Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Marokko. Als je naar Marokko vertrekt is het verstandig reisadvies in te winnen en de juiste maatregelen te nemen. Zo worden voor Marokko inentingen aangeraden. Deze vaccinaties zijn niet verplicht, maar kunnen wel voorkomen dat je een vervelende ziekte oploopt.
Welke vaccinaties worden aanbevolen voor Marokko? Er zijn drie vaccinaties die we aanbevelen als je naar Marokko reist, ongeacht je verblijfsduur, DTP (inenting tegen difterie, tetanus en polio), Hepatitis A , BMR (inenting tegen bof, mazelen en rodehond).
Marokko: 18 sterfgevallen door hondsdolheid in 2019 | Marokko Nieuws. Ongeveer 65.000 mensen worden jaarlijks gevaccineerd nadat ze zijn gebeten of gekrabd door dieren, vooral zwerfhonden en katten.
Voor de reis kun je er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haal je bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
In Nederland is het risico op difterie, polio en tetanus relatief laag. In het buitenland kunnen deze ziektes echter nog wel voorkomen, omdat er niet in ieder land een DTP- vaccinatie wordt gegeven. de DTP-vaccinatie wordt bijna voor elk land buiten West-Europa, Australië, Nieuw Zeeland en Noord-Amerika aanbevolen.
Daarna is een periodieke herhaling (eens in de 10 jaar) voldoende om beschermd te blijven. Deze vaccinatie is dan eenmalig en beschermt je weer tien jaar. Als je nooit eerder bent gevaccineerd tegen DTP dan heb je een serie van 3 injecties nodig om 10 jaar beschermd te zijn.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Marokko aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Marokko.
Ja, als u op vakantie gaat naar het buitenland is het heel belangrijk dat u uw hond of kat laat vaccineren tegen rabiës. Meestal is dit ook verplicht. Ook als u tijdens uw reis binnen de EU blijft, en bijvoorbeeld naar Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, België of een ander Europees vakantieland gaat.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen als ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen. In Marokko komt hondsdolheid (rabiës) voor.
Eten, drinken en alcohol
Let bij marktkraampjes op of er veel mensen zijn. Als er ook veel lokale bevolking is, dan weet je dat het een betrouwbaar eettentje is en je er gerust kunt eten. Je kan het beste geen kraanwater drinken. We raden je aan water uit een fles te kopen.
Valuta in Marokko
In Marokko wordt met de Dirham (€1 is circa 11 Dirham) betaald. Gelukkig zijn er diverse geldautomaten waar je met je pinpas of creditcard geld kunt pinnen. En ook is dit mogelijk bij de meeste restaurants, bars en winkels, zeker in de toeristische gebieden.
Nederlandse paspoorthouders
Wilt u op vakantie of heeft u een zakenreis gepland? Dan heeft het Nederlandse paspoort in de meeste gevallen geen visum nodig voor het land. Marokko is een heerlijke vakantiebestemming.
De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming.Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar. Laat je vaccineren voor landen waar hepatitis A voorkomt.
Ik wil zien welke coronavaccinaties ik heb gehad
Je kunt zien welke coronavaccinaties je hebt gehad op mijn.rivm.nl (externe link). Heb je een bewijs van vaccinatie nodig, kijk dan op rijksoverheid.nl (externe link).
De kans dat je hondsdolheid in Nederland en West-Europa op loopt is klein. Daar dragen alleen sommige vleermuizen het virus bij zich. Besmettingen vinden vaak buiten Europa plaats, meestal door een krab of beet van een hond, kat of aap. Klachten treden meestal 20 tot 90 dagen na de infectie op.
Vaccinatie tegen rabiës is mogelijk vanaf een leeftijd van 3 maanden. Bij import van buiten de EU gelden er bijzondere voorschriften zoals de bepaling van de rabiës vaccinatie titer één maand na de vaccinatie en ten minste 3 maanden voor vertrek naar Nederland.
Mensen die naar het buitenland gaan en in contact kunnen komen met dieren die rabiës kunnen hebben, komen in aanmerking voor vaccinatie. Deze preventieve vaccinatie bestaat uit 2 prikken (op dag 0 en 7). U kunt ze krijgen bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Gemeentelijke Gezondheidsdienst of bij de huisarts.
Mazelen is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het mazelenvirus. Het wordt overgedragen door besmette druppeltjes vocht die mazelenpatiënten uitademen, niezen of hoesten. Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Het is vele malen besmettelijker dan bijvoorbeeld griep, rodehond of bof.
Na 3 prikken zijn verreweg de meeste mensen levenslang beschermd tegen hepatitis B. Zij kunnen de ziekte niet meer krijgen, en dus ook niet meer overdragen. Sommige mensen zijn na 3 prikken nog niet volledig beschermd. Dit zijn vooral mensen met hiv of hepatitis C en mensen die ouder zijn dan 40 jaar.
Dit moet zo snel mogelijk na de verwonding: toediening is zinvol tot maximaal drie weken na de verwonding. Ook kan een eenmalige injectie met antistoffen tegen tetanus nodig zijn. Deze injectie heeft u nodig als u een stoornis heeft van uw immuunsysteem en als u niet eerder of niet volledig bent ingeënt.
Wacht niet tot het laatste moment. Maak, indien mogelijk, 4 tot 6 weken vóór vertrek een afspraak. Bijna alle vaccinaties werken langere tijd. Je kunt dus meestal ruim van tevoren komen.