Hoewel filterwatten in basis hetzelfde werken als filterzand en cartridges, zorgt hun fijne structuur ervoor dat het water beter door je filterpomp stroomt. Zo worden zelfs de allerkleinste, voor het oog onzichtbare vuildeeltjes, uit het water gefilterd!
Filterwatten. Filterwatten vormen een ideaal filtermateriaal om vuil uit het water te filteren. Afhankelijk van de mate van verontreiniging loopt het echter snel vol en vermindert dan de waterdoorstroming van uw filter.
Voor- en nadelen van een filterpomp
Als je op zoek bent naar de beste filtratie is een zandfilterpomp iets voor jou. Deze filters zijn geschikt voor vrijwel alle opzetzwembaden. Het zandfilter vul je met filterzand, -glas of polyethleen. Het regelmatig vervangen van het filter is niet nodig!
Benodigde hoeveelheid filterbollen
Zandfilterpompen worden standaard geleverd zonder filtermedium, dus zonder filterbollen of glasparels. Dit moet je er dus altijd apart bij bestellen. De hoeveelheid filterbolletjes die je nodig hebt hangt af van de grootte van je zandfilterpomp.
De cartridges, het speciale filterzand of de filterwatten in de pompen filteren namelijk vuil zoals insecten en bladeren uit het water. De zandfilterpomp haalt nóg kleinere vuildeeltjes uit het water: al het vuil groter dan een zandkorrel maakt bij deze pomp geen kans in het zwembadwater.
1) Backwash
Een backwash keert de waterstroom in de filter om zodat het zand gespoeld wordt. Pomp stoppen. De 6-wegkraan op “Backwash” zetten. Pomp aanzetten en water laten stromen gedurende 2-3 minuten.
Een zwembadpomp moet gemiddeld 5 uur per dag draaien. Het is belangrijk dat je zwemwater minstens 2 keer per dag een volledige circulatie heeft doorgemaakt. Controleer dus hoeveel m3 water er zich in je zwembad bevindt en wat de capaciteit van je filterpomp is.
Je kunt het beste wekelijks de filterbollen controleren op vervuiling. Het is belangrijk om de filterbollen regelmatig te reinigen, zodat de kleinste vuildeeltjes goed uit het water gefilterd kunnen worden. Het reinigen kun je doen met de "backwash" functie op je Imntex zandfilterpomp.
Wij adviseren de (zand)filterpomp minimaal 3 uur per dag te laten draaien. De hele dag is absoluut niet nodig. Een zwembadpomp 24 uur laten draaien, kost veel (onnodige) energie.
Ververs het filterzand iedere 3 jaar. Door de stroming van het water slijten de zandkorrels en na een aantal jaar zijn ze zo klein dat ze zelfs in het zwembad terecht komen. Is het tijd om het filterzand te vervangen? Haal dan al het zand uit de tank en vul deze voor ongeveer 15 á 20 cm met water.
Filterglas is wat duurder maar gaat daarentegen wel een stuk langer mee. Filterglas is wel 10 tot 15 jaar lang te gebruiken. Bovendien filtert het filterglas een stuk beter dan filterzand. Ook het vervangen is gemakkelijker waardoor je minder zorgen hebt over je zandfilter.
1 zak van 25 kg filterzand staat gelijk aan 1 doos Aqualoon van 700 gram. Op deze manier kun je gemakkelijk uitrekenen hoeveel Aqualoon filterbollen je nodig hebt. Is de aanbevolen hoeveelheid 100 kg filterzand? Dan heb je dus 4 dozen van Aqualoon nodig.
Vul nu het zandfilter met het quarz zand tot ca. 4 cm onder de bovenste radius van het zandfilter (ca. 3/4 vol).
In een optimaal gevuld aquarium kunnen vissen 3 tot 12 uur overleven. In een laag gevuld aquarium kunnen ze zelfs wel een dag of twee overleven. Echter zullen vissen bij een te vol aquarium binnen 3 tot 9 uur beginnen te sterven bij stroomuitval.
Zo laag mogelijk! Hoe lager het filter, hoe minder dit het wateroppervlak stoort. Of je moest de uitstroom naar beneden kunnen richten. Als de uitstroom van het filter het wateroppervlak in beweging brengt zal dit namelijk zorgen voor een snellere gasuitwisseling tussen water en atmosfeer.
Wel, meestal raad ik aan om een debiet te kiezen die minstens 5x de literinhoud van je aquarium filtert per uur. Dus stel dat je een aquarium van 100 liter hebt, ga dan voor een aquariumfilter met een debiet van minstens 500 liter per uur.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Als je zwembadpomp aan staat kun je er gerust in zwemmen. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water circuleert. Het water wordt dus aangezogen en terug geblazen. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat losse touwtjes in de pomp belanden.
Dit kun je doen door ph plus of ph minus toe te voegen. Breng de chloorwaarde van je ranzig zwembad door middel van een chloorshock op 10 ppm* Gebruik een borstel om de liner schoon te maken en om de zwembad algen los te maken.
Gebruik geen wasmachine. Filterbollen reinigen via backwash van filterpomp of handwas (max. 30°C, zonder zeep of wasmiddel). Wanneer filterbollen vuil of verkleurd blijven, dienen deze vervangen te worden.
Terugloop (backwash)
Het water stroomt in deze stand van onder naar boven door de zandfilter waardoor het vuil wordt meegenomen naar de afvoer. Zodra helder water door de uitgang stroomt, is de filter voldoende teruggespoeld.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
Wij adviseren om het water 2 keer per week met een testset te testen. Zo ziet u of de pH-waarde nog goed is en of het chloor op peil is. Voeg 1 keer per week een langzaam oplossende chloortablet toe.
Let op, het is verstandig om water binnen 24 uur op te drinken om iedere vorm van verontreiniging te voorkomen. Kook het water voor u het drinkt: het koken van water vermindert het chloorgehalte, omdat chloor verdampt.