De meeste mannen krijgen als hun vrouw zwanger is, last van jaloerse gevoelens. Zij is degene die voortdurend in het middelpunt van de aandacht staat, terwijl je er als aanstaande vader maar een beetje bijhangt.
Couvade of mannenkraambed is het verschijnsel dat mannen met zwangere vrouwen zelf zwangerschapsverschijnselen gaan vertonen. Ze kunnen bijvoorbeeld klagen over rugpijn, indigestie, veranderingen in eetlust (eetbuien kunnen soms tot gewichtstoename leiden) en aan het einde van de zwangerschap zelfs weeën.
Vader zijn
Maak kennis met elkaar door hem of haar veel te observeren en te verzorgen. Oog- en lichamelijk contact spelen hierbij een grote rol. Door het horen van jouw stem kan de baby zich ook veilig voelen. In de eerste week kan de kraamverzorgster je veel leren over hoe je jullie baby kunt verzorgen.
Moeders zijn van nature anders emotioneel betrokken bij hun kind en reageren en handelen(vaak) als eerste vanuit hun emotie in situaties. Ze willen dan zorgen, troosten en beschermen. Vaders handelen vanuit het overzien van de hele situatie en ondernemen actie zodat zowel moeder als kind geholpen wordt.
Schijnzwangerschap bij mannen: couvade syndroom
Dat komt vooral voor als de vrouw van een man in verwachting is. Gelukkig hoeft een man zich niet af te vragen of het een echte zwangerschap is of niet. Bij mannen worden deze schijnzwangerschapskwaaltjes het couvade-syndroom of het mannenkraambed genoemd.
Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!
Bij een pseudo-menstruatie wordt er te weinig hCG hormoon aangemaakt en weten je hersenen niet dat er geen eitjes meer vrij komen. Dat kan leiden tot een nep menstruatie, waarbij geen eitje is vrijgekomen. Komt dit een aantal keer voor terwijl je zwanger bent, bespreek het dan met je zorgverlener.
Onderzoek heeft aangetoond dat als je depressieve klachten ervaart tijdens je zwangerschap, je kindje een grotere kans heeft op een laag geboortegewicht en vroeggeboorte.
Je baas vertellen dat je zwanger bent hoeft volgens de wet pas 3 weken voor je verlof. Natuurlijk is dit niet zo gepast om te doen en ook zal je buik de zwangerschap verraden. Vertel je werkgever van je zwangerschap daarom na ongeveer 12 weken.
Wachten tot de termijnecho
De meeste mensen wachten tot na de termijnecho die plaats vindt in de 12e week van de zwangerschap, omdat dan de kans op een miskraam kleiner is. 80% van de miskramen gebeurt namelijk in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.
Bent u zwanger? Vertel dit aan uw werkgever. Doe dit uiterlijk 3 weken voordat u met zwangerschapsverlof wilt gaan. Maar meld dit liever eerder.
Geef haar de ruimte die gevoelens te uiten en haar echt te horen in haar pijn, verdriet en vreugde. Door vragen te stellen kan je haar helpen nadenken over wat voor haar op dit moment belangrijk is.
"Je verandert in een liefhebbende en beschermende vader, zelfs met maar drie uur slaap." Een onderzoek van de Princeton-universiteit laat zien dat nieuwe vaders meer oestrogeen en oxytocine aanmaken, waardoor je beter omgaat met emoties en je brein wordt klaargestoomd om waakzamer, gemotiveerder en liever te zijn.
Sinds 1 januari 2019 krijgen partners 5 werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 krijgen zij ook 5 weken betaald verlof in de eerste 6 maanden van een baby. Als de 9 weken betaald verlof vanaf 1 augustus 2022 erbij komt, komt het (deels) betaalde partnerverlof op 15 weken.
Door de komst van jullie kleintje verandert de dynamiek tussen jullie twee. Je hebt minder quality time voor elkaar. Je zoekt samen naar een nieuw ritme. Wie doet wat in huis en je maakt afspraken wanneer je gaat sporten of afspreken met vriendinnen.