Bijna de helft van de Nederlandse kinderen beweegt te weinig. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek voldoet 45 procent van alle kinderen tussen de 4 en 12 jaar niet aan de beweegrichtlijnen.
Op 12-jarige leeftijd sport 86 procent van de scholieren minstens twee keer per week. Op 16-jarige leeftijd gaat het nog om 77,1 procent. Van de kinderen in het basisonderwijs is 75 procent lid van een sport- of dansclub. In het voortgezet onderwijs gaat het om 70,5 procent.
Jongeren (12 t/m 17 jaar) sporten het meest (72%), gevolgd door kinderen (4 t/m 11 jaar, 58%) en daarna volwassenen (18 t/m 64 jaar, 54%). Ouderen (65 jaar en ouder) sporten het minst (39%).
1 op de 11 kinderen (4-12 jaar) en 1 op de 17 jongeren (12-18 jaar) groeit op in armoede, met onvoldoende geld voor kleding, vervoer en sociale activiteiten als sport en cultuur. Zij sporten wekelijks minder en zijn minder vaak lid van sportverenigingen.
Bijna de helft van de Nederlandse kinderen beweegt te weinig. Hun motorische vaardigheden gaan achteruit en overgewicht bij kinderen neemt toe. Enkele oorzaken daarvan zijn de digitalisering, verstedelijking en te weinig veilige speelplekken.
Volgens de meest recente officiële cijfers bewegen Nederlanders gemiddeld nog altijd te weinig: slechts 47% voldeed in 2021 aan de beweegrichtlijnen. De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel beweging nodig is voor een goede gezondheid, van jong tot oud.
Minder Nederlanders voldoen aan Beweegrichtlijnen
Toen de Beweegrichtlijnen in 2017 werden ingevoerd, voldeed 47 procent van de volwassenen hieraan. In 2022 was dat 44 procent. Het percentage volwassenen dat voldeed aan het onderdeel (tenminste) matig intensieve inspanningen was in 2022 ook lager dan in 2017.
Uit onderzoek van MarketResponse, in opdracht van twintig gezondheidsfondsen, blijkt dat jongeren verschillende barrières ervaren om te bewegen en sporten. VMBO-leerlingen noemen de kosten als grootste belemmering. Leerlingen op HAVO/VWO geven aan dat ze te veel andere verplichtingen hebben.
Jongeren sporten het meest, ouderen het minst
In 2022 sportten Nederlandse jongeren (12 t/m 17 jaar) het meest (72%), gevolgd door kinderen (4 t/m 11 jaar, 58%) en daarna volwassenen (18 t/m 64 jaar, 54%).
Denk bijvoorbeeld bij kinderen aan: Een slechte persoonlijke verzorging. Gedrags- en ontwikkelingsproblemen, zoals bijvoorbeeld concentratieproblemen. Een stille of teruggetrokken houding of juist een kort lontje.
De belangrijkste redenen voor jongeren om te stoppen met sport is tijdgebrek (studie, werk, etc.)en het niet meer leuk vinden om te sporten. Dit komt onder andere omdat in een aantal gevallen er teveel nadruk ligt op het presteren (en meer aandacht voor de best-presterende teams) in plaats van plezier beleven.
Voetbal is de meest beoefende sport ter wereld en trekt ook de hoogste kijkersaantallen. Geboren op Engelse scholen, concur- rent van rugby en aanverwante sporten, overgewaaid naar het vasteland en de Engelse koloniën en vervolgens over de hele wereld.
Kortom: het maakt niet heel veel uit, als je maar wel iedere week minstens 1 keer sport. "Het belangrijkste punt dat onze studie maakt, is dat de frequentie van sporten niet belangrijk is", zegt onderzoeker Gary O'Donovan. Het gaat immers om de intensiteit. Toch zijn genoeg mensen verslaafd aan sporten.
Voldoende sporten en bewegen heeft positieve effecten op de lichamelijke en mentale gezondheid van kinderen, blijkt uit wetenschappelijk bewijs. Zo hebben kinderen minder kans op depressieve symptomen, heeft hun botkwaliteit er baat bij en verbetert hun insulinegevoeligheid. Door duurtraining verbetert hun fitheid.
Sport en bewegen hebben een positief effect op (risicofactoren voor) chronische ziekten, aerobe fitheid, spierkracht en botkwaliteit. Duurtraining verbetert de fitheid en krachttraining vergroot de spierkracht bij kinderen. Ook zorgt voldoende bewegen ervoor dat kinderen beter op gewicht blijven.
Zwemmen, (veld)voetbal, turnen en dansen zijn de meest beoefende sporten onder de zes tot elfjarigen. Sporten als hardlopen, fitness, maar ook basketbal, bowlen en skiën blijken vooral sporten voor de wat oudere jeugd (18- 23 jaar). De oudere jeugd sport minder en ook minder in verenigingsverband.
Steeds minder Nederlanders voldoen aan de beweegrichtlijnen. Vooral jongeren van 12 tot en met 17 jaar bewegen te weinig. Dat constateert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een onderzoek onder 8.442 mensen.
Als je langere tijd niet sport heeft dat allerlei gevolgen, legt neuropsycholoog Erik Scherder uit. Zo wordt de kans op hart- en vaatziektes en diabetes groter. "Verder zie je dat de doorbloeding veel lager is als je niet beweegt en sport." Dat heeft te maken met signaaloverdracht in de hersenen.
Paardrijden is één van de leukste sporten om te beoefenen. Paardrijden is uniek omdat je sport met een dier. En dat betekent dat je met meer dingen rekening moet houden dan bij sommige andere sporten. Om de veiligheid binnen de paardensport te verbeteren is de Stichting Veilige Paardensport opgericht.
Het aantal Nederlanders dat wekelijks sport is het afgelopen jaar met een half miljoen gestegen, maar zo'n 700.000 Nederlanders die voor de pandemie wekelijks sportten doen dat nu niet meer. De gevolgen van de pandemie zijn vooral zichtbaar in de leeftijdscategorie 13-18 jaar en onder lager- of middelbaar opgeleiden.
Goed voor het lichaam
Sport zorgt voor een betere conditie, meer spierkracht, een gezonde levensstijl, een goede nachtrust en een minder hoge medische consumptie. Sporten verkleint namelijk het risico op een groot aantal aandoeningen als hart- en vaatziekten, obesitas, osteoporose, beroertes.
Volgens de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad hebben basisschoolkinderen elke dag minimaal een uur matig intensieve beweging nodig om gezond te blijven. Buitenspelen, naar school fietsen en wandelen zijn goede manieren om meer te bewegen.
Mensen die niet aan de beweegnorm voldoen zijn inactief. Deze manier van leven verkort de levensverwachting en veroorzaakt op termijn chronische ziekten zoals hart- en vaataandoeningen en diabetes type 2. Ook overgewicht en depressie worden in verband gebracht met een inactieve levensstijl.
Sportdeelname van mannen en vrouwen
62 procent van de mannen sportte wekelijks in het eerste kwartaal van 2023. Bij de vrouwen ligt dit percentage op 59 procent. In de coronajaren groeide de sportdeelname van mannen en vrouwen naar elkaar toe. In 2021 sportten vrouwen vaker dan mannen.
Als je stijf zit, krijgen je lichaam en hersenen minder zuurstof. Het resultaat: je voelt je moe en lusteloos.Ook een verminderd concentratievermogen is het resultaat van gebrek aan beweging.