Gooi zonnebrand weg als het vies ruikt, een rare kleur heeft of niet meer mengt na het schudden. Heb je het op de juiste manier gebruikt, genoeg en tijdig gesmeerd, maar ben je toch verbrand? Gooi het product dan ook weg.
Na opening kun je zonnebrandcrème tot 12 maanden gebruiken. Dit staat op de verpakking: een geopend potje met een getal en de letter M (van maand). Het getal staat dus voor het aantal maanden. Zonnebrand is beperkt houdbaar, omdat na opening de factor (SPF) minder wordt.
Heb je plastic flessen met (resten van) bodylotion, zonnebrandmiddel of andere vettige producten, spoel dit middel dan niet door het riool: het vet kan voor verstoppingen zorgen. Gooi deze resten dus met fles en al bij het restafval.
Zit je over de houdbaarheidsdatum heen, dan is de crème of zonnebrand spray veelal nog steeds goed is, maar de SPF is dan niet meer optimaal en behoorlijk verminderd, waardoor deze niet genoeg bescherming biedt tijdens het zonnen. Kies dan voor een nieuw exemplaar zonverzorging.
Je kunt de zonnebrand 2,5 jaar bewaren. Maar hij moet dus wel op binnen die 2,5 jaar. Het is niet zo dat je de zonnebrand 2,5 jaar in de kast kunt zetten om hem daarna nog een jaar lang te gebruiken. Of je tube van vorig jaar nog houdbaar is, hangt dus vooral af van het moment dat je je tube hebt gekocht of geopend.
De vuistregel is als volgt: als je 10 minuten onbeschermd in de zon kan zitten zonder te verbranden, dan kan je met een factor 30 ongeveer 300 minuten (dus 30 keer zo lang) in de zon zitten zonder te verbranden – met een factor 50 ongeveer 50 keer zo lang.
De Zenova Sensitive zonnebrand van de Action is door de Consumentenbond gekroond tot de allerbeste. En het kost geen drol! De Zenova Sensitive SPF 30 zonnemelk is niet alleen verkozen tot 'Beste uit de Test', maar ook tot 'Beste Koop' en 'Groene keuze'.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon.
Beste uit de Test: Riemann P20 Sunscreen Original SPF30 2023.
5. Om de twee uur smeren. Of je nu factor 15, 30 of 50+ smeert, om de SPF te bereiken die op de verpakking van je product vermeld staat, moet je je crème elke twee uur opnieuw aanbrengen. De werkzaamheid van de filters neemt namelijk af na applicatie.
De Nederlandse consumentenwaakhond vergeleek de doeltreffendheid van vijftien zonnecrèmes met SPF 30 en ontdekte dat drie producten ruim tekortschieten: die van Clinique, Europrofit van Het Kruidvat, en Clarins.
Het is dus belangrijk om zonnebrandcrème elke dag en ook op bewolkte dagen te dragen. Hierbij tips om jezelf dagelijks goed te beschermen.
De drie producten die de beloofde Sun Protection Factor (SPF) volgens het onderzoek niet halen zijn van Etos, Suntribe en Clinique. Het gaat om Etos Natural Sun Lotion SPF30, Suntribe All Natural Zinc Sun Stick SPF 30 en Clinique Mineral Sunscreen Lotion for Body SPF30.
De Suncover kreeg op het testonderdeel Duurzaamheid een 7,9. De Suncover scoort daarmee erg goed en heeft zo naast Beste uit de test ook het predicaat Groene Keuze in de wacht gesleept. Ben je benieuwd naar het hele artikel van de Consumentenbond over de beste zonnebrandcrèmes van 2023?
Zonnebrandproducten bevatten gespecialiseerde ingrediënten, zoals avobenzone en oxybenzone, maar ook de natuurlijke filters zoals titaanoxide en zinkoxide, die bescherming bieden tegen schadelijke UVA- en UVB-stralen. De productie van deze stoffen is complex en dus duur.
Wanneer moet je opnieuw smeren? Jetske: 'Of je nu factor 15, 30 of een hogere factor smeert, om de SPF te bereiken en te behouden die op de verpakking van je product vermeld staat, moet je je crème elke twee uur opnieuw aanbrengen. De werkzaamheid van de filters neemt namelijk af na applicatie.
Met de zomer in aantocht heeft consumentenorganisatie Test-Aankoop verschillende zonneproducten getest. In de categorie van zonnecrèmes met een factor 30, behaalde de Solait SPF 30 High Sunmilk van Kruidvat een score van 66 en is daarmee de Beste van de Test van Test Aankoop.
Welke zonnebrand raden dermatologen aan? Dermatologen raden meestal aan om een gezicht zonnebrand te kiezen met een breed spectrum (tegen zowel UVA- als UVB-stralen) en met een SPF van minstens 30.
Kortom, Cien zonnebrand van Lidl is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een betaalbare, maar effectieve zonnebrandcrème. Het biedt de bescherming die u nodig heeft tegen schadelijke UV-stralen, terwijl het uw huid hydrateert en verzacht.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Word je bruin in de schaduw? Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand.
Het product van de discounter is niet alleen goedkoop (2,67 euro), ook scoorde de crème het beste wat betreft het vasthouden van vocht, de samenstelling van het product en de gebruiksaanwijzing. In totaal kregen 10 van de 20 producten het predicaat 'goed'. Ook de zonnecrème van Nivea behaalde een voldoende.
Tot de beste producten die uit onze test naar voren kwamen voor de gevoelige huid, behoren de Zenova zonnecrème met SPF30 en de Zenova 50+.
De bescherming tegen uv A-straling is bij Nivea Sun iets minder goed, maar wel voldoende. Het etiket is duidelijk en volledig. Het middel bevat geen allergenen en is duurzamer dan de Biodermal.