Alhoewel het strooien van lavameel een aanpak van de lange adem is, is het wel de enige effectieve manier ter bestrijding van heermoes. Je kunt de bodem ook bedekken met landbouwplastic of vijverfolie. Dit zal de groei van heermoes doen remmen.
De bestrijding van Heermoes
Het verrijken van de bodem met mineralen met Lavameel werkt dus. Meststoffen met een bovengemiddeld gehalte aan Kali en Fosfor hebben een gelijkwaardig effect. Je zou de Heermoes ook kunnen accepteren en kiezen voor gazon op plaatsen waar het groeit. Je maait de Heermoes er dan uit.
Heermoes is daarom te voorkomen door de grond te verreiken met mineralen. Dit kan bijvoorbeeld met Pokon Bio Lavameel. Doordat heermoes zulke diepe wortelen heeft trekt het zelf mineralen vanuit de diepere grondlagen, waar andere planten niet bij kunnen komen.
Heermoes is, net zoals de varen, een oerplant maar ook oersterk. Laat de huis-tuin- en keukenmiddeltjes, zoals azijn en chloor, dus links liggen want deze hebben geen effect en kunnen de bodem enkel maar uit balans brengen.
Heermoes bestrijden met zout? Zout over je heermoes kan een oplossing zijn tegen deze plant.
MCPA had de beste werking tegen heermoes (zie tabel 1). Twee keer een bespuiting met 1 1 MCPA per ha (op 8 juli en 27 augustus) gaf een bestrijding van 99%. Het was echter wel nodig om de tweede bespuiting uit te voeren, omdat na de eerste bespuiting hergroei plaatsvond.
Waarom groeit heermoes in de tuin? Heermoes groeit op arme grond. Wanneer je veel ervan in de tuin hebt, dan heeft de grond waarschijnlijk een tekort aan mineralen. Heermoes haalt de mineralen diep uit de bodem en creëert daarvoor sterke, diepe wortels.
Waarom krijgt iemand Heermoes in de tuin? Een van de redenen is dat de grond weinig mineralen meer bevat aan de oppervlakte. Heermoes is een plant die met zijn wortels in staat is om diep uit de bodem zijn voeding te halen. Dit maakt het voor de plant mogelijk om op arme grond goed te gedijen.
Heermoes is voor bepaalde planten giftig en kan ook giftig zijn voor paarden. De plant doet het heel goed op grond met een mineraalarme bovenlaag en heeft diepe wortels die mineralen van diepere lagen naar boven halen. Heermoes kan bestreden worden met mulchen en/of lavameel.
Heermoes is een signaalplant voor arme gronden. Hoe het met de bodem gesteld is, kan je afleiden aan welke onkruiden erop groeien. Heermoes groeit op arme gronden. Wanneer je heermoes in je tuin hebt, dan heeft uw grond tekorten.
Boeren houden niet van heermoes in de wei. Uit onderzoek is gebleken dat zowel runderen als paarden ervan eten. Wanneer het wordt verwerkt in hooi, kan consumptie van heermoes leiden tot vernietiging van vitamine B1, met verlamming van de achterpoten tot gevolg.
De zout methode is gelijk aan de kokend water methode. Met het verschil dat je ongeveer 20 gram zout per liter water oplost. Dit is vooral effectief voor hardnekkig onkruid. Het zout trekt zo al het water uit de cellen van de plant.
Giftige stoffen: Heermoes kan sporen bevatten van giftige stoffen zoals nicotinezuur en thiaminase. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn bij langdurig of overmatig gebruik. Het is belangrijk om heermoes met mate te gebruiken en niet langdurig grote hoeveelheden in te nemen.
Organifer Lavameel een bron van mineralen
Maar met hulp van rijk lavameel gaat het veel sneller! Bovendien bevat lava veel meer verschillende mineralen dan er in heermoes zitten. Let wel: het heermoes zal niet als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Dit betekent dat de plant vaker bloeit en hierdoor zich meerdere malen kan verspreiden. Wanneer je last heb van heermoes kan dit overal opduiken. Dit komt doordat de plant zich kan verspreiden via de sporen van de lichtbruine stengels, maar ook via de diepgewortelde wortels.
Je kan ervoor kiezen het heermoes systematisch af te maaien met een bosmaaier. Blijf je de plant uitputten door te maaien dan kan de plant verdwijnen. Dit kan wel lang duren.
lavameel en kalk voor meer oppervlakkige mineralen
Een goede dosis lavameel en zeewierkalk zijn ook essentiële bouwstenen in de onderdrukking van heermoes.
Heermoes is te vinden op voedselrijke omgewerkte grond in akkers, bermen, grasland, langs spoorwegen en in tuinen.Soms vind je de soort ook in loofbossen.
Heermoes is een inheemse plant in Europa die winterhard is die geen bloemen, bladeren of zaden heeft.
Heermoes of paardestaart heeft namelijk een grote hekel aan zout. Je kunt gemakkelijk zout strooien over de tegels waar heermoes tussenkomt, of gewoon de planten zelf bestrooien met zout. De heermoes zal niet in één keer weg zijn, maar met een beetje doorzettingsvermogen blijft het op een gegeven moment weg.
Het nut van heermoes
Heermoes heeft ook z'n voordelen. Doordat heermoes mineralen diep uit de bodem trekt, zit de plant hier vol mee. Zo is heermoes een bron van silicium en kun je er een goede meststof van maken. Silicium versterkt de cellen van planten, en maakt planten weerbaarder tegen schimmels en ziektes.
Let op: Er zijn twee soorten heermoes. De ene is giftig en de andere niet. Wij verkopen de gewone heermoes, die is niet giftig. De moerasheermoes is giftig.
Plant vermeerdert zich voornamelijk vegetatief (wortelstokken), ontkiemingen gebeuren eerder uitzonderlijk. Hoogte: 10 tot 80 cm volgens de aard van de stengels (fertiel of steriel). Onderaardse kruipende stengel (rhizomen) geven twee soorten stengels.
Als je kattestaarten wil bestrijden kan je dit doen door gazonet te gebruiken samen met een uitvloeier of gewoon een beetje dreft in doen. Nog een beter middel is staranne forte maar dat kan je als hobby man niet in de handel verkrijgen. Hobbyisten kunnen alleen nog producten kopen dat iets beter is dan water.
Zo is bijvoorbeeld het onkruid akkerwinde een indicator voor een verdichte bodem (humusarm en droog), een haagwinde een teken van zeer voedselrijke maar ook vochthoudende gronden en is de heermoes een teken van slecht doorlatende grond (vaak ook wat zurig).