Om het uur betekent 'elk uur' of 'met tussenpozen van een uur'. Om het andere uur en om de twee uur betekent 'iedere twee uur'.
Als na om en het lidwoord een getal groter dan één volgt, betekent om 'na het genoemde aantal (tijds)eenheden'. Als er na het lidwoord geen getal wordt genoemd, is de betekenis van om minder duidelijk. Bij kleinere tijdseenheden (seconde, minuut, uur) betekent om meestal 'na verloop van één eenheid', 'elke/iedere'.
Hoe noteer je een tijdstip: 12 uur, 12.00 uur of 12:00 uur? De notatie 12.00 uur heeft de voorkeur. Tussen de uren en de minuten staat een punt en daarna komt het woord uur voluit: 8.15 uur, 12.30 uur, 22.00 uur.
Hoewel het niet de voorkeur heeft, is de wetenschappelijke of internationale (ISO) notatie met de dubbele punt als uur-aanduiding ook toegestaan in Nederlandstalige teksten, dus "17:15" mag ook.
Dus om de twee uur of om de twee dagen betekent 'één keer per twee uur' of 'twee dagen'.
Om het uur betekent: 'elk uur' ('ieder uur') of 'met tussenpozen van een uur'. Om het andere uur en om de twee uur betekent 'iedere twee uur'.
In deze contexten wordt 'om de' gecombineerd met een hoofdtelwoord en staat het zelfstandig naamwoord meestal (behalve bij uur en jaar) in het meervoud. 'Om de' drukt herhaling uit en de betekenis is: 'iedere'. Om de tien uur/dagen = iedere tien uur/dagen.
Als iemand 's middags aan je vraagt hoe laat het is (en het is 15:30), dan kan je gewoon zeggen: it is half past three. Hier hoef je niet bij te zeggen dat het PM is, omdat het duidelijk is dat het niet half 4 in de nacht is maar half 4 in de middag is.
Het middernachtelijk tijdstip tussen dinsdag en woensdag kan worden aangeduid als dinsdag 24.00 uur of als woensdag 0.00 uur. In de Angelsaksische notatie is het Wednesday 12.00 AM. Sommige activiteiten in het burgerlijk leven gaan na middernacht verder – anders gezegd, de mensen gaan pas na middernacht naar bed.
17:30 is half 6 's middags.
02:00 uur is gelijk aan 2 uur 's nachts. Het is een half uur na 2 uur 's nachts. Na 02:00 uur wordt het 03:00 uur 's nachts. Het is dus half 3 's nachts.
Onder invloed van het Engels duikt ook geregeld de notatie 24/7 op in de betekenis '24 uur per dag en 7 dagen per week'. Het wordt vaak gebruikt voor diensten die continu beschikbaar zijn.
In technische en wetenschappelijke teksten wordt het internationale symbool g gebruikt.
Voor tot en met wordt de afkorting t.e.m. gebruikt. Het is aan te bevelen om tot en met voluit te schrijven.
Ook in het Nederlands wordt 'oud' soms voor oma geplakt om ermee te verwijzen naar de overgrootmoeder. Het rijtje wordt dan moeder, oma (grootmoeder), oudoma (overgrootmoeder).
Een oudoom of grootoom (Vlaams) is een oom van iemands vader of moeder, dus een (al dan niet aangetrouwde) broer van iemands grootvader of grootmoeder.
De meeste digitale klokken duiden middernacht aan als 12 am en middag als 12 pm.
Ante meridiem (Latijn voor "voor de middag"; spreek uit: ante meridiëm) is een aanduiding voor het tijdvak vanaf 12 uur 's nachts tot 12 uur 's middags. Post meridiem (Latijn voor "na de middag") is een aanduiding voor het tijdvak vanaf 12 uur 's middags tot 12 uur 's nachts.
Antwoord: AM = alle tijden tussen 00.00 uur 's nachts en 12.00 uur 's middags. PM = alle tijden tussen 12.00 uur 's middags en 00.00 uur 's nachts.
12:30 → Om half één lunch ik.
Zo is half 8 's avonds 20:30 op de digitale klok. Laat met behulp van het voorbeeld zien hoe je half 5 's middags op de digitale klok zet.
PM is de afkorting van 'post meridiem'. Hiermee wordt het tijdvak vanaf 12 uur 's middags tot 12 uur 's nachts bedoeld. In het Engels wordt middernacht 'Midnight' genoemd en 12 uur 's middags noemen ze 'Noon'.
Tweejaarlijks betekent 'elke twee jaar', 'om de twee jaar (plaatshebbend, terugkomend)'. Tweejaarlijks betekent niet 'twee keer per jaar (plaatsvindend)'. Daarvoor wordt halfjaarlijks gebruikt, of bijvoorbeeld een omschrijving met twee keer per jaar.
Een week is een tijdseenheid van zeven dagen die in de meeste delen van de wereld wordt gebruikt. Elk van de zeven dagen heeft een vaste naam en volgorde. Als sociale conventie zonder astronomische grondslag, wordt de week gebruikt om een ritme van werk, rust en/of verering in te stellen.
Tweewekelijks: 'elke twee weken'
De betekenis van wekelijks is 'elke week'. Die betekenis komt terug in samenstellingen: tweewekelijks is 'elke twee weken', driewekelijks 'elke drie weken', tienwekelijks 'elke tien weken', enz.