In Frankrijk kost een rijbewijs ongeveer 1.300 euro In Frankrijk zijn slechts een beperkt aantal rijexamens per jaar beschikbaar. Deze examens worden gevuld door de rijscholen, die streng selecteren op de toelating. Een rijbewijs in Frankrijk bemachtigen is moeilijk en kan zo'n twee jaar duren.
Rijbewijzen in Spanje kosten tussen 750 en 2.100 euro. In Spanje moeten tieners minstens 18 jaar zijn voordat ze zelfstandig een auto mogen besturen.
De kosten voor een rijbewijs in Duitsland liggen tussen 2.000 en 3.200 euro. Duitsland is een van de moeilijkste landen ter wereld om een rijbewijs te behalen. Een van de vereisten is bijvoorbeeld een acht uur durende eerstehulpcursus.
De gemiddelde kosten voor een rijbewijs halen zijn ongeveer € 3.120. Hieronder hebben we de kosten voor jou op een rijtje gezet.
Geen praktijklessen nodig
Het moeilijkste land om je rijbewijs te halen is Kroatië, waar je gemiddeld ongeveer 85 rijlessen nodig hebt voordat je je examen kunt afleggen. Ook is het erg duur. Andere Europese landen die België voorgaan zijn Hongarije en Montenegro, met een respectievelijke derde en vijfde plaats.
Kosten rijbewijs 2023. Een rijbewijs halen is in twee jaar tijd flink duurder geworden. Volgens het CBR betaal je in 2023 bijna 600 euro meer voor een rijbewijs. Dat betekent dat je meer dan 3000 euro kwijt bent als je je rijbewijs wilt halen.
Gebruikelijke woonplaats. U moet uw rijbewijs aanvragen in het land waar u normaal gesproken woont. Doorgaans is dat het land waar u ten minste 185 dagen per kalenderjaar woont om persoonlijke reden of vanwege uw werk.
Voor praktijklessen kun je kiezen hoeveel uur je wil, bijvoorbeeld 2, 6 of 20 uur. Eén uur kost gemiddeld 70 euro. 20 uur praktijklessen kosten dus ongeveer 1400 euro.
Gemiddeld heeft iemand 43 uur rijles nodig om het rijbewijs te halen (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Dit verschilt natuurlijk per leerling. Je rijinstructeur kan je helpen inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt. Tip: laat je rijleraar inschatten hoeveel lessen jij nodig hebt.
Het positieve resultaat van het theorie-examen voor de categorieën auto, motor en bromfiets is 1 jaar en 6 maanden geldig. De geldigheid start op de dag waarop je bent geslaagd voor je theorie-examen. Bijvoorbeeld: je bent geslaagd op 9 april 2023. Dan is je resultaat geldig tot en met 8 oktober 2024.
Om je rijbewijs in Spanje te halen heb je een certificaat nodig dat je registratie in de Europese Unie vermeldt. (met daarop je NIE) Ook dien je op papier te bewijzen, dat je inwoner van Spanje bent door middel van bijvoorbeeld een werkcontract.
Rijbewijs halen in Duitsland
Je mag je rijbewijs nu alleen nog maar in Duitsland halen wanneer je bij een Duitse gemeente staat ingeschreven en daar minimaal 185 dagen per jaar woont. Daarnaast dien je een EHBO-diploma te hebben en een oogtest te ondergaan om een Duits rijbewijs te kunnen behalen.
Komt u in aanmerking? Het Belgisch rijbewijs is toegankelijk voor de volgende categorieën: Personen die ingeschreven zijn in het bevolkings-, vreemdelingen of wachtregister van een Belgische gemeente en die houder zijn van een van de volgende in België afgegeven documenten: identiteitskaart van Belg of vreemdeling.
De gemiddelde lesprijs per uur is in België rond de €40. Hier zijn de kosten van benzine en de verzekering al inbegrepen. Na 20 uur rijles mag u zelf zonder begeleiding de weg op. Soms betaalt u daarna ook nog extra administratieve kosten.
De kostprijs voor een nieuw rijbewijs is ± 25 euro (varieert per gemeente). Opgelet: pas wanneer u uw duplicaat of nieuw rijbewijs ontvangen hebt, mag u opnieuw de baan op. Enkel het attest van verlies of diefstal volstaat niet. Als u de baan opgaat zonder duplicaat of nieuw rijbewijs, riskeert u een boete.
Gemiddeld aantal rijlessen volgens het CBR
In 2022 heeft het CBR een onderzoek gedaan onder de examenkandidaten. Hieruit is gebleken dat een leerling gemiddeld 43 lessen nodig heeft. Dat lijkt misschien heel veel, maar denk hier maar eens over na. Je rijdt gemiddeld 30 kilometer in een rijles van 60 minuten.
Een snelle leerling heeft ongeveer 19 lesuren nodig. Een minder snelle leerling heeft meer dan 30 lesuren nodig om het motorrijbewijs te behalen. Een gemiddelde leerling heeft ongeveer tussen de 40-45 lesuren nodig. Een snelle leerling heeft rond de 35 lesuren nodig en een minder snelle leerling meer dan 50.
Een gemiddelde leerling heeft ongeveer 30 tot 40 autorijlessen nodig. Als gemiddelde leerling kun je na de uitleg en ongeveer 3 keer oefenen de handeling voldoende en veilig uitvoeren. Een matige leerling heeft ongeveer 32 tot 47 autorijlessen nodig.
Na tweemaal niet slagen voor het theorie-examen van de categorie B, kunt u echter enkel een nieuw theorie-examen afleggen op vertoon van een attest dat bewijst dat u 12 uur theoretisch onderricht volgde bij een erkende rijschool. Indien u opnieuw tweemaal niet slaagt, dient u geen nieuw attest voor te leggen.
Twee keer na elkaar niet geslaagd voor het praktijkexamen? Dan moet u verplicht de opleiding van 6 uren volgen in een erkende autorijschool. Een certificaat van deze opleiding is noodzakelijk om het examen opnieuw af te leggen. Lessen gevolgd vóór de gefaalde examens komen niet in aanmerking.
Zolang je op eigen terrein rijdt, is een rijbewijs niet verplicht. Maar een eigen terrein mag dan op geen enkele manier toegankelijk zijn voor ander vervoer.
In landen van de Europese Unie (EU) mag u aan het verkeer deelnemen met een geldig Nederlands rijbewijs. In landen buiten de EU heeft u daarnaast soms een internationaal rijbewijs nodig. Dit is een gewaarmerkte vertaling van uw huidige rijbewijs. U kunt een internationaal rijbewijs aanvragen via ANWB-verkooppunten.
In de Verenigde Staten kun je bijvoorbeeld al op 16-jarige leeftijd met de auto rijden. In Duitsland, Ierland, IJsland, het Verenigd Koninkrijk en Slowakije kun je op je 17e je rijbewijs halen. In België, Denemarken en Frankrijk mogen 17-jarigen rijden als onderdeel van hun stage, onder begeleiding van een volwassene.