Aan de hypotheek zelf zit geen maximumleeftijd verbonden. Toch is het niet vanzelfsprekend dat je op hogere leeftijd daadwerkelijk een hypotheek kunt krijgen. Want hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je binnen die dertig jaar overlijdt. Dan ziet de bank het door jou geleende geld dus niet terug.
Kan ik een hypotheek afsluiten terwijl ik wat ouder ben? Het is zeker mogelijk om een hypotheek af te sluiten als je wat ouder bent. Er zit namelijk geen maximale leeftijd aan het afsluiten van een hypotheek. Er zit wel een maximale leeftijd aan de overlijdensrisicoverzekering (ORV).
Er is geen maximumleeftijd voor het aanvragen van een hypotheek. Toch kun je op latere leeftijd tegen een aantal problemen aanlopen. Bijvoorbeeld omdat je een ORV bij je hypotheek moet afsluiten. Zo'n overlijdensrisicoverzekering keert een bepaald bedrag uit als je overlijdt.
De seniorenhypotheek is een hypotheek speciaal voor ouderen. Je creëert meer financiële ruimte door gebruik te maken van de overwaarde op je huis. Het is bijvoorbeeld je wens om meer leuke dingen te doen, je wilt je maandlasten verlagen of je zoekt een extra aanvulling op je inkomen.
Je pensioeninkomen is op zich geen probleem als je geld wilt lenen. Net als bij iemand die in een vast dienstverband werkt, kijken kredietverstrekkers gewoon hoe hoog je inkomsten zijn en hoeveel je verantwoord kunt lenen. Hierbij geldt hoe hoger je pensioeninkomen, hoe meer je mag lenen.
Een Persoonlijke Lening van € 100.000,- heeft een vaste rente vanaf 4,4% . De looptijd bepaalt u vooraf samen met de bank. Kiest u een looptijd van 120 maanden, dan betaalt u elke maand circa € 1.027,43 aan aflossing en rente. U lost de lening in 10 jaar af.
In 2021 is het jaarlijkse AOW-inkomen 14.719 euro per persoon als alleenstaande. Of 10.314 euro wanneer u bent gehuwd. Volgens de GHF-toetsing is de maximale hypotheek van een gehuwd stel dan 94.505 euro (toetsrente 1,51%, oktober 2021). Een alleenstaande kan op maximaal 54.385 euro rekenen.
Als je in je huidige woning wil blijven wonen en de overwaarde wil verzilveren, heb je een aantal mogelijkheden: een lening afsluiten bij de bank. een lening afsluiten via de gemeente. je huis verkopen en terug huren.
De looptijd voor een hypotheek bedraagt in de regel 30 jaar en als de bank deze looptijd niet verlengt, dan hebt u een probleem. De bank kan uw woning opeisen, bovendien bestaat er na dertig jaar geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.
In de meeste gevallen is het dus verstandig om uw hypotheek af te lossen als u voldoende spaargeld heeft. Uw spaargeld levert immers bijna niets op, en een besparing is bijna altijd mogelijk.
Je bruto inkomen na je pensioen is waarschijnlijk (veel) lager dan je bruto inkomen voor je pensioen. Dit verschil is veel groter dan het verschil in netto inkomen. Als banken een hypotheek geven, kijken ze naar je bruto inkomen. Hierdoor kun je na je pensioen vaak een stuk minder lenen dan daarvoor.
Een hypotheekverstrekker kijkt altijd naar de draagkracht van degene die wil lenen. Daarbij kijkt de bank naar uw inkomen, uw schulden en uw vermogen. Als u geen inkomen heeft zult u uw woning zelf moeten financieren. Het is dan niet mogelijk een hypotheek af te sluiten.
Maar een aflossingsvrije hypotheek heeft ook nadelen. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente en – dus – geen aflossing. Daardoor wordt je schuld tijdens de looptijd niet minder. Maar die schuld moet je aan het einde van de looptijd of bij tussentijdse verkoop wel volledig aflossen.
Als u een aflossingsvrije hypotheek heeft, loopt u het risico dat de bank deze hypotheek aan het einde van de looptijd niet wil of kan verlengen. Dit risico is groter dan u denkt en zal voor veel huizenbezitters nare gevolgen hebben. Het is daarom verstandig om uw eigen situatie nu al in kaart te brengen.
Je kan de overwaarde op verschillende manieren inzetten voor een verbouwing: met het verhogen van de hypotheek, een tweede hypotheek of de hypotheek oversluiten. Je kan mag maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen en 106 procent als je het geld in duurzaamheidsmaatregelen steekt.
50.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 93,33 euro.
Het is tegenwoordig een nieuwe trend om de overwaarde van je huis nu uit je huis te halen. Dat geld kun je namelijk wel gebruiken voor andere dingen, zoals een verbouwing of op vakantie gaan. Wij raden je dit strek af om dit niet te doen! Haal je overwaarde niet uit je huis en neem hiervoor geen nieuwe hypotheek.
Welke opties zijn er om je overwaarde te verzilveren? Je kunt hiervoor je hypotheek oversluiten, je hypotheek verhogen, een opeethypotheek afsluiten of je woning verkopen en terughuren om er zelf te blijven wonen. Ook verhuizen naar een andere woning is een manier om je overwaarde op te nemen.
Met de Overwaarde Hypotheek neemt u een deel van uw overwaarde op. Dat kan in 1 keer, of gedeeltelijk per maand als bijvoorbeeld aanvulling op uw pensioen. De rente die u betaalt, tellen we op bij uw hypotheekschuld. Zonder dat uw maandlasten omhoog gaan.
Als je de restschuld niet zelf kunt afbetalen, kan de bank deze (deels) meefinancieren in een nieuwe hypotheek. Maar alleen als je genoeg verdient om de extra kosten voor rente en aflossing van de restschuld te kunnen betalen.