Bovenaan de hals zit de keel, waar de ademhaling en de voedselweg samenkomen. Onder meer het strottenhoofd met de adamsappel en de luchtpijp, maar ook de halsslagaders, de schildklier, bijschildklieren en het begin van de slokdarm liggen in het halsgebied.
In de meeste gevallen is er geen duidelijk aantoonbare oorzaak voor uw nekklachten. De pijn in uw nek is het gevolg van overbelasting of slijtage van uw spieren, gewrichten, ligamenten of tussenwervelschijven. Meestal verdwijnen uw nekklachten na enkele dagen tot weken. We spreken daarom over acute nekpijn.
Dor spanning, een verkeerde houding of overbelasting kunnen de nekklachten ontstaan. Daarnaast kan de pijn ook acuut of chronisch zijn. Een zere nek kan je dagelijkse activiteiten sterk belemmeren. Wanneer je langdurig last hebt van nekklachten is het verstandig om nader onderzoek te laten doen.
De nek bestaat uit 7 nekwervels en daar tussen zitten tussenwervelschijven. De tussenwervelschijven zijn de schokdempers van de nek. De nekwervels maken onderdeel uit van de gehele wervelkolom.
Nekpijn is meestal onschuldig en herstelt spontaan. In de meeste gevallen gaat het om niet-specifieke nekpijn. De pijn verdwijnt spontaan na enkele weken. Nekpijn is na rug- en schouderklachten de meest voorkomende klacht van het bewegingsapparaat.
Bij spanningen worden de kleine spiertjes in de hals aangespannen waardoor de spanning in de “pees” toeneemt en daarmee dus ook op de nek, de “boog”. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. Als je gespannen bent, span je onbewust de spieren in de voeten, het bekken, het middenrif en het hals-kaakgebied aan.
Een stenose, ook wel kanaalstenose genoemd, is een vernauwing van het wervelkanaal waardoor de zenuwen worden bekneld.
een knobbel in de hals (opgezette klieren) een wondje of zweertje in de keel dat niet vanzelf geneest. veel slijm in de keel, bloed in opgehoest slijm. het gevoel een brok in de keel te hebben, of het gevoel van een dichtgeknepen keel.
Hoe kun je het herkennen? Je kunt een gezwel toevallig ontdekken of omdat je klachten hebt zoals koorts, pijn, slikmoeilijkheden of heesheid. Bij kinderen en adolescenten zijn gezwollen klieren vaak het gevolg van een infectie zoals een keelontsteking, klierkoorts of toxoplasmose.
De pijn is hevig of zeurend. Bij hevige pijn zijn bepaalde houdingen en bewegingen soms niet meer mogelijk. De pijn kan samengaan met een stijf gevoel. U kunt uitstralende pijn hebben naar uw hoofd, schouder of arm.
Bij nekpijn of een stijve nek wordt dan ook aangeraden om de nek te blijven bewegen, voor zover dit in ieder geval mogelijk is. Lichte pijn tijdens het bewegen betekent niet dat dit schadelijk is. Door te stoppen met bewegen, kunnen de nekspieren stijf worden, waardoor de klachten juist verergeren.
Het is een zeurende pijn die plots komt opzetten en niet zomaar vertrekt.De nekpijn straalt soms zelfs uit naar de schouders, rug en armen. Het kan je erg belemmeren in je bewegingen en je nachtrust flink verstoren.
Met behulp van het MRI-onderzoek kunnen pezen, spieren, hersenweefsel, kraakbeen, tussenwervelschijven, organen of bloedvaten zichtbaar worden gemaakt. Bij dit onderzoek worden afbeeldingen gemaakt van uw lichaam door middel van een smalle bundel röntgenstralen.
De lymfeklieren zijn aan één kant of beide kanten van de nek voelbaar. In de nek kunnen de lymfeklieren snel vergroten, maar nemen ook snel weer af als de ontsteking voorbij is. Opgezette lymfeklieren in de nek komen vooral voor bij kinderen.
Steeds meer Nederlanders ervaren stress en krijgen hierdoor lichamelijke klachten. Stress is één van de belangrijkste oorzaken van nekpijn en schouderpijn.
Het gaat om een overbelasting door een foutieve (werk)houding. De spier is door fysieke arbeid of sporten oververmoeid. Soms is een uitloper van een whiplash eveneens de boosdoener. Het trapeziussyndroom uit zich bovendien door dieperliggende spierpijn, spierstijfheid en beperkte beweeglijkheid van de schouderzone.
Als kanker is uitgezaaid naar de wervels, is de eerste klacht meestal pijn in de rug of de nek. De pijn voelt vaak 'zeurend' aan. Dat betekent dat de pijn niet heel heftig is, maar wel aanhoudt. De pijn kan soms ook aanvoelen alsof er een 'band' om je borst of buik zit, die steeds strakker wordt.
Uitzaaiingen in de wervelkolom geven niet altijd klachten. Dat hangt namelijk af van de plaats en uitgebreidheid van de uitzaaiing. Soms zorgen uitzaaiingen wél voor klachten.Dan heeft u meestal rugpijn en/of nekpijn.
moeite met slikken;moeizame inademing;een stinkende adem;zwelling in de hals.
Meestal geeft de cyste geen klachten maar is zichtbaar als zwelling in de hals die meebeweegt met slikken en de tong uitsteken. In de loop van het leven kan deze cyste kan geleidelijk groter worden en ontsteken. De zwelling wordt dan rood en pijnlijk. Soms springt de cyste open en komt er pus uit.
Je voelt dan een afgerond, hard en pijnlijk bolletje, dat groter wordt zonder behandeling. De afmeting varieert van 2,5 tot 6 cm. De huid erboven kan rood en warm worden. Meerdere opgezwollen klieren aan beide kanten wijzen meestal op een virusinfectie, maar kunnen ook het gevolg zijn van een etterige keelontsteking.
Symptomen. Lymfekliermetastasen van hoofd-halskanker uiten zich door een zwelling in de hals. Zo'n zwelling is meestal niet pijnlijk. Niet alle zwellingen in de hals zijn uitzaaiingen, en niet alle uitzaaiingen geven direct een voelbare of zichtbare zwelling.
Dit is op zichzelf gelukkig niet gevaarlijk, maar kan wel voor veel overlast en ongerustheid zorgen. Artrose kan dus voor veel verschillende klachten zorgen. Soms geeft de aandoening echter ook aanleiding voor het ontstaan van andere ziektebeelden.
Een nekhernia diagnose wordt vrijwel altijd vastgesteld door een combinatie van fysieke tests, zoals de test van Spurling, een gesprek met een gespecialiseerd arts en tot slot een MRI-scan of CT-scan. Bij nekhernia klachten zijn de verschijnselen anders dan die van een rughernia.
Allereerst kun je pijnstilling nemen tegen de pijn die de beknelde zenuw veroorzaakt. Ook is het belangrijk om rust te nemen, maar niet volledig te stoppen met bewegen. Alleen bewegingen die pijn veroorzaken moeten vermeden worden. Ook kan bijvoorbeeld een fysiotherapeut of manueel therapeut jou helpen.