Tijdens het incassotraject proberen we als deurwaarder door het sturen van incassobrieven de schuldenaar te sommeren de openstaande factuur te betalen. Wordt tijdens het incassotraject alsnog niet betaald, dan kunt u het gerechtelijke traject opstarten.
Het incassotraject is in te delen in twee fases. De eerste fase is de minnelijke of buitengerechtelijke fase. De tweede fase is de gerechtelijke fase. Uitgangspunt is dat de vordering wordt geïnd in de minnelijke fase, omdat in deze fase nog geen rechter, deurwaarder of andere juridische partij aan de orde komt.
Wettelijk gezien dient een rekening binnen 30 tot 60 dagen betaald te zijn. Zodra de schuld bij het bureau of de deurwaarder binnen komt, zijn zij verplicht (bij particuliere klanten) om een betalingsherinnering te sturen. Deze mag maximaal een termijn van veertien dagen bevatten.
Er moet eerst een betalingsherinnering of aanmaning zijn verstuurd voordat een incassoprocedure kan worden opgestart. Een voorafgaande ingebrekestelling met een termijn van 14 dagen is noodzakelijk om een incasso uit handen te geven. Een betalingsregeling is een recht (in plaats van een gunst).
Een incassoprocedure verloopt volgens de volgende 4 stappen: het pré-incassotraject, het buitengerechtelijke incassotraject, het gerechtelijke incassotraject en de executiefase. Wanneer de betaling in de ene stap niet wordt voldaan, kan een volgende stap geactiveerd worden.
Een incassotraject heeft betrekking op de buitengerechtelijke fase waarin de debiteur wordt gesommeerd om tot betaling van de vordering over te gaan. Deze fase wordt 'buitengerechtelijke fase' genoemd, omdat er in deze fase geen gang naar de rechter wordt gemaakt.
Wat mag een incassobureau niet? Een incassobureau mag geen officiële documenten maken, zoals een dagvaarding. Alleen een gerechtsdeurwaarder mag een dagvaarding afgeven of versturen.
In de betalingsherinnering moet staan hoe hoog de incassokosten zijn als u niet (op tijd) betaalt. Betaalt u nog niet? Dan kan de rechter u veroordelen tot het betalen van uw schuld plus alle kosten. De schuldeiser kan met het vonnis van de rechter een gerechtsdeurwaarder inschakelen.
Een schuldeiser mag geen informatie opvragen of meedelen aan uw buren, familie, vrienden.... Hij mag ook geen schuld invorderen wanneer u in het bijzijn bent van iemand anders. De schuldeiser mag u niet contacteren via telefoon of door een huisbezoek tussen 22u en 8u.
Een incassobureau mag u per mail of brief een betalingsherinnering sturen. Een gerechtsdeurwaarder mag dat ook, net als de belastingdeurwaarder, maar heeft nog meer rechten. Zo mag hij of zij aan uw deur langskomen, uitspraken van de rechter afhandelen en beslag leggen op uw spullen of inkomen.
Let op: Enkele instanties zoals de belastingdienst hebben geen vonnis nodig, zij mogen direct overgaan tot beslaglegging. Uitsluitend een gerechtsdeurwaarder kan overgaan tot beslaglegging. Een incassobureau kan dit niet, hoewel enkele incassobureau wel dreigen met beslaglegging.
Die incassokosten moet de debiteur betalen, ook als hij dan alsnog de factuur betaalt. Het incassobureau zal er zeker werk van maken om die kosten binnen te halen.
Moet ik wettelijke (buitengerechtelijke) incassokosten betalen? Als u een rekening niet of te laat betaalt, moet u meestal incassokosten betalen. U hoeft niet te betalen als u bijvoorbeeld geen herinnering kreeg. Of als de incassokosten te hoog zijn.
Een betalingsregeling mag niet langer duren dan 12 maanden.
In het algemeen is het opvragen van adresgegevens door de deurwaarder uit de BRP pas toegestaan indien een debiteur na het versturen van een eerste aanmaning niet reageert en dan nog alleen met het oog op het uitbrengen van een dagvaarding.
Volgens de Wet Incassokosten zijn de incassokosten een percentage van het factuurbedrag, met een minimum van €40 en een maximum van €6.775. Het percentage wordt lager als de vordering hoger wordt. De wet hanteert hiervoor een rekenmethode, een zogenoemde staffel. Het recht op matigen is volgens de WIK uitgesloten.
Hoe werkt het incassotraject? Een incassoprocedure bestaat uit twee delen: het incassotraject en het gerechtelijke traject. Tijdens het incassotraject proberen we als deurwaarder door het sturen van incassobrieven de schuldenaar te sommeren de openstaande factuur te betalen.
Een deurwaarder is een openbaar ambtenaar. De deurwaarder heeft daardoor wettelijke bevoegdheden om betaling af te dwingen. Hij zorgt ervoor dat schuldeisers het geld krijgen waar zij volgens de rechter recht op hebben. De deurwaarder legt vonnissen ten uitvoer.
Het minnelijke incassoproces is het traject waarin we een niet-betalende klant aanmanen. Het is de eerste stap van het volledige incassotraject. In ons vakgebied spreken we tijdens het incassoproces vaak over minnelijke incasso en gerechtelijke incasso.
Een vordering, wat is dat eigenlijk precies? Een vordering is kort gezegd een eis of aanspraak op iets. Vaak gaat het om een geldvordering, maar het kan ook een vordering zijn tot een geven of een doen, een vordering uit onverschuldigde betaling of een vordering tot betaling van schade.
Het incassotraject is op te delen in twee fasen: de minnelijke en de buitengerechtelijke fase. Het uitgangspunt van de minnelijke fase is dat de openstaande vordering wordt geïncasseerd zonder dat er een rechter, deurwaarder of andere juridische partij aan te pas komt.
Wel houden veel bedrijven de volgende volgorde aan: factuur versturen, herinnering, aanmaning en ten slotte een sommatie.