De opname van ijzer kan door bepaalde soorten voedsel echter ook verminderd worden. Een gekookt ei kan de ijzeropname tijdens een maaltijd bijvoorbeeld met wel 28% verlagen. Deze 'ei factor' wordt veroorzaakt door fosfoproteïne in eieren. Dit is een ijzerbindend bestanddeel dat de ijzeropname kan verhinderen.
IJzertekort door te weinig opname
Aandoeningen van het maagdarmstelsel kunnen ervoor zorgen dat je lichaam ijzer uit je voeding onvoldoende opneemt. Voorbeelden zijn: glutenintolerantie (coeliakie); een chronische ontsteking van het spijsverteringsstelsel, zoals de ziekte van Crohn.
Wat gebeurt er in het geval van een ijzertekort? Als er een permanent ijzertekort is opgetreden in het lichaam kunt u last krijgen van anemie - ijzertekort anemie. De gevolgen hiervan kunnen variëren van bleekheid, hoofdpijn en vermoeidheid tot haaruitval en brosse nagels.
Niet al het ijzer dat in de voeding zit, wordt door het lichaam opgenomen. De ijzeropname in het lichaam verbetert wanneer ijzerrijke voedingsmiddelen tegelijk genuttigd worden met voedingsmiddelen waar vitamine C in zit. Bijvoorbeeld in vers fruit, groente, aardappelen, sinaasappelen en grapefruitsap.
Tekort aan ijzer
Bij vrouwen die niet meer menstrueren en bij mannen komt het ijzertekort vaak door chronisch bloedverlies uit de maag of darm, bijvoorbeeld bij een maagzweer, middenrifbreuk, poliepen of een ontsteking. Soms ontstaat er een tekort door onvoldoende ijzer uit voeding.
Je lever is het orgaan dat ijzer afbreekt. Vooral voor vegetariërs, vrouwen die menstrueren en atleten is het belangrijk om op hun ijzerinname te letten. Atleten en duursporters hebben vaak meer ijzer nodig dan gemiddeld en zullen ook meer ijzer verbruiken.
Drink liever geen melk(producten), koffie en zwarte thee bij de maaltijd. Dat kan de opname van ijzer namelijk remmen. Foliumzuur zit vooral in: ■ lever; ■ asperges; ■ spinazie; ■ volkoren producten; ■ peulvruchten. Vitamine B12 zit uitsluitend in dierlijk voedsel, zoals vlees, vis en melkproducten.
Een breed scala aan gezondheidsproblemen kan worden veroorzaakt door een ijzertekort, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, haaruitval en rusteloze benen. Ook kan ijzertekort andere aandoeningen verslechteren, zoals die van het hart.
Je hemoglobine verhogen kan door het eten van voedsel waar veel ijzer, vitamine B12 of foliumzuur in zit of via een medische ingreep. Overleg dit met je huisarts.
Voor mannen is een ijzerwaarde tussen de 14 en 35 micromol per liter normaal, voor vrouwen is het normaal om tussen de 10 en 25 micromol per liter ijzer in het bloed te hebben.
Eens de oorzaak gevonden is, moet in eerste instantie de onderliggende aandoening behandeld worden. Bij een ijzertekort zal ijzer toegediend worden. Het duurt 2 tot 3 maanden om de ijzervoorraden te herstellen. Bij sommige groepen patiënten (nierziekten, kanker) zal toediening van EPO overwogen worden.
Symptomen van acute leukemie
De symptomen die horen bij acute leukemie hebben meestal te maken met een tekort aan gezonde bloedcellen. De volgende klachten kunnen wijzen op acute leukemie: Bloedarmoede. Door een tekort aan rode bloedcellen kun je bloedarmoede krijgen.
Is bloedarmoede een symptoom van kanker? Ja, dat kan. Maar er zijn nog veel meer ziektes die bloedarmoede kunnen veroorzaken.
IJzer uit dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en kip, wordt beter in het lichaam opgenomen dan ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen zoals brood, groente en peulvruchten. Veel thee, koffie en mogelijk ook melkproducten kunnen de opname van ijzer verminderen.
Of bloedarmoede als gevaarlijk of als slecht (maar nog niet gevaarlijk) wordt beschouwd, hangt in de eerste plaats af van de hemoglobinewaarde (Hb-waarde) . In principe wordt een Hb-waarde van minder dan 6,5 g/dl beschouwd als levensbedreigend en moet onmiddellijk worden behandeld.
Soms komt het ijzertekort door onvoldoende ijzer in de voeding (met name vlees en vis). Een andere oorzaak van bloedarmoede is een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur. Dat komt meestal door een fout in het lichaam, waardoor vitamine B12 en foliumzuur niet worden opgenomen.
"Bloedarmoede is een onderschat probleem", stelt dokter Thomas Suttaford in de Britse krant The Times. De oorzaak is meestal een tekort aan ijzer, vaak veroorzaakt door voedingsgewoontes of (ongemerkte) bloedingen. En een tekort aan ijzer, dat kan gevaarlijk zijn, stelt Suttaford.
In kleine hoeveelheden (1 glas per dag) bevordert alcohol de opname van ijzer in het bloed, mits men daarnaast ijzerrijke voeding eet. Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken.
Het Hb zal gemiddeld stijgen met 0,5 mmol/l per week bij adequate dosering, inname en absorptie.
Het regelt onder andere de verwerking en balans van bepaalde neurotransmitters (chemische boodschappers in de hersenen) zoals glutamaat en GABA. Een tekort aan ijzer zou daarom kunnen zorgen voor geheugen- en gedragsproblemen, maar ook voor emotionele moeilijkheden.
Je hebt veel stress: een andere mogelijke oorzaak van een ijzertekort is stress. Chronische stress kan leiden tot verminderde voedselinname of een verstoorde spijsvertering, de opname van ijzer kan hierdoor verminderen.
Laten we kijken naar de normaalwaarde van hemoglobine (Hb), het belangrijkste onderdeel van ons bloed. De normaalwaarde van hemoglobine (Hb) is 8,5 tot 11 bij mannen. Bij vrouwen is de normaalwaarde van hemoglobine 7,5 tot 10.
Om aan je ijzer te komen, helpt appelstroop wel, maar het is gezonder om het uit producten te halen die in de Schijf van Vijf zitten. Zoals onbewerkt vlees met maximaal 5 gram verzadigd vet per 100 gram, groene groente zoals spinazie en postelein, peulvruchten en noten.
Onder het motto save the best for last: ook donkere chocolade is een goede bron van ijzer. Met één portie heb je ongeveer 20 procent van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen. Neem een stukje chocolade na je avondeten, maar geen heel pak.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.