Het begin van een tandontsteking herkent u door aanhoudende pijn bij het eten of drinken van warm of koud voedsel. Daarnaast ontstaat pijn in uw tand of kies, waar u 's avonds wakker van wordt. Het tandvlees is gevoelig en zwelt op. In een later stadium trekt de pijn door naar de kaak, oor of de slaapstreek.
Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn ( extreme tandpijn na vulling of kloppende tandpijn) kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat je (nog) geen klachten hebt. Je tandarts komt er dan achter bij het maken van een controlefoto of tijdens het vullen van je kies.
Kies zit los door een ontsteking van het tandvlees
Het tandvlees ziet er rood en gezwollen uit en bloedt makkelijk. Aanraking kan pijnlijk zijn. Wanneer er niets aan ontstoken tandvlees wordt gedaan dringen bacteriën steeds dieper achter het tandvlees naar binnen. Uiteindelijk ontstaat er parodontitis.
Symptomen van een zenuwontsteking
Pijn in het gebit die vanzelf ontstaat en blijft aanhouden, wijst in veel gevallen op een probleem. Is de pijn scherp en stekend van aard en straalt hij uit naar andere tanden, dan kan dit ook duiden op een zenuwontsteking van de tand.
De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruitziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn. Daarnaast kan, door het maken van röntgenfoto's, bekeken worden of er sprake is van afbraak van kaakbot bij tandvleesziekten.
Bij een ontsteking neemt normaal gesproken het aantal bloedvaten in het tandvlees toe en worden ze wijder. Het tandvlees krijgt een rode kleur, zwelt het op en bloedt makkelijk als u uw tanden poetst of eet.
Er zijn verschillende oorzaken van kiespijn, zoals een gaatje, ontsteking, een lekkende vulling of een kapotte restauratie. De pijn kan kloppend, zeurend of stekend zijn. Als je pijn krijgt, neem dan zo snel mogelijk contact op met de tandarts, zodat kan worden beoordeeld of er sprake is van spoed.
Kenmerken van ontstoken tandvlees
Ontstoken tandvlees is niet altijd duidelijk zichtbaar. Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees en/of bloedend tandvlees bij het poetsen. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op ontstoken tandvlees.
Zou u uw tandpijn meer omschrijven als een zeurende en knagende pijn? En heeft u last van een vieze, bittere smaak in de mond? Dan kan ontstoken tandvlees of een doorbrekende verstandskies de oorzaak zijn. Er is vaak een pijnlijke plek bij het tandvlees te voelen.
Normaal gesproken trekt dit na twee of drie dagen weg. Als de kiespijn langer aanhoudt, kan het zijn dat een zenuw geïrriteerd is geraakt en een zenuwbehandeling of wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. U kunt dan het best een afspraak maken met uw tandarts of met spoed tandarts Dental365.
Gingivitis is met goede mondverzorging vaak binnen twee weken genezen.
Een abces zal niet vanzelf genezen en als het niet wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar het kaakbot en naar andere delen van het hoofd en de nek. Indien toegestaan om uit te zetten, kan het ook de kaak verzwakken terwijl het botweefsel begint te resorberen en vervangen.
Neem een pijnstiller om de pijn te verlichten, zoals paracetamol of ibuprofen. Houd een ice-pack tegen het pijnlijke gebied aan om het tijdelijk te verdoven. Spoel de mond met warm, licht gezouten water of met kruidenthee. Neem kruidnagel in de mond en kauw hierop om de pijn aan tanden of kiezen tijdelijk te verdoven.
Bij een acute ontsteking kunt u ziek worden en is koorts ook mogelijk. Indien er klachten ontstaan, is het natuurlijk verstandig om een tandarts om raad te vragen. In sommige gevallen, kunnen de ontstekinsprodukten via een afvoergang eindigend op het tandvlees naar buiten komen.
Het kan een stekende maar ook juist een zeurende, doffe en kloppende pijn zijn. Wanneer de kiespijn ernstiger is kan het zorgen voor meer klachten. Zo kan het zijn dat de kiespijn hoofdpijn of oorpijn veroorzaakt.
Behandeling van ontstoken tandvlees
Bij tandvleesontsteking verwijdert je tandarts alle tandplak en tandsteen (verharde tandplak) van je gebit om de ontsteking te verhelpen. Eventueel moet je daarna een mondspoeling op basis van chloorhexidine gebruiken. Hierdoor wordt je mond grondig ontsmet.
Spoelen met zout water
Zout water is namelijk gezond voor uw mond en helpt daarnaast tegen tandvleesklachten en ontstoken tandvlees. U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water. Gebruik voor de mondspoeling een zoutoplossing, ofwel een theelepel zeezout, per kopje lauw water.
Bacteriën die verantwoordelijk zijn voor ontstoken tandvlees kunnen een vieze adem en een vieze mondsmaak veroorzaken. Datzelfde geldt voor de bacteriën achter op je tong en tandplak of voedselrestjes die tussen tanden of kiezen blijven zitten.
Ontsteking van de tandholte:
Hierdoor kunnen er voedselresten in de holte komen en beginnen te ontsteken. Je krijgt dan typisch meer pijn 2 tot 3 dagen na het trekken van de tand. Door de ontsteking ruikt de adem vaak slecht en pijnstillers kunnen de pijn niet volledig wegnemen.
Als u gaat liggen, ontstaat er een bepaalde druk op uw gebit.Deze druk kan uw kies- of tandpijn in de avond en in de nacht verergeren.
Ook kan de pijn uitstralen naar andere tanden en kiezen het is zelfs mogelijk dat de hele kaak pijn gaat doen. Eten en drinken kan bij deze pijn eveneens lastig zijn. Zo doet vooral warm en koud eten en drinken pijn.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
Een val, lekkende vulling of tandbederf kunnen leiden tot een ontsteking aan de wortel. De tandarts ontdekt een ontsteking met behulp van een röntgenfoto. Met een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts de ontsteking.
Pijnklachten kun je voelen in de kauwspieren(A) of in het kaakgewricht (B). Als de pijn langer aanhoudt, kan deze ook uitstralen naar andere gebieden. Vaak straalt de pijn uit naar het hoofd of het gezicht.Schurende of knappende geluiden komen uit het kaakgewricht.