. En 's avonds wordt uit serotonine melatonine gemaakt - het stofje dat ervoor zorgt dat je in slaap valt. Zo'n kommetje zorgt er dus voor dat je blij wakker wordt en lekker in slaap valt.
Een hoge bloeddruk is voor gezonde ouderen niet schadelijk. Sterker: hoe hoger hun bloeddruk, hoe langer ze leven. Hoge bloeddruk geldt als de bekendste risicofactor voor hart- en vaatziekten. De dood kan er jaren door naar voren schuiven.
Bij 2 patiƫnten vonden de onderzoekers grote verschillen in bloeddruk tussen de linker- en rechterarm (systolisch verschil 76 en 42 mmHg). Dit verschil werd veroorzaakt door een obstructieve arteriƫle ziekte. Bij de overige patiƫnten bleek de bloeddruk aan de rechterarm steeds een paar mmHg hoger.
āBij sommige ziekten heb je meer kans op een hoge bloeddruk. Het gaat vooral om ziekten van de nieren of bijnieren. Ook slaapapneu (OSA) of een trage schildklier kunnen een oorzaak zijn van hoge bloeddruk.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Gezonde bloeddruk
Gelukkig helpt het regelmatig eten van citroenen hiertegen. Het hoge kaliumgehalte in citroen helpt bij een goede natrium-kalium balans in het lichaam en verlaagt hiermee de bloeddruk, ondersteunt de werking van ons hart en versterkt de bloedvaten. Tevens stimuleert kalium je hersenen en zenuwstelsel.
De stof cafeĆÆne, die in koffie zit, kan de bloeddruk verhogen. Maar, zo blijkt nu uit onderzoek, koffie bevat Ć³Ć³k stoffen die de bloeddruk kunnen verlagen. Dat is goed nieuws voor koffieliefhebbers met een hoge bloeddruk: zij zouden met een gerust hart een paar keer per dag koffie kunnen drinken.
Zuivelproducten, met name yoghurt, kunnen bloeddruk verlagen. Reden is dat zuivelproducten een scala aan micronutriƫnten bevatten die betrokken zijn bij de regeling van de bloeddruk, zoals calcium, magnesium en kalium.
Twee glazen per dag blijkt een positief effect op de bloeddruk te hebben, meer dan twee glazen een negatief effect. Weinig zout, maar veel kruiden als basilicum, oregano en tijm.
Zoethoutthee en bloeddruk
In zoethout zit Glycyrrhizine, dit is een smaakstof welke vijftig keer zo zoet is als suiker. Deze stof zorgt ervoor dat je bloeddruk verhoogt.